MEVLÜT ÇAVUSOGLU: “BIZ, AFRIKA YA DA BASKA BIR YERLERE KOLONYALIST, NEO-SÖMÜRGECI BIR YAKLASIMLA GITMIYORUZ”

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, “Sayin (Emanuel) Macron’un açiklamalari son derece talihsiz olmustur… Biz, hiçbir yerde Afrika ya da baska bir yerlerde kolonyalist, neo-sömürgeci bir yaklasimla o ülkelere ya da kitalara gitmiyoruz gerçekten. Tam tersin

Güncel 6.09.2022 07:40:00 0
MEVLÜT ÇAVUSOGLU: “BIZ, AFRIKA YA DA BASKA BIR YERLERE KOLONYALIST, NEO-SÖMÜRGECI BIR YAKLASIMLA GITMIYORUZ”

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, “Sayin (Emanuel) Macron’un açiklamalari son derece talihsiz olmustur… Biz, hiçbir yerde Afrika ya da baska bir yerlerde kolonyalist, neo-sömürgeci bir yaklasimla o ülkelere ya da kitalara gitmiyoruz gerçekten. Tam tersine esit, ortak gibi görüyoruz” dedi. Fransa Disisleri Bakani Catherine Colonna ise "Bunun (Fransa Cumhurbaskani Macron’un açiklamalari) Türkiye ile ilgili olmadigini, baska baglamda söylenmis sözler oldugunu hatirlatmak isterim. Afrika kitasinda birçok ortak hedefimiz de var. Sayin Cumhurbaskani’nin söyledigi yeni sömürgecilik ya da Türkiye ile ilgili degildir" diye konustu.

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Fransa Disisleri Bakani Catherine Colonna ile birlikte bakanlikta bu aksam ortak basin toplantisi düzenledi. Çavusoglu, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un Cezayir ziyareti sirasindaki “Türkiye, Rusya ve Çin'de, aktivizm, neo-kolonyal ve emperyalist ajandalari olan ve el altinda Fransa düsmanligi yapan aglar var. Tek bir düsman var, Fransa. Bunda hepsi birlesiyor" sözlerine iliskin konustu.  

“SAYIN MACRON’UN AÇIKLAMALARI SON DERECE TALIHSIZ OLMUSTUR”

Çavusoglu’nun konusmasinin satir baslari söyle:

“Istisnasiz tüm ülkelerin de güvendigi ülkelerin basinda Türkiye geliyor; dolayisiyla Türkiye’yi burada ya da baska yerde rakip olarak görmek dogru degildir. Ben açikça söylemek isterim, Sayin Macron’un açiklamalari son derece talihsiz olmustur. Sonuçta Türkiye olarak biz Afrika’da ya da baska bir yerde hiçbir ülkeyi rakip olarak görmüyoruz ve hiçbir ülkeyle de bir problemimiz yok. Tam tersine herkesle is birligi yapma arzusundayiz. Biraz önce de bahsettim; Fransa, istisarelerimize Afrika kitasini eklemeyi teklif etti, biz memnuniyetle kabul ettik. Niye? Biz Fransa ile Afrika kitasinda ya da baska yerde ne kadar is birligi yaparsak bu her seyden önce Afrika ülkelerinin yararina… Yani, sirketlerimiz ihaleler de yarisabilir bu son derece dogal. Hangisi hak ederse o kazanir; bazen de Türk firmasi bazen de Fransiz firmasi ama ülkeler olarak rekabet etmemiz gereken bir konu yok.

“HATTA FRANSA, BAZI AFRIKA ÜLKELERINE GERI DÖNMEKTE ZORLANIYORSA YARDIMCI OLABILIRIZ”

Biz, hiçbir yerde Afrika ya da baska bir yerlerde kolonyalist, neo-sömürgeci bir yaklasimla o ülkelere ya da kitalara gitmiyoruz gerçekten. Tam tersine esit, ortak gibi görüyoruz. Zaten Türkiye’nin de su anda Afrika’da çok popüler olmasinin sebebi de bu. Yani, Türkiye seviliyor… Çünkü Türkiye onlara ayni göz hizasinda bakiyor; ayni samimi dille konusuyor. Esit, ortak gibi görüyor. Tepeden bakmiyoruz biz. O nedenle Türkiye’nin buralarda gücünün artmasi, popülaritesi artmasi kimseyi rahatsiz etmemeli. Hatta Fransa, bazi Afrika ülkelerine geri dönmekte zorlaniyorsa yardimci olabiliriz. Çünkü, Türkiye güvenilir bir ortak ama sunu söylemek isterim, yani bir Afrika Zirvesi gerçeklestirildigi zaman en çok katilim saglayan iki ülke varsa bunlardan bir tanesi Fransa, bir tanesi de Türkiye… Biz niye birbirimizi rakip olarak görelim? Gelin Afrika’nin kalkinmasina birlikte katki saglayalim.”

“CUMHURBASKANI’NIN SÖYLEDIGI YENI SÖMÜRGECILIK YA DA TÜRKIYE ILE ILGILI DEGILDIR."

Fransa Disisleri Bakani Colonna da söyle konustu:

"Sayin Bakani (Çavusoglu) tebrik ettim. Türkiye'yi sitayisle andim. Çünkü tahil konusunda temmuz ayinda çok önemli bir basari elde ettiler… Bunun (Fransa Cumhurbaskani Macron’un açiklamalari) Türkiye ile ilgili olmadigini, baska baglamda söylenmis sözler oldugunu hatirlatmak isterim. Afrika kitasinda birçok ortak hedefimiz de var. Sayin Cumhurbaskani’nin söyledigi yeni sömürgecilik ya da Türkiye ile ilgili degildir."


Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Pazar 31.5 ° / 19.5 °