IZMIR ENTERNASYONAL FUARI, KAPILARINI 91'INCI KEZ AÇTI

Izmir Enternasyonal Fuari (IEF), bu yil 91’inci kez kapilarini misafirlere açti. Açilis öncesinde Gündogdu Meydani'ndan Kültürpark'a kadar kortej yürüyüsü düzenlendi. Binlerce kisinin katildigi yürüyüs, Brezilya'nin karnaval görüntülerini aratmadi. Türkiy

Güncel 3.09.2022 11:38:16 0
IZMIR ENTERNASYONAL FUARI, KAPILARINI 91

Izmir Enternasyonal Fuari (IEF), bu yil 91’inci kez kapilarini misafirlere açti. Açilis öncesinde Gündogdu Meydani'ndan Kültürpark'a kadar kortej yürüyüsü düzenlendi. Binlerce kisinin katildigi yürüyüs, Brezilya'nin karnaval görüntülerini aratmadi. Türkiye'nin ilk gastronomi fuari olan Terra Madre Anadolu da IEF'le es zamanli olarak açildi. Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, "1923 yilinda büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün açilisini yaptigi Izmir Iktisat Kongresi’yle temelleri atilan bu fuar, bizim için yasayan bir kültür mirasi. Izmir Enternasyonal Fuari, Izmir’den dünyaya ve dünyadan Izmir'e uzanan bir köprü. Bu köprünün bir ucunda Anadolu'nun kadim bereket uygarligi var. Diger ucunda ise degisimin yeryüzündeki ayak izleri, yeni düsünceler, fikirler ve kesifler" dedi.

Konserler, sergiler, spor aktiviteleri ve birçok farkli etkinlige ev sahipligi yapacak olan 91. Izmir Enternasyonal Fuari bugün açildi. Fuarin resmi açilis töreni öncesinde Gündogdu Meydani'ndan Kültürpark'a kadar kortej yürüyüsü düzenlendi. Binlerce kisinin katildigi yürüyüs renkli görüntülere sahne oldu. Karnaval görüntülerini aratmayan kortej yürüyüsünün ardindan Kültürpark'in Lozan Kapisi girisinde açilis töreni yapildi.

Izmir Büyüksehir Belediyesi'nin ev sahipligindeki törene, Baskan Tunç Soyer'in yani sira Ticaret Bakan Yardimcisi Riza Tuna Turagay, Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger, Slow Food International Genel Sekreteri Paolo Di Croce, CHP Izmir Milletvekilleri Kani Beko, Mahir Polat, Özcan Purçu, Ednan Arslan, Bedri Serter ve Kamil Okyay Sindir, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Baskani ve Artvin Milletvekili Ugur Bayraktutan, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, CHP PM Üyesi Rifat Nalbantoglu, CHP Izmir Il Baskani Deniz Yücel, IYI Parti Genel Baskan Yardimcisi Müsavat Dervisoglu, Saadet Partisi Genel Baskan Yardimcisi Serafettin Kiliç, IYI Parti Izmir Il Baskani Hüsmen Kirkpinar, eski Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Yasar Okuyan, AKP Izmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankiri, Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar ile Izmir ve diger kentlerden çok sayida ilçe belediye baskani da katildi.

Ticaret Bakan Yardimcisi Riza Tuna Turagay, sunlari söyledi:

“Hepimizin gençliginde, çocuklugunda anidir. Izmir Enternasyonal Fuari açildiginda gazetelerden takip ederdik. Izmir deyince aklimiza IEF gelirdi. Bu, bizim Izmir’imizin ve Türkiye’mizin mirasi. Bu mirasi gelecek yillara da tasimaliyiz. Bunun için Ticaret Bakanligi olarak elimizden gelen destegi vermeye ugrasiyoruz. Bugün IZFAS’a ugradik ve bunun için ne kadar yogun bir çaba içinde olundugunu gördük. Izmir’imiz bizim için çok önemli. 8 bin 500 yillik bir tarihi var. Birçok dünya kültür mirasina aday olan tarihi alanlari içinde barindiran bir yer. Rakamlara baktim, bir milyon turist gelmis, bu yeterli mi, degil. Terra Madre, dünyada önde gelen gastronomi turizmlerinden bir tanesi. Baktigimiz zaman fuarimiz önemli bir mottoyu içeriyor. Dünyamiz da buna gidiyor. Her geçen gün gidamizin önemli oldugunu görüyoruz. Tedarik zincirleri durduruldugunda nelere maruz kaldigimiz görmedik mi? Ukrayna Savasi’nin tahil üretimimizin içindeki etkilerini yasamadik mi? Terra Madre, Izmir’deki KOBI’lerimiz ve çiftçilerimiz için önemli. Bu nedenle buna ev sahipligi yaptigi için IEF’e takdirlerimizi ve tesekkürlerimizi iletiyoruz. Bugün ihracat rakamlari açiklandi. Hedefimiz, 250 milyar dolar ile bu seneyi kapatmak. Ihracat açisindan baktigimizda Izmir, en önemli ikinci ilimiz. Bugün burada olmak bizi çok mutlu ediyor. Beni bugün 1980’lere götürdünüz. Izmir çok güzel sehrimiz. Tabii ki 81 ilimiz güzel ancak Izmir’in kalbimizde ayri bir yeri var.”

VALI KÖSGER'DEN ATATÜRK VURGUSU

Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger ise söyle konustu:

“Pandemi kosullari nedeniyle buruk ve az katilim ile geride biraktigimiz iki fuarin ardindan bu yil bekledigimiz özlemle gerçeklestirecegimiz fuarin ilimize hayirli olmasini diliyorum. Kökeni Gazi Mustafa Atatürk’ün emri ile toplanan Izmir Iktisat Kongresi’ne dayanan IEF’in bölgemizin ekonomisine büyük katki sunmasini temenni ediyorum. IEF, sadece ekonomik anlamda degil sosyal ve kültürel anlamda da çok önemli. Gördügümüz, kültürel kaynasma alani. Fuarimizin tüm misyonlarina layigi ile hizmet etmek adina Ticaret Bakanligi’mizin destekleri ile valiligimiz, Izmir Büyüksehir Belediyesi ve sayamadigim tüm paydaslarin is birligi içinde çalistigini görmek mutluluk verici. Böylece IEF’yi daha iyi noktaya tasiyacagimizdan süphemiz yok. Salginin ekonomik ve sosyolojik etkilerinin azalmasi, fuarin önceki yillardaki gibi coskulu geçmesine duyulan özlemden kaynakli çok umutluyuz. Terra Madre ve tüm etkinlikler umuyorum ki beklentileri karsilayacaktir."

SOYER: IEF, IZMIR'DEN DÜNYAYA UZANAN KÖPRÜ

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer ise IEF'in bir Cumhuriyet mirasi oldugunu belirterek sunlari söyledi:

"Bu aksam, asirlik bir çinar agaci kadar saglam köklerimizle ve yepyeni bir heyecanla Izmir’den dünyaya 91’inci kez merhaba diyoruz. 1923 yilinda büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün açilisini yaptigi Izmir Iktisat Kongresi’yle temelleri atilan bu fuar, bizim için yasayan bir kültür mirasi. Izmir Enternasyonal Fuari, Izmir’den dünyaya ve dünyadan Izmir'e uzanan bir köprü. Bu köprünün bir ucunda Anadolu'nun kadim bereket uygarligi var. Diger ucunda ise degisimin yeryüzündeki ayak izleri, yeni düsünceler, fikirler ve kesifler. Burasi, dünyayi ve Türkiye’mizi birbiriyle bulusturan müthis bir meydan. Enternasyonal Fuar, iste bu nedenle 8 bin 500 yasindaki Izmir’e ve 100 yasindaki Cumhuriyet’imize çok yakisiyor. Gelecegin Türkiye'sine yön veriyor. Çünkü bu bulusmamiz, bir mayalanma hikayesi. Burasi çok rengin, çok sesin ve çok nefesin ortak bir ruhla güçlendigi harman yeri. 91'inci fuar etkinliklerimiz kapsaminda kurtulus günümüz 9 Eylül’ü, 100 yillik zaferimize yakisacak sekilde, Türkiye tarihinin en büyük sahne performansiyla kutlayacagiz. Ayni aksam mega starimiz Tarkan, Kordonboyu'nda Izmir’le kucaklasacak.”

IZMIR'IN ÜRETICI KOOPERATIFLERI IHRACATÇI OLACAK

Terra Madre’nin önemine de isaret eden Baskan Soyer, söyle konustu:

“Fuarimizi açmanin yani sira Anadolu’nun lezzetlerini dünya sofralariyla bulusturuyoruz. IEF’yi, dünyanin en önemli gastronomi organizasyonlarindan biri olan Terra Madre ile eszamanli olarak gerçeklestiriyoruz. Terra Madre Anadolu bizim için sadece bir lezzet fuari degil. Insanin yasamla olan iliskisini yeniden tarif ettigimiz, iklim krizi, enerji krizi, gida krizi, yoksulluk ve savaslar karsisinda kalici çözümler ortaya koyacagimiz bir ortak akil hareketi. Bunun somut bir ürünü olan 'Izmirli' markamizi kuraklik ve yoksullukla mücadelemizin yepyeni bir araci olarak az sonra dünyaya sunacagiz. 'Izmirli' ile Izmir’in meralarinda üretim yapan çobanlarimizdan aldigimiz sütlerden üretilen peynirleri, Türkiye ve dünyanin her yerindeki alicilariyla bulusturuyoruz. Hep dedigimiz gibi, Izmir’in en ücra köylerindeki küçük üreticilerimizi ve Izmir’in üretici kooperatiflerini ihracatçi haline getirecegiz. Süt ürünleri ile baslattigimiz bu yerli ve milli üretim seferberligi, yine kooperatiflerimizin ürettigi zeytinyagi, tahillar, baklagil ve üzüm gibi ürünleri de içine alarak büyümeye devam edecek. Terra Madre Anadolu ile baslayan bu çalismamiz, komsusu açken gözüne uyku girmeyenlerin; ‘kurda, kusa, asa’ diyerek kendisi ve doga için ayni anda üretmesini bilenlerin seferberligi, hayatta kalma mücadelesidir.”

“BIZIM RUHUMUZ MUSTAFA KEMAL'IN RUHUDUR”

Baskan Soyer, Izmir Enternasyonal Fuari'nin bir kültür, ticaret, turizm, eglence ve egitim meydani oldugunu vurguladi ve söyle devam etti:

"Izmir Enternasyonal Fuari. Bu nedenle IEF’yi gelecek nesillere tasimak ve dünyaya çok daha iyi anlatmak bu sehrin Belediye baskani olarak benim boynumun borcu. 10 gün boyunca yüz binlerce kisinin ziyaret edecegi fuarimizin çok önemli bir misyonu daha var. Umudu büyütmek. Bizim elimizin her kimildayisinda, kurdugumuz her cümlede ve yaptigimiz her iste baska bir ruh var. Bu ruh, Ege’nin Amazon kadinlarinin, Börklüce Mustafa’nin, Anadolu'nun ruhudur. Içimizdeki bu ruh, 'Sen basla, bitiren bulunur' diyebilecek kadar cesur olan Hasan Tahsin’in ruhudur. Herkes iyi bilsin ki bizim ruhumuz, Mustafa Kemal'in ruhudur. Burasi, binlerce yildir bir medeniyetler besigi olan; barisin, uyumun, demokrasinin, sanatin cografyasi: Anadolu. Burasi, ilk kursunun atildigi, kurtulusun ve kurulusun basladigi Cumhuriyet sehri. Izmir, zaman zaman karamsar, kimi zaman yorgun ve bazen de öfkeli olabilir. Fakat bu aksam, Izmir'in gök kubbesi altinda sadece umutlu olmaliyiz. Öyleyiz. Çünkü 100 yil önce bu memleketin kurtulusunun müjdecisi olan Izmir, kahraman atalarinin izinden yürüyerek onlarin hatirasini yasatmaya ve yine gelecek kusaklara umudun lokomotifi olmaya devam edecektir. Çünkü Izmir, 100 yildir yasadigi kesintisiz barisin kiymetini bilen, ona namusu gibi sahip çikan insanlarin sehridir. Çünkü Izmir, Mustafa Kemal Atatürk’ün zafer destaninin ardindan kurdugu Cumhuriyeti ikinci yüzyilinda demokrasiyle taçlandiracak olanlarin sehridir. Çünkü Izmir, cesurdur. Sesleri, sözleri ve sanatlari engellenmek istedigi halde dimdik ayakta durup bizlerle olan sanatçilarimiz, Izmir'in cesaretinin kanitidir. Çünkü Izmir’in ve Izmirlinin hiç kimseye eyvallahi yoktur, olmayacaktir. Çünkü Izmir, dayanismayi en iyi bilen, birbirlerine sevgiyle, hosgörüyle, sefkatle bagli insanlarin sehridir."

PAOLO DI CROCE: TOPRAK ANA IÇIN MÜCADELE ETMELIYIZ

Slow Food International Genel Sekreteri Paolo Di Croce ise sunlari söyledi:

"Sistem degisiyor. Ancak iyi yönde degil kötü yönde degisiyor. Bunu degistirebilmek için çagrida bulunmaliyiz. Ulasabildigimiz her alanda bu çagriyi yinelemeliyiz. Toprak ana için mücadele etmeliyiz. Bazen fakrina varmiyoruz ancak iklim degisikligi gerçegi ile yüz yüzeyiz. Izmir’in verdigi emek bu yüzden degerli. Çogunlukla kaliteyi seçiyoruz. Iyi ve temiz gidadan bahsediyoruz. Gelecek nesiller için mücadele vermeliyiz. Sayin Baskan’imiz ile konustuk. Italya-Torino’da yaptigimiz çalismalari çok yakindan takip ediyor. Terra Madre’yi orada da yayginlastirmaya çok çaba sarf ediyoruz. Uluslararasi ve küresel olmaliyiz. Tüm mücadeleler, ancak küresel olursa basariya ulasir. Bu anlamda Terra Madre’yi çok önemsiyoruz.”

BEREKET IÇIN TESTI KIRDILAR

Konusmalarin ardindan protokol üyeleri, fuarin bereketli geçmesi için testiler kirdi. Ardindan Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin katkisi ile hayata geçirilen "Izmirli" markasinin tanitimi yapildi. Burada da kisa bir konusma yapan Baskan Soyer, "Bizim heyecanimiz çok büyük. Çünkü Izmirli markasi ile yeni bir ürünü dünya ile bulusturuyoruz. Geçen aylar boyunca Izmir’de bir çoban haritasi çikardik. 4 bin 900 çobani tek tek tespit ettik. Her biri ne kadar süt sagiyor, ailesinde kaç kisi var, detaylarini ögrendik. Ve sonra sütleri almaya basladik. Sonra 18,5 milyon TL’lik süt satin aldik. Üzerine de bunla ilgili bir çalisma yaptik ve bugün manda sütünden manda kaymagi, yogurdu; keçi sütünden keçi dondurmasi, koyun ve keçi sütünden çok degisik peynirler ve her birini ihracata yöneltecek çalismalar yaptik. Bugünden itibaren onlardan aldigimiz sütlerle onlarin ihracatçi olmasinin adimini atmis oluyoruz. Çünkü bunun ambalajindan tanitimina birçok isini yaptik. Çok heyecanliyiz. Çünkü küçük üreticiyi ihracatçi haline getirme hedefimizin ilk adimini bugün atmis oluyoruz” dedi.


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °