“SÜPER MEYVE” ARONYA’NIN ILK HASADI YAPILDI

Bütünsel saglik için sayisiz fayda sunan ve “süper meyve” olarak tanimlanan aronyanin ilk hasadina baslandi. Aronyayi dalinda yetistirip sofralara ulastiran Mor Aronya, Yalova ve Kirklareli’deki 220 dönüm ekili arazide hasada start verdi.

Güncel 12.09.2022 15:29:00 0
“SÜPER MEYVE” ARONYA’NIN ILK HASADI YAPILDI

Bütünsel saglik için sayisiz fayda sunan ve “süper meyve” olarak tanimlanan aronyanin ilk hasadina baslandi. Aronyayi dalinda yetistirip sofralara ulastiran Mor Aronya, Yalova ve Kirklareli’deki 220 dönüm ekili arazide hasada start verdi.

Mor Aronya’nin Genel Müdürü Sertaç Kiliçaslan, “Yüksek lif ve besin degeri tasiyan aronya ekonomik olarak da escort istanbul katma degeri yüksek bir meyve. Mor Aronya olarak 90 bin ekili fidanimizdan hasat ettigimiz meyveleri sivi, kuru ve toz formunda müsterilerimize sunuyoruz. Aronyanin takviye edici gida olarak tüketilmesi için ise Bezmialem Vakif Üniversitesi ile ar-ge çalismalarimiz devam ediyor” diye konustu.

Aronyanin dünyada son dönemde en popüler meyvelerden olduguna dikkat çeken Kiliçaslan, “Aronyanin dünyada özellikle Polonya, Rusya ve ABD’de üretimi gerçeklestiriliyor. Ülkemizde ise henüz yeni taninmaya basladi diyebiliriz. Diger meyvelere göre en yüksek lif ve besin degeri tasiyan aronya ekonomik olarak da katma degeri yüksek bir meyve. Yemis olarak tüketilmesinin yani sira kuru meyvesi, çiçekleri, kökleri ve yapraklari ilaç sanayisinde degerlendirilebiliyor. Bunlara ek olarak krem ve sabunlarda, cilt bakiminda ve esans ham maddesi olarak kozmetik sanayisinde de degerli bir ürün. Son yillarda Türkiye'de birçok firsati barindiran iç talebin yurt içi üretimle karsilanmasi için aronya üretim alanlarinin artirilmasi gerekiyor. Bu üretim alanlarinin ve gelisen sanayinin istihdama saglayacagi katki da yadsinamaz” dedi.

ARONYA, SAYISIZ FAYDA SUNUYOR

Aronya, mega antioksidan degerleri yaninda C, PP, B, E vitamini ve yüksek miktarda antosiyanin içeriyor. Potasyum, magnezyum, kalsiyum, manganez ve yüksek oranda lif içeren meyve, bagisikligin güçlenmesi, alerjilerin gerilemesi ve eklem agrilari gibi rahatsizliklarda takviye edici gida rolünü üstleniyor. Yüksek tansiyon, anti-aging, karaciger sagligi, diyabet, kalp ve damar sagligi, alerji gibi kronik rahatsizliklar, radyasyonun olumsuz etkileri ve zihin sagligi konularinda iyilestirici özelligi de bulunuyor.

Farkli formlarda kolayca tüketilebilen aronya, meyvenin suyu, konsantresi, tozu ya da kurusu olarak tüketilebiliyor. Suyu, sirke, dondurma ve süt ürünlerinde, kurusu ise pastacilikta, puding, reçel, marmelat yapiminda kullanilabiliyor. Saglikli atistirmalik için harika bir kaynak olan aronya toz haline getirildiginde ise katma degeri yüksek ve fonksiyonel bir çaya dönüsüyor.


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °