KILIÇDAROGLU, "YABANCI TEKELLERIN TÜRKIYE’DE AT KOSTURMASINA ASLA VE ASLA IZIN VERMEYECEGIZ"

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Giresun'da düzenledigi Grup Toplantisi'nda, AKP iktidarini, "Geldiler, Fiskobirlik’i devre disi biraktilar. Giresun’dan söz veriyorum, Fiskobirlik’i yeniden ayaga kaldiracagiz, Fiskobirlik yeniden findik üreticisinin

Güncel 6.09.2022 17:31:00 0
KILIÇDAROGLU,

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Giresun'da düzenledigi Grup Toplantisi'nda, AKP iktidarini, "Geldiler, Fiskobirlik’i devre disi biraktilar. Giresun’dan söz veriyorum, Fiskobirlik’i yeniden ayaga kaldiracagiz, Fiskobirlik yeniden findik üreticisinin dostu olacak" sözleriyle elestirdi. Türkiye'nin 120 milyar dolarlik findik piyasasindan elde ettigi gelirin 2,5 milyar dolar oldugunu söyleyen Kiliçdaroglu, "Hak midir, adalet midir bu. Elin oglu 120 milyar dolar para kazanacak, biz sadece 2,5 milyar dolar. Bu siyasetçinin öngörüsü yok demektir" dedi. Findigin tekellestigine vurgu yapan Kiliçdaroglu, "Findikta tekellesmeye son verecegiz, gayet açik ve net söylüyorum yabanci tekellerin Türkiye’de at kosturmasina asla ve asla izin vermeyecegiz. Ister Papua Yeni Gine’deki ister Italya’daki kim olursa olsun kendi ülkemde bu ülkenin çiftçisinin alin terinin sömürülmesine asla izin vermeyecegiz" diye konustu. 

TBMM'nin kapanmasi ile birlikte partisinin Grup Toplantisi'ni her hafta baska bir ilde yapma karari alan CHP Lideri Kiliçdaroglu bugün Giresun'a geldi.

Grup Toplantisi öncesi Kiliçdaroglu, Giresun’da “Bize Katilin” çagrisi üzerine partiye katilan yeni üyelere parti rozeti taktim etti. Kiliçdaroglu'na Giresunspor formasi ve atkisi hediye edildi. 

Iktidarin Giresun'dan oy aldigini fakat hizmet vermedigini ifade Kiliçdaroglu, "Giresun’da kamuya ait fabrikalar ya kapatildi ya satildi. Giresun açikça bu iktidar tarafindan cezalandirildi. O kadar ki Giresun gibi bir yerde uzman doktor sayisi yetersiz. Giresunlularin bir baska özelligi burasi aricilik açisindan Türkiye’nin önemli merkezlerinden birisi. Alan bazli gelir destegi findik üreticisine veriliyor. Dönüm basima tam 9 yildir degismedi. Hala 170 TL. 9 yildir. Ya dolar 10 kat artti. Gübre 8 kat artti. Ama alan bazli findik destegi hiç artmadi" dedi. 

Kiliçdaroglu, Türkiye'nin ödedigi faize iliskin, "2021 yili, ödedigimiz faiz, 191 milyar TL. 2022, ödedigimiz faiz 191 milyar TL’den 342 milyar TL’ye çikmis. Bu yilin sonuna kadar hükümet diyor ki Orta Vadeli Program’da, yil sonuna kadar ödeyecegimiz faiz 342 milyar TL’den 582 milyar TL’ye çikacak. Hani bunlar faize karsiydi. Tefeciye hizmet edeceksin, her türlü talebini yerine getireceksin, dönüp diyeceksin ki ‘ben size bu mali veriyorum ama millete de diyecegim ki biz faize karsiyiz.’ Sen onu Kiliçdaroglu’nun külahina anlat" diye konustu. 

Kiliçdaroglu’nun konusmasindan öne çikan basliklar söyle:

“OYUMUZU KULLANIRKEN VICDANIMIZIN SESINI DINLERSEK BU MEMLEKETTE HER SEY DÜZELIR: Bize katilin dedim, bunu defalarca dile getirdim. Çünkü Türkiye’nin içinde bulundugu kosullar iyi degil. Her birimizin, vatanseverin kafasinda soru isaretleri var. Düsünüyoruz, ne olacak bu memleketin hali diye. Bu memleketin hali güzel olacak, birlikte, beraber olursak. Birlikte mücadele edersek, seçimlerde sandiga gidersek, oyumuzu kullanirsak, oyumuzu kullanirken vicdanimizin sesini dinlersek bu memlekette her sey düzelir ve her sey güzel olur. Benim amacim, hedefim bu. Birlikte yasamak, birlikte mücadele etmek. Sadece bir avuç insan için degil, 85 milyon insan için mücadele etmek.

SAYGIYLA ANMAK HEPIMIZIN NAMUS BORCUDUR: Giresun’dayiz. Özgür (Özel)  Bey de açilis konusmasinda Giresun’un önemine vurgu yapti. Kurtulus Savasi sirasinda… Ben 25 Agustos’ta Afyon’a gittim. 26 Agustos’ta 14 kilometrelik yolu gece yürüyerek Kocatepe’ye gittik. Sabahin 5’inde Kocatepe’den Afyon Ovasi’na baktik. Tam 100 yil önce o tepede insanlar bu ülkenin bayragi ve vatani için mücadele ettiler. Ve hayatlarini verdiler. Onlara dualarimizi gönderdik, minnet duygularimizi ifade ettik. Gerçekten de 100 yil önce o mücadeleyi yapanlari saygiyla anmak hepimizin namus borcudur. Saygiyla andik.

GIRESUN’UN BIZIM MILLI KURTULUS SAVASI TARIHINDE ÖZEL BIR YERI VARDIR: Oradan indim asagiya 42’nci ve 47’nci alaylarin oldugu Giresun Sehitligi’ne gittim. Sizin dedelerinizin mezarlarina gittim. Onlari anmak için gittim. Onlara dua okumak için gittik. Sizin dedeleriniz orada. O nedenle Giresun’un bizim Milli Kurtulus Savasi tarihinde özel bir yeri vardir. Ve sizler dedelerinizle, babalarinizla ne kadar övünç duysaniz azdir. O nedenle biz Giresun’u ve Giresunlulari her zaman sükranla ve minnetle anariz. Bu bizim görevimizdir.

BERABER YASAYACAGIZ; KAMPLASMADAN, ÖTEKILESTIRMEDEN: Aradan 100 yil geçti. Simdi yeni bir süreç var. 100 yillik bir süreç içerisinde pek çok aci olaylarla karsilastik. Büyük acilar yasadik. Bu ülkede basbakanlar idam edildi. Gencecik fidan gibi evlatlarimiz idam edildi. Insanlar sagci, solcu diye birbirlerini öldürdüler. Ve dolayisiyla büyük acilar yasadik. Simdi yeni bir kamplasma süreci baslatilmak isteniyor. Bütün Giresunlu kardeslerime ve Giresun’dan bütün Türkiye’ye seslenmek istiyorum, sakin ola ki kamplasmayin, sakin ola. Herkesin düsüncesi önemlidir, herkesin düsüncesine saygi göstermeliyiz. Beraber bu güzel ülkede huzur içinde yasayabiliriz. Beraber yasayacagiz. Kamplasmadan, ötekilestirmeden. Hiç kimsenin kimligini, inancini, yasam tarzini siyasete malzeme etmeden herkese hizmet etmenin görevini, askini yasamaliyiz.

BIZE KATILIN KI DEMOKRATIK YÖNTEMLERLE BIR DIKTA YÖNETIMINI DEGISTIRELIM: Türkiye’ye yeni iklim getirme hedefindeyim. Kucaklasma iklimi gelmelidir. Ilk adimi attim, helallesecegiz dedim. 85 milyon insan ile gerekirse oturacagiz, helallesecegiz. Neyin kavgasini veriyoruz. Çocuk yataga aç giriyor, onun kavgasini mi veriyoruz, ekonomide yasananlar… Onun mu kavgasini veriyoruz. Hayir. Baska kavgalarin pesindeyiz. Buradan Türkiye’yi çikaracagiz. Beraber, birlikte çikaracagiz. O nedenle dedim bize katilin. Katilin ki yolumuz aydinlik olsun. Katilin ki demokratik yöntemlerle bir dikta yönetimini degistirelim.

ÜRETEN, ALIN TERI MILLETIN EFENDISIDIR: Bu ülkeyi kuranlar, köylü milletin efendisidir dediler. Yani üreten, alin teri milletin efendisidir. Ve köylü ürettigi ürünü birileri elinden kapmasin, zarari olmasin diye Toprak Mahsulleri Ofisi, TARIS, Fiskobirlik’i kurdular. Pek çok alanda. Dolasiyla çiftçi ürettigi ürünün karsiligini alsin. Çiftçi ürettigi zaman, gelir elde etsin. Çiftçi ürettigi zaman 85 milyonun karni doyacaktir. 85 milyon evine ekmek götürebilecektir. Alin terinin degerini vermis olacagiz eger üreten çiftçiye destek verirsek.

GELDILER, FISKOBIRLIK’I DEVRE DISI BIRAKTILAR: Fiskobirlik’i aldilar. Ne zaman kuruldu? Kurulmadan önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1 Kasim 1937’de Meclis’te yaptigi bir konusma var. Söyle der; ‘Önümüzdeki yil içinde findik basta olmak üzere diger belli basli ürünlerimizi de ilgilendiren birlikler kurulmalidir.’ Ölmeden önce diyor. Ve Fiskobirlik, bes kooperatifin birlesmesiyle kuruldu. Fiskobirlik, findik üreticisinin kara gün dostudur. Toprak Mahsulleri Ofisi, tahil üretenlerin kara gün dostudur. Dolasiyla üreticiyi korudugunuz zaman herkesin hakkini teslim etmis olursunuz. Geldiler, Fiskobirlik’i devre disi biraktilar. Giresun’dan söz veriyorum, Fiskobirlik’i yeniden ayaga kaldiracagiz, Fiskobirlik yeniden findik üreticisinin dostu olacak.

2 BIN DOLAR HER GIRESUNLU DAHA AZ GELIR ELDE EDIYOR: Çiftçi bir anlamda birilerinin eline teslim edildi. Alin teri, bir anlamda hortumlandi. Buradan çekip çikarmamiz lazim. Giresun’da kisi basina gelir 2014’te 7 bin 58 dolar iken, 2020’de 5 bin 291 dolara düstü. 2 bin dolar her Giresunlu daha az gelir elde ediyor. Bunun ne anlama geldigini herhalde bütün Giresunlular, çarsiya, pazara giderken fark ediyorlardir.

ALAN BAZLI FINDIK DESTEGI HIÇ ARTMADI: Giresun’da kamuya ait fabrikalar ya kapatildi ya satildi. Giresun açikça bu iktidar tarafindan cezalandirildi. O kadar ki Giresun gibi bir yerde uzman doktor sayisi yetersiz. Giresunlularin bir baska özelligi burasi aricilik açisindan Türkiye’nin önemli merkezlerinden birisi. Alan bazli gelir destegi findik üreticisine veriliyor. Dönüm basima tam 9 yildir degismedi. Hala 170 TL. 9 yildir. Ya dolar 10 kat artti. Gübre 8 kat artti. Ama alan bazli findik destegi hiç artmadi.

BUNLARI YAPMADIN, KUSURA BAKMA BEN DE SANA OY VERMEYECEGIM: Burada biraz sitem edeyim. Diyorlar ki ‘ya oy versen de vermesen de ne olur, nasil olsa bunlar bize oy verecekler, baska kime versin, gelip bize oy verecekler, findik fiyatini düsük ver, bize oy verecekler, gelirini düsür gelip bize oy verecekler, ne yaparsan yap, yolunu yapma gelip bize oy verecekler…’ Buradan size sitemim var. Demokrasi, verilen sözü tutmuyorlarsa o iktidari degistireceksiniz. Milletvekili gelecek size, diyeceksiniz yol ne oldu. ‘Efendim, yol hala yapilmadi.’ 20 yildir yapmiyorsun. O zaman Giresunlu kardeslerim bir de sunu düsünecekler, bunlar yapilmiyorsa, sözler tutulmuyorsa seçim gelince benden oy istemeye gelince sunu soracagim, ‘arkadas sen findik fiyatini ne yaptin, yol için söz vermistin ne oldu, su sözü vermistin ne oldu.’ Bunlari yapmadin, kusura bakma ben de sana oy vermeyecegim. Bu demokrasi açisindan çok güzel bir cümledir.

SIZ FINDIK GÖNDERIYORSUNUZ, 120 MILYAR DOLARLIK BIR GELIR DÜNYADA PAYLASILIYOR: Findigin, kullanildigi sanayinin basta çikolata olmak üzere yillik dünyadaki hacmi 120 milyar dolar civarindadir. Yani siz findik gönderiyorsunuz, 120 milyar dolarlik bir gelir dünyada paylasiliyor. Ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu 120 milyar dolardan sadece 2- 2,5 milyar dolarini aliyor, ham findik ihraç ederek. Hak midir, adalet midir bu. Elin oglu 120 milyar dolar para kazanacak, biz sadece 2,5 milyar dolar. Bu siyasetçinin öngörüsü yok demektir. Siyasetçinin saglikli öngörüsü, 120 milyar dolarlik pazar varsa o pazardan en azindan 15-20 milyar dolarini da biz alalim. Dünyada bir numarayiz. Biz satiyoruz. Biz satmasak dünyada neredeyse findik olmayacak. O zaman benim ürettigim ürün neden baskalarinin gelir kapisi oluyor da bizim açimizdan gelir kapisi olmuyor.

FINDIK ÜRETICISI O BAHÇELERDE ISÇI OLARAK ÇALISACAK: Bir, saraydan gelen zatin açikladigi 54 TL. Iki, serbest piyasa simdi 44, 45 TL. Üç, Ferrero’nun belirledigi fiyat. O da 48 arti 1. Yani baktiginiz zaman findigin taban fiyatini belirleyen Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hükümeti degil, bir yabanci firmanin kendi beyanidir. Koskoca Karadeniz’in findik ürününün taban fiyati bir firmanin tekeline birakilir mi? Eger böyle giderse findik bahçelerinin sahibi de o firma olacak. Findik üreticisi o bahçelerde isçi olarak çalisacak. Milyar dolarlari o kazanacak. Sizler asgari ücretle geçineceksiniz. Bu tabloyu kabul ediyor musunuz? Bu tablo dogrudur diyor musunuz? Hayir. O zaman degistirecegiz, bize katilacaksiniz.

AÇIKÇA BIR SÖMÜRÜ ÇARKI ILE BIZIM FINDIGI ÜRETICISI KARSI KARSIYA: Findikta bir tekellesme gerçegi ile karsi karsiyayiz. Ferrero denen firma dikey bütünlesik bir yapi içinde giderek büyüyor. En büyük findik ihracatçisini satin aldi ve bir numara oldu. Onun verdigi fiyat geçerlidir, hiçbir politikacinin verdigi fiyat geçerli degildir. Açikça bir sömürü çarki ile bizim findigi üreticisi karsi karsiya. Findik fiyatini kontrol eden, belirleyen bu yabanci firma.

FISKOBIRLIK’I YENIDEN AYAGA KALDIRMAMIZ LAZIM: Peki soru; o yabanci tekele kim son verebilir? Onun tekelciligini kim ortadan kaldirabilir? Bay Kemal kaldiracak arkadaslar. Hiç endise etmeyin. Çünkü, Bay Kemal’in verilmeyecek hesabi yok ki. Gelip ne ile tehdit edecekler seni. ‘Bu can bu bedende kaldigi sürece sen papazi alamazsin’ deyip üç gün sonra papazi veriyorsan olmaz. O nedenle Fiskobirlik’i yeniden ayaga kaldirmamiz lazim. Findik üreticisinin kara gün dostu olmasi lazim.

AILE DESTEKLERI SIGORTASI ILE BU ÜLKEDE YOKSULLUGU TARIHE GÖMECEGIZ: 20 yilda bir yurt sorununu çözemediler. Giresunlulara da 85 milyon vatandasima da söz veriyorum, 20 yil degil bir yil içinde Türkiye’nin yurt sorununu çözecegiz. Hiçbir anne baba oglum kizim nerede kalacak diye kaygilanmayacak. Geçimini zor yapan aileler var, bu çocuklara burs verilmesi lazim. Aile Destekleri Sigortasi ile bu ülkede yoksullugu tarihe gömecegiz. Bu topraklarda hiçbir çocuk yataga aç girmeyecek. Öyle iddiali, öyle kararli geliyoruz ki var olan sorunlarin tamamina talibiz ve sorunlarin tamamini azim ve kararlilikla çözecegimizi de bilmenizi isterim.

YABANCI TEKELLERIN TÜRKIYE’DE AT KOSTURMASINA ASLA VE ASLA IZIN VERMEYECEGIZ: Bir; findikta tekellesemeye son verecegiz, gayet açik ve net söylüyorum yabanci tekellerin Türkiye’de at kosturmasina asla ve asla izin vermeyecegiz. Ister Papua Yeni Gine’deki ister Italya’daki kim olursa olsun kendi ülkemde bu ülkenin çiftçisinin alin terinin sömürülmesine asla izin vermeyecegiz.

ÇIFTÇIYI TOPRAGA, BAGA, BAHÇEYE; ÜRETICIYI KÜSTÜRÜRSENIZ OLMAZ: Ikinci kural, findik üretimiyle ilgili her yil bekliyorsunuz taban fiyat. Buna da son verecegiz. Dönümü, maliyeti bellidir. Çagirirsiniz bir uzman, maliyeti bu sene nedir? Maliyet, üstüne makul bir kar verirsiniz esittir taban fiyat olur. Maliyet arti makul kar esittir taban fiyat. Yani hiçbir çiftçinin zarar etmeyecegi bir modeli getireceksiniz. Çiftçiyi topraga, baga, bahçeye; üreticiyi küstürürseniz olmaz. O zaman ne oluyor, disaridan aliyoruz, yabanci çiftçiyi destekliyoruz.

NE HACZI YA, BIRAK ÜRETSIN BU INSANLAR: Baska bir madde; çiftçi borçlu, ödeyemiyor. Gidiyor icra memuru traktörü, hayvani haczediyor. Ya traktör haczedilir mi? Kesinlikle degistirecegiz. Çiftçinin hiçbir üretim araci, hayvani haczedilemeyecek. Ne haczi ya, birak üretsin bu insanlar.

ARAMIZDA SIYAHLA BEYAZ KADAR FARK VAR: ‘Kiliçdaroglu, gayet güzel söylüyorsun da bunlari nasil yapacaksin, para var mi para?’ Bu soru bana sorulur, onlar da soruyor. Para var kardesim. Bütün mesele parayi nereye harcayacaginiz bir siyasi tercihtir. Ben parayi alin terinden yana harciyorum, onlar parayi besli çeteden yana harciyorlar. Ben parayi üreticiden yana harciyorum, onlar köprü, yol isi yapan, avanta götüren… Onlar için harciyorlar. Aramizda siyahla beyaz kadar fark var. Ben parayi bu ülkenin çikari, menfaati, insanlarinin çikari için harcayacagim.

SEN ONU KILIÇDAROGLU’NUN KÜLAHINA ANLAT: 2021 yili, ödedigimiz faiz, 191 milyar TL. 2022, ödedigimiz faiz 191 milyar TL’den 342 milyar TL’ye çikmis. Bu yilin sonuna kadar hükümet diyor ki orta vadeli programda, yil sonuna kadar ödeyecegimiz faiz 342 milyar TL’den 582 milyar TL’ye çikacak. Hani bunlar faize karsiydi. Tefeciye hizmet edeceksin, her türlü talebini yerine getireceksin, dönüp diyeceksin ki ‘ben size bu mali veriyorum ama millete de diyecegim ki biz faize karsiyiz.’ Sen onu Kiliçdaroglu’nun külahina anlat. Bu rakamlarin tamamini biliyorum.

ÜLKENIZI, VATANINIZI, BAYRAGINIZ SEVIYORSANIZ ARTIK YALAN DIYENE DUR DEME ZAMANIDIR: 2012 yili. Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi, Giresun Çevre Yolu için ‘bir baslangiç tarihidir, biz bu isi yapacagiz’ demis. 2015, Giresun Güney Çevre Yolu ‘ihale çalismalari tamamlandi’ demisler. 25 Haziran 2015 tarihinde ‘biz bunu gerçeklestirdik’ demisler. 4 yil sonra 2019, ‘efendim yapim ihalesi çalismalarinda sona geldik’ diyorlar. Önce ‘yaptik’ diyorlardi, simdi ‘sona geldik’ diyorlar. 2020 Ulastirma ve Altyapi Bakanligi, Giresun Çevre Yolu proje ihalesinin yapildigini ve proje çalismalarinin 2020 yilinda tamamlanmasinin hedeflendigini söylüyor. 2022, yatirim programinda Giresun Çevre Yolu ile ilgili ayrilan bir kurus bile yok. Sevgili Giresunlular, ‘nasil olsa Giresunlularin oyu çantada keklik, ben giderim palavrayi atarim, bunlar da bana oy verir…’ Sizden istirhamim, ülkenizi, vataninizi, bayraginiz seviyorsaniz artik yalan diyene dur deme zamanidir.”


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °