TAÇSIZ KRAL METIN OKTAY, KONAK'TA ANILDI

Türk futbolunun unutulmaz isimlerinden, 'Taçsiz Kral' lakapli Metin Oktay, ölümünün 31'inci yildönümünde, Izmir Konak'taki heykelinin bulundugu ve adini tasiyan parkta anildi. Konak Belediye Baskani Abdül Batur, Metin Oktay’in jübilesinde Can Bartu’yla fo

Spor 13.09.2022 17:06:17 0
TAÇSIZ KRAL METIN OKTAY, KONAK

Türk futbolunun unutulmaz isimlerinden, 'Taçsiz Kral' lakapli Metin Oktay, ölümünün 31'inci yildönümünde, Izmir Konak'taki heykelinin bulundugu ve adini tasiyan parkta anildi. Konak Belediye Baskani Abdül Batur, Metin Oktay’in jübilesinde Can Bartu’yla forma degistirerek ezeli rekabetin içindeki ebedi dostlugu gösterdigini belirtirken, “Izmir’den dogan, burada yetismis olan futbolcu kimligini hiçbir zaman unutmayan çok degerli bir ismi bugün hep birlikte aniyoruz. Kentimizin yetistirdigi, kentimizi en iyi sekilde temsil eden insanlarimizi gelecek kusaklara tasimaya devam edecegiz” dedi.

"Taçsiz Kral" Metin Oktay, Konak Piri Reis Mahallesi’nde yer alan Bahçelievler Metin Oktay Parki’ndaki heykeli önünde anildi. Ölümünün 31’inci yildönümü anisina düzenlenen törene Konak Belediye Baskani Abdül Batur, Türkiye Futbol Antrenörleri Dernegi (TÜFAD) Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Gürsel Baliç, TÜFAD Izmir Sube eski Baskani Dr. Saban Acarbay, Metin Oktay’in takim arkadasi eski Milli Futbolcu Ayhan Elmastasoglu, CHP Konak Ilçe Baskani Akin Küçükogullarindan, Izmir 68’liler Platformu Baskani Gazeteci Okan Yüksel, Türkiye Futbol Adamlari Dernegi (TÜRFAD) Izmir Subesi yönetim kurulu üyesi Erim Yikgeç, Konak Belediyesi Meclis Üyeleri, Damlacik, Izmirspor, Atilla ve Kahramanlar Spor Kulüpleri basta olmak üzere Izmirli spor kulüplerinin baskan ve yöneticileri, muhtarlar, Metin Oktay’in arkadaslari ve sevenleri katildi. Törene katilanlar, Taçsiz Kral’la ilgili anilarini anlatti.

Konak Belediye Baskani Abdül Batur, Metin Oktay’i Türk futbolunda golleriyle oldugu kadar kisiligiyle de örnek bir yere sahip oldugunu ifade etti. Çocukluk yillarindan bir anisini paylasan Baskan Batur söyle konustu:

“Taçsiz Kral, Izmir’de dogan, burada yetismis olan futbolcu kimligini hiçbir zaman unutmayan, sadece sporcu kimligiyle degil, hayata bakis açisiyla da çok degerli bir isim. Benim, Metin Oktay’la ilgili, gözümün önünden gitmeyen en önemli anim, ben on iki yasindayken, Metin Oktay’in 1969 yilindaki jübilesidir. Galatasaray’in ezeli rekabette oldugu Fenerbahçe Kulübü’nün kaptani Can Bartu’yla beraber orta sahaya geldiler. Orta sahada formalarini birbirlerine verip degistirerek onar dakika, kendi kulüplerinin degil, ezeli rekabet içinde olduklari kulüplerin formasiyla top kosturdular. Nezakete bakin. Ezeli rekabetin içinde ebedi bir dostluk var. Bu çok önemli.”

Metin Oktay’in imzali fotografini hala sakladigini, o fotografa kavustugu an yasamis oldugu mutlulugu asla unutamadigini dile getiren Baskan Batur, “Unutamadigim bir ani da sudur… O dönemlerde, Istanbul’da Galatasarayli akrabalarimiz vardi. Metin Oktay’in imzali bir resmini istemistik. O resim bana ulastiginda yasadigim mutlulugu hala unutamiyorum. O resim hala bizim evde durur, bizim için çok degerlidir” dedi.

Batur, sözlerini söyle tamamladi:

“Metin Oktay’in en önemli özelliklerinden biri de gol kabiliyeti en yüksek sporculardan biri olmasiydi. 354 maça çikiyor, 314 gol atiyor. Milli Takim’da 50’ye yakin maçta 36 gol atiyor. Standardin üstünde bir golcü kimligi var. Taçsiz Kral diye bosuna demiyorlar. Izmir’imizi Türk sporunda, Türk futbolunda en iyi sekilde temsil etmis bir sporcu. Bu degerlerin unutulmamasi gerekiyor. Bu parkin ve heykelin yapilmasinda emegi geçen, benden önceki belediye baskani arkadaslarima da tesekkür ederim. Kentimizin yetistirdigi, kentimizi en iyi sekilde temsil eden insanlarimizi gelecek kusaklara tasimamiz lazim. Kentte iz birakanlari anmaya devam edecegiz.”

ARKADASLARI ONU ANLATTI

Anmaya katilanlarin anilarini anlattigi törende duygusal anlar yasandi. Metin Oktay’a duyduklari özlem ve sevgiyi dile getirenler arasinda Izmir 68’liler Platformu Baskani Gazeteci Okan Yüksel de vardi. Yüksel, “Her insan yasamis sayilmaz, bazi insanlar safak vaktinde dogarlar aksam ezaninda ölürler. Bazi insanlar öldükten sonra da ölümsüzlügü yakalarlar. Kendi destanini yaratan, kendi efsanesinin Metin Oktay’i olan Agabeyimizin önümüzdeki yil 60 yilini dolduracak olan bir gazeteci olarak diyorum ki,  spor yazari olarak diyorum ki; Türkiye’mizde elbette erdemli, onurlu, yigit ve nitelikli futbolcularimiz vardi ama bir tek Metin Oktay var ki; bütün Türkiye’ye bedeldi” dedi.

Metin Oktay’in bir idol oldugunu söyleyen Dr. Saban Acarbay, “Metin Agabey, kendi jenerasyonunu temsil eden kralligin kralidir. Metin Agabey insanlik kralidir. Ben Metin Agabey kadar zirvelere çikip da onun kadar tevazu sahibi olan çok az insan görmüsümdür. Metin Agabey ve benzerleri Türkiye’de muhtesem bir Izmirli, dünya cografyasinda harika birer Türkiyelidir” diye konustu.

Konak Belediyesi Meclis Üyesi Samil Sinan An da çocukluk anisini su sözlerle aktardi: “Sene 1963, ben on bir yaslarindayken Istanbul’a dayimlarin yanina gittik. Onlar hasta Galatasarayli biz de ailecek hasta Besiktasliyiz. Beni Galatasaray-Fenerbahçe maçina götürdüler. Yanlis hatirlamiyorsam maçi 2-1 Galatasaray almisti. Ben o maçta Metin Oktay’i ilk defa gördüm. Ilah gibi bir adam, insanlar onu gördügünde yürekli kipir kipi oluyor. Maç bitti, dayimlara döndüm, ben bundan sonra Galatasarayliyim ve idolüm Metin Oktay, dedim. Metin Oktay anlatilmaz bir isim, onun anisinin önünde saygiyla egiliyorum.”

“ÖYLE BIR FUTBOLCU BIR DAHA GELMEZ"

Metin Oktay’in takim arkadasi, eski Milli Futbolcu “Yavru Ayhan” lakapli Ayhan Elmastasoglu da “Metin Agabey çok güzel bir insandi. Sporcu olarak da Türkiye’ye kolay kolay gelmeyecek sahane bir futbolcu. Insan olarak da dört dörtlük bir beyefendiydi. Fakiri korur, mazlumu korur, okuttugu, sünnet ettirdigi çocuklar… Neler neler neler yapmazdi ki. Metin agabeyin bu taraflarini kimse bilmez. Ben 10 sene bunlari yasadim. Metin agabeyin en iyi dostu oldum. Kendimi çok mutlu hissediyorum, çok huzurlu hissediyorum. Metin Agabey gibi bir futbolcu bir daha Türkiye’ye gelmez, gelemez” diye konustu.

Metin Oktay’in futbolla tanistigi günlerden baslayarak kariyerinin önemli tarihlerini anlatan Izmir Spor Kulübü Baskani Nedim Topaloglu, “Yillarca gol krali olan Metin Oktay kisiligi, iyilikseverligi, efendiligiyle Türkiye’ye mal olmus, efsane bir adamdir. Kendisini rahmet ve saygiyla aniyoruz” dedi.

TÜFAD Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Gürsel Baliç ise Metin Oktay’la olan bir anisini su sözlerle aktardi:

“Kordon’da Palermo’ya transferinde bir kesekâgidi içinde para masada duruyor. Kordon’da gazete satanlar, garibanlar…  Metin Agabey kesekâgidinin içine elini sokuyor parayi veriyor. Türk Futbol tarihinin gelmis geçmis Robin Hood’udur Metin Oktay. Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsin.”


Cuma 25.2 ° / 14.4 °
Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °