MAKINE MÜHENDISLERI ODASI: "ENERJI GIRDILERI VE ÜRÜNLERINDEKI YÜKSEK VERGILER DÜSÜRÜLMELI"

Makine Mühendisleri Odasi (MMO) Baskani Yunus Yener, dogalgaz ve elektrige gelen son zamlar nedeniyle birçok yurttasin faturalarini ödeyemeyecegi, soguk ve karanliga mahkum kalacagi uyarisi yapti. Yener, “Enerji girdileri ve ürünlerindeki yüksek vergiler

Güncel 3.09.2022 12:33:24 0
MAKINE MÜHENDISLERI ODASI:

Makine Mühendisleri Odasi (MMO) Baskani Yunus Yener, dogalgaz ve elektrige gelen son zamlar nedeniyle birçok yurttasin faturalarini ödeyemeyecegi, soguk ve karanliga mahkum kalacagi uyarisi yapti. Yener, “Enerji girdileri ve ürünlerindeki yüksek vergiler düsürülmeli, elektrik faturalarina eklenerek konut abonelerinden zorla tahsil edilen kayip/kaçak bedeli ve dagitim sirketlerine ilave kazançlar saglayan tüm kalemler iptal edilmelidir” dedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odalari Birligi MMO Baskani Yunus Yener, 1 Eylül’de dogalgaza ve elektrige gelen zamlarin ardindan “Elektrik ve dogalgaz zamlari enflasyonu daha da körükleyecek, yüksek faturalar yurttaslarin belini bükecektir” dedi. Yener, zamlarla ilgili bugün yaptigi yazili açiklama söyle:

“ANKARA’DA AYLIK FATURA 872 TL’YE ULASTI”

“Yaptiklarimiz yapacaklarimizin teminatidir, diyen siyasi iktidar, 01.09.2022 tarihinde dogalgaz ve elektrik fiyatlarini bir kez daha yüksek oranda artirmistir. Yapilan zamlar nedeniyle, Merkez Bankasi raporlarinda da belirtildigi üzere, enerji fiyatlarindaki artistan ötürü, hizmet ve üretim maliyetleri artan tüm hizmet sektörlerinde ve sanayi kuruluslarinin ürünlerinde fiyatlar artacaktir. Izlenen yanlis politikalar ve ona bagli fiyat artislarindan ötürü enflasyon düsmeyecek, hizla yükseltecektir. Ankara’dan örnek verirsek, bireysel isitmali bir konutun aylik dogalgaz faturasi 456 TL; elektrik faturasi 240 KWH için 416,30 TL, elektrik ve gaz fatura toplami 872,30 TL’ye ulasmistir.

“DOGALGAZ VE PETROL FIYATLARINDA DÜNYA ÖLÇEGINDE ARTISLAR OLDUGU DOGRUDUR”

Milyonlarca dar gelirli yurttas, yüksek elektrik ve dogalgaz faturalarini ödemekte güçlük çekecek, ödeyemedikleri elektrik ve dogalgaz faturalari yüzünden çok sayida yurttasimiz karanlik ve soguga mahkum edilecektir.

Dogalgaz ve petrol fiyatlarinda dünya ölçeginde artislar oldugu dogrudur. Ancak, izledigi yanlis politikalarla, son on yilda disa bagimlilik orani yüzde 99,5 olan dogalgaz tüketimini yüzde 37, yüzde 93 olan petrol tüketimini yüzde 44, yüzde 60 olan taskömürü tüketimini yüzde 23 artiran da mevcut iktidardir. Üçte ikisi karayollarindaki 26 milyon araç tarafindan tüketilen petrol tüketimini daha da artirmak için rayli ulasimi ihmal edip, kâr garantili otoyol insaatlarini tesvik eden ve dogalgaz depolama tesislerinin kapasite artirma yatirimlarindaki çok büyük gecikmelere göz yuman da ayni iktidardir.

Gerek son birkaç yil içinde, gerekse 2022 yili içinde enerji fiyatlarindaki artislar, TÜIK’in resmi enflasyon oranlarinin çok üzerindedir. Türkiye’nin 2022 yili enerji hammaddeleri ithalati 100 milyar dolara ulasarak rekor kiracaktir.

Halkimizin yakici güncel ihtiyaçlari temelinde atilmasi gereken acil adimlar sunlardir:

“YOKSUL AILELERIN 240 KILOVAT SAATE KADAR TÜKETIMLERININ TAMAMI KAMU TARAFINDAN KARSILANMALIDIR”

Çok ciddi bir sorun olan ve giderek çogalan enerji yoksullugunun yakici etkilerini azaltmak için enerji yoksullarina kamusal destekler artirilmali ve genisletilmelidir. Elektrik ve Makina Mühendisleri Odalarinin yillardir dile getirdigi, bir ailenin aylik asgari elektrik tüketiminin 230 kilovat saat oldugu gerçegini görmezden gelen siyasi iktidar, fahis elektrik ve dogalgaz zamlarini protesto eylemlerinin yayginlasmasi üzerine konutlara 1. kademede tüketim sinirini 240 kilovat saate yükseltmek zorunda kalmistir. Düsük gelirli ailelere yapilan elektrik yardiminin üst siniri ise hala 150 kilovat saattir. 2 milyon 140 bin hanenin 150 kilovat saate kadar tüketimlerini devlet karsilamaktadir. Bu uygulama derhal gözden geçirilmeli, hanede yasayan kisi sayisindan bagimsiz olarak yoksul ailelerin 240 kilovat saate kadar tüketimlerinin tamami kamu tarafindan karsilanmalidir.

“DESTEK TUTARI, YILLIK GAZ IHTIYACI OLARAK ÖDENECEK GAZ BEDELINE ESITLENMELI VE KAPSAMI TÜM DÜSÜK GELIRLI AILELERI KAPSAYACAK SEKILDE GENISLETILMELIDIR”

Bireysel isinma ile isinan bir konutun yillik dogalgaz tüketimi, örnegin Ankara’da 960 metreküptür. Eylül ayi BaskentGaz satis fiyatlariyla, bu tüketim için ödenecek miktar 5 bin 472 TL’dir. Düsük gelirli ailelere yapilacagi açiklanan 450 ile bin 150 TL yardim, bugünden sonra hiç yeni zam yapilmasa bile, ödenecek gaz bedelinin yalnizca yüzde 8 ile 21’ni karsilamaktadir. Bugün yardima ihtiyaç duyan bir hanenin dogalgaz için ödeyecegi paranin yalniz 12’de 1’i ile 5’te 1’ini karsilayan destek düsük ve yetersizdir. Destek tutari, yillik gaz ihtiyaci olarak ödenecek gaz bedeline esitlenmeli ve kapsami tüm düsük gelirli aileleri kapsayacak sekilde genisletilmelidir. Ayrica yerel yönetimler bedelsiz veya düsük bedelle su destegi vermelidir.

“ENERJI GIRDILERI VE ÜRÜNLERINDEKI YÜKSEK VERGILER DÜSÜRÜLMELI”

Enerji girdileri ve ürünlerindeki yüksek vergiler düsürülmeli, elektrik faturalarina eklenerek konut abonelerinden zorla tahsil edilen kayip/kaçak bedeli ve dagitim sirketlerine ilave kazançlar saglayan tüm kalemler iptal edilmelidir.

Konutlarda temel ihtiyaçlardan olan elektrik, dogalgaz, su ve iletisim, çagdas insan yasaminin temel unsurlaridir. Yurttaslarin bu temel ihtiyaçlari KDV, ÖTV vb. vergilerden muaf olarak karsilanmalidir. Hizla artan enflasyon karsisinda ücretler ve maaslar da çok hizli sekilde asinmaktadir. Ücretler üzerindeki gelir vergisi geriye çekilmelidir. En düsük emekli maasi asgari ücrete esitlenmeli, ücretler her ay veya her üç ayda bir, gerçek enflasyonun yüzde 25 üzerinde belirlenmelidir.”


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °