ONURSAL ADIGÜZEL: TÜRKIYE’NIN ACILEN BILISIM VE TELEKOM SEKTÖRÜNÜ STRATEJIK ALAN ILAN ETMESI GEREKIYOR

CHP Genel Baskan Yardimcisi Onursal Adigüzel, “Geçtigimiz günlerde Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi tarafindan hükümetin 2023-2025 yillarini kapsayan Orta Vadeli Programi açiklandi. Bu program hükümetin tutarli ve kapsamli bir dijital dönüsüm

Güncel 7.09.2022 20:28:00 0
ONURSAL ADIGÜZEL: TÜRKIYE’NIN ACILEN BILISIM VE TELEKOM SEKTÖRÜNÜ STRATEJIK ALAN ILAN ETMESI GEREKIYOR

CHP Genel Baskan Yardimcisi Onursal Adigüzel, “Geçtigimiz günlerde Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi tarafindan hükümetin 2023-2025 yillarini kapsayan Orta Vadeli Programi açiklandi. Bu program hükümetin tutarli ve kapsamli bir dijital dönüsüm programi olmadigini da gözler önüne serdi. Türkiye’nin acilen bilisim ve telekom sektörünü stratejik alan ilan etmesi gerekiyor” dedi.

CHP Genel Baskan Yardimcisi ve Istanbul Milletvekili Onursal Adigüzel, Türkiye’deki bilisim ve telekom sektörüne iliskin degerlendirmelerde bulundu. Adigüzel, AKP’nin dijital dönüsümü ‘PR’ çalismasina indirgedigini belirterek, “Türkiye’nin ivedilikle ele alinmayi bekleyen genisbant, internet hizi, imtiyaz sözlesmeleri, yüksek vergiler, bu alandaki kurumlarin islevselligi ile ilgili ciddi sorunlari mevcut” dedi.

Onursal Adigüzel’in açiklamalari söyle:

“BIZ YERIMIZDE SAYARKEN, KOMSU YUNANISTAN ISE BÖLGENIN DIJITAL ‘HUB’I OLMAK YOLUNDA ILERLIYOR”

“AKP iktidari bilgi teknolojileri ve iletisim sektörünün kalkinmadaki stratejik önemini kavrayabilmis degil. Geçtigimiz günlerde Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi tarafindan hükümetin 2023-2025 yillarini kapsayan Orta Vadeli Programi açiklandi. Bu program hükümetin tutarli ve kapsamli bir dijital dönüsüm programi olmadigini da gözler önüne serdi. Diger tüm alanlar ve hedeflerde oldugu gibi Türkiye özellikle son dönemde birkaç bireysel basari haricinde, bilisim ve telekom sektöründe yerinde sayiyor. Biz yerimizde sayarken, komsu Yunanistan ise bölgenin dijital ‘hub’i olmak yolunda adim adim ilerliyor. Türkiye’nin acilen bilisim ve telekom sektörünü stratejik alan ilan etmesi gerekiyor.

“AKP’NIN DIJITAL DÖNÜSÜMÜ YALNIZCA ‘PR’ ÇALISMASINA INDIRGEDIGININ BIR GÖSTERGESI”

Bilisim-iletisim teknolojileri bugün artik her sektörün motor gücü haline gelmis durumda. Bugün bu sektörlere yatirim yapmayan, bunlara kalkinmada öncelik vermeyen ülkelerin güçlü ekonomilerle rekabet edebilme, küresel ekonomide söz sahibi olabilme sanslari yok. 22 yillik AKP iktidari Türkiye’nin dijital dönüsümün önündeki en temel sorunlari bile çözüme kavusturabilmis degil. Altyapi sorunu, veri merkezlerinin gelisimi için gerekli adimlarin atilmamasi, internet degisim noktalarinin 2019 tarihli Cumhurbaskanligi genelgesine ragmen halen kurulamamis olmasi, AKP’nin dijital dönüsümü yalnizca ‘PR’ çalismasina indirgediginin bir göstergesi. Yine örnegin Türkiye’nin ivedilikle ele alinmayi bekleyen genisbant, internet hizi, imtiyaz sözlesmeleri, yüksek vergiler, bu alandaki kurumlarin islevselligi ile ilgili ciddi sorunlari mevcut.

“DIJITAL DÖNÜSÜMÜN BIR AN EVVEL SAGLANABILMESI IÇIN GERÇEKÇI VE BÜTÜNCÜL BIR YOL HARITASINA IHTIYAÇ VAR”

Dijital dönüsümün bir an evvel saglanabilmesi için gerçekçi ve bütüncül bir yol haritasina ihtiyaç var. Dijital dönüsüm sadece tek bir alana odaklanarak degil tüm kurum ve kuruluslarin is birligi ve sistemli çalismasi ile gerçeklestirilebilecek bir atilim. Altyapi, egitim ve insan kaynagi dönüsümü, hukuki konular, regülasyonlar, Ar-Ge, devlet tesvikleri, teknoparklar, girisimcilik, KOBI’lerin dijital dönüsümü gibi birçok konunun yeniden ele alinmasi, bunlara iliskin kisa, orta, uzun vadeli eylem planlarinin ortaya konmasi gerekiyor. Ancak elbette salt kagit üzerinde hedefler koyup planlar, programlar yayinlamak degil, bu plan ve programlara uygun gerçekçi adimlari da hizla atmak gerekiyor.

“DIJITAL DÖNÜSÜMÜN TÜM PAYDASLARINI BIR ARAYAN GETIREN 5 FARKLI ÇALISMA GRUBU OLUSTURDUK”

CHP’ye yönelik olarak 'sorun tespit ediyorsunuz, ama çözümünüz ne?' elestirisi geliyor zaman zaman. CHP tipki diger alanlarda oldugu gibi dijital dönüsüm programi için de büyük bir iktidar hazirligi içinde. Bunun için de dijital dönüsümün tüm paydaslarini bir arayan getiren 5 farkli çalisma grubu olusturduk. Bizim amacimiz Cumhuriyetimizin Ikinci Yüzyilina Girerken Türkiye’nin dijital dönüsüm programini kolektif bir süreçle hazirlamak ve Cumhuriyetimizin Ikinci Yüzyilina güçlü bir dijital dönüsüm haritasi ile girmek.”


Cuma 25.2 ° / 14.4 °
Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °