Mustafa Balbay'dan sok iddia: ÖSO üyelerine ayda 500 Dolar ödeme yapiliyor

Gazeteci, yazar Mustafa Balbay, ‘Bölgesel Savaslar ve Göç Sorunu Baglaminda Suriyeli Siginmacilar’ panelinde, “Su anda Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu Özgür Suriye Ordusu üyelerine ayda 500 dolar veriyor. Geçtigimiz aylarda eylem yaptilar bunu begenmedikle

Güncel 3.09.2022 19:52:00 0
Mustafa Balbay

Gazeteci, yazar Mustafa Balbay, ‘Bölgesel Savaslar ve Göç Sorunu Baglaminda Suriyeli Siginmacilar’ panelinde, “Su anda Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu Özgür Suriye Ordusu üyelerine ayda 500 dolar veriyor. Geçtigimiz aylarda eylem yaptilar bunu begenmediklerini ilan ettiler” dedi.

Evrensel Insan Haklari Dernegi, bugün Ankara’da ‘Bölgesel Savaslar ve Göç Sorunu Baglaminda Suriyeli Siginmacilar’ paneli düzenledi. Mülkiyeliler Birligi’nde yapilan panele konusmaci olarak; Dünya Evimiz Uluslararasi Dayanisma Dernegi Genel Koordinatörü Burçak Sel, Gazeteci-yazar Mustafa Balbay, Prof. Dr. Mustafa Durmus ve Ekonomi yazari Musa Ceylan katildi.

Evrensel Insan Haklari Dernegi Genel Baskan Yardimcisi Musa Ceylan, düzenlenen etkinlikte, “Birkaç aylik kurulmus bir dernegiz ve önümüzdeki dönem yapacagimiz etkinliklerle Türkiye’de yasanan insan haklari sorunlarina dikkat çekmek, bu sorunlarin çözümü için üretilecek politikalara güç verme anlaminda çalisacagiz” dedi.

Mustafa Balbay ise Türkiye’deki göç sorununa iliskin söyle konustu:

“TÜRKIYE CUMHURIYETI DEVLETI BU ÖZGÜR SURIYE ORDUSU ÜYELERINE AYDA 500 DOLAR VERIYOR”

“Türkiye’nin göç dalgasi baglaminda çok ilginç bir konumu var. Biz; bir, göç veren bir ülkeyiz. Dünyada nüfusuna oranla ülke nüfusunun en çok ülke disinda oldugu devletlerden biri Türkiye. Iki, göç alan bir ülkeyiz. Afgan, Sudan, çevremizdeki ülkelerden pek çok kisi Türkiye’ye geliyor. Üç, göç yolu üzerindeki bir ülkeyiz. Böylesine üç konunun iç içe girdigi baska bir ülke yok.

Türkiye’nin Suriyeliler sorunu bitmeyecek. Bu çok çetrefilli… Benim arastirmalarimda, zaman zaman bölgeye gittigimde, büyüksehirlerde karsilastigimda bes grup Suriyeli var. Bir, can güvenligi nedeniyle Türkiye’ye gelmisler; iki, ekonomik durumu biraz iyi, Türkiye’de hayat sürdürenler; üç, Suriye’deki iç savasi yönetmeyi Türkiye’ye tasiyanlar; dört, Suriye devletinin gönderdigi istihbaratçilar; bes, Özgür Suriye Ordusu’nun aileleri. Su anda Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu Özgür Suriye Ordusu üyelerine ayda 500 dolar veriyor. Geçtigimiz aylarda eylem yaptilar bunu begenmediklerini ilan ettiler.

“TERÖRLE MÜCADELEYE HARCADIGIMIZ PARANIN KABACA 600 MILYAR DOLARI GEÇTIGI DEGERLENDIRILIYOR”

Çözüm olarak; GAP’i bu ülke arasindaki bir sinir, bir yüksek duvar yapmak yerine bir paylasim haline getirebilirdik diye degerlendiriyorum. Su an bizim bugüne kadar terörle mücadeleye harcadigimiz paranin kabaca 600 milyar dolari geçtigi degerlendiriliyor. Bunun yüzde 1 ile o bölgedeki kanallar her iki tarafi da sulayacak hale gelebilirdi.”


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °