VELI AGBABA: "GRI PASAPORT SKANDALI ADETA BIR YARGI SKANDALINA DÖNÜSMÜS GÖRÜNÜYOR"

CHP Genel Baskan Yardimcisi Veli Agbaba, “Gri pasaport skandali su an adeta bir yargi skandalina da dönüsmüs görünüyor. Olayin gerçeklesme sekli, süphelileri, delilleri, her sey ortada olmasina ragmen neden halen dava açilmadigini bilmiyoruz. Sorusturmayi

Güncel 14.09.2022 18:37:00 0
VELI AGBABA:

 

CHP Genel Baskan Yardimcisi Veli Agbaba, “Gri pasaport skandali su an adeta bir yargi skandalina da dönüsmüs görünüyor. Olayin gerçeklesme sekli, süphelileri, delilleri, her sey ortada olmasina ragmen neden halen dava açilmadigini bilmiyoruz. Sorusturmayi uzatarak, ipe un sererek ortaya çikan bu suçlar ve iddialar zamana yayilarak olay sogutulmaya, kamuoyu nezdindeki etkisi hafifletilmeye çalisiliyor” dedi.

CHP Genel Baskan Yardimcisi Agbaba, CHP Malatya Il Baskanligi’nda basin toplantisi düzenledi. CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun 19 Eylül saat 17.00’de Malatya’da partinin il binasi açilisi yapacagini belirten Agbaba, Tunceli Milletvekili Polat Saroglu’nun da katildigi basin toplantisinda söyle konustu:

“OKUL HARCAMALARI YÜZÜNDEN OKULA GIDEMEYEN ÖGRENCILER VAR”

“Okul harcamalari tam bes kat artmis durumda. Kirtasiyeden servis ücretlerine bes kat artan okul harcamalari yüzünden okula gidemeyen ögrenciler var. Sosyal medyaya girin, yüzlerce ögrenci isyan ediyor. Her gün bizlere onlarca serzenis, sikayet geliyor. Ögretmeninden, ögrencisine, servisinden, kirtasiyecisine kadar herkes bin bir dert yaniyor. Aileler ilkokul çagindaki çocuklarin defter kalem masraflarini karsilayamaz hale gelmis. Bir top A4 marketlerde 100 lirayi asmis. ‘Okul kitaplarini bedava yaptik’ dediler, simdi okula gitmek için evden adim attigin an yiginla para ödüyorsun.

“KULUNCAK’TAKI ÇOCUKLAR OKULA BASLAYAMAMIS, SERVIS YOK”

Türk Egitim Dernegi'nin arastirmasina göre, 675 bin çocuk okula gidemedi. Bu çocuklarin yas ortalamasi 14-17. Bu çocuklar nerede, bilen yok. Üniforma parasi, kirtasiye masrafi derken çocuklar evde kaliyor. Çocuklarin servisle okula gitmesi de artik lüks oldu. Benzin ve mazota gelen art arda zamlar okul servisi fiyatlarini da artirdi. Sigortasi, çalisani, trafik tescili derken servis esnafi da mecburen fiyatlari artiyor. Büyüksehirlerde fiyatlar 4-5 kat artmis durumda. Istanbul, Ankara, Izmir gibi sehirlerde ortalama 250-300 lira olan servis ücretleri bu sene en kisa mesafe için 570-1000 TL’ye yükseldi. Bazi okullarda aylik asgari ücret kadar servis parasi isteniyor. 10 yasindan küçük yüz binlerce çocuk sadece evinden okula gidebilmek için bir yilda on binlerce lira para ödemek zorunda kalacak. Ayrica Malatya’nin hala birçok ilçesinde servis ihalesi yapilmis degil. Kuluncak’taki çocuklar okula baslayamamis, servis yok.

“ISSIZLIK FONU KIME KAYNAK OLARAK AKTARILIYOR?”

Issizlik Sigortasi Fonu adi üzerinde isçilere issiz kaldiklarinda bu fondan is bulana kadar ödeme yapilmasi için kuruldu. Ama bu fondan issizler disinda herkes yararlaniyor. Isverenler, yandas sirketler herkese fondan bol kepçe para dagitiliyor. Ama issize gelince fondan yararlanma sarti getiriliyor. Mart 2002 tarihinden 31 Agustos 2022 tarihine kadar issizlik fonundan 20 yilda issizlere ödenen toplam para 48 milyar TL. Sadece 2,5 yilda isverenlere, yandas sirketlere verilen tesvik ise 55 milyar 579 milyon TL. Bu yilin ilk 8 ayinda issize verilen toplam para 7,8 milyar TL. Yandaslara fondan verilen para ise bu yilin ilk 8 ayinda toplam 15,8 milyar TL. TÜIK verilerinde dahi 3,5 milyon issiz varken, agustos ayinda sadece 420 bin issize fondan issizlik ödenegi ödenmis. 3 milyondan fazla issiz agustos ayinda ödenekten yararlanamamis. Isçinin kendi maasindan kesilen, isçinin kendi parasi olan fondan isçi yararlanamiyorsa, fon kime kaynak olarak aktariliyor, fondaki bu para kimlere peskes çekiliyor?

“EGER IKTIDAR SAMIMI ISE MECLIS AÇILIR AÇILMAZ BU SORUN HEMEN ÇÖZÜLEBILIR”

Türkiye’de çözülmeyen sorunlari Genel Baskanimiz çözüyor. KYK borçlarinin faizlerinin silinmesini de biz yaptik. Esnaf ve çiftçiler de borçlarinin faizlerini silecegimizi bilsin. EYT meselesini de biz çözecegiz. Çalisma Bakani EYT sorununun çözümü noktasinda bir çalisma grubunun olusturuldugunu, çalismalarin aralik ayina kadar sonlandirilacagini açikladi. Bu formüller nedir, ne degildir su ana kadar hiç kimse ile paylasilmadi. Kamuoyuna yansiyan bilgilere göre; emeklilik yasinin azaltilmasi veya yeni bir prim günü belirlenmesi ön görülüyor. Bastan söyleyelim emeklilikte yasa takilanlarin sorunu yeni bir yas sarti ve prim günü ödeme sarti ile çözülemez. Sorunun yeni bir yas sarti çözmeye çalismak, isi iyice yokusa sürmek demektir, EYT’lileri aldatmaktir. Partimizin Emek Bürolari olarak ‘Sosyal Güvenlik Sistemi ve EYT Çalistayi’, 22 Ekim 2018 tarihinde, bu sorunun çözümü için önerilerimizi paylasmistik. Eger iktidar biraz samimi ise Ekim ayinda meclis açilir açilmaz bu sorun hemen çözülebilir. EYT sorunu hakkinda önerimiz açik ve nettir.

-4447 sayili yasanin geçmise dönük hükmünün iptal edilmesi, 9 Eylül 1999 öncesi sigorta girisi olanlar için emeklilik yas sartinin kaldirilmasi, yasa öncesi gerekli yil ve prim gün sayisini tamamlayanlara emeklilik hakkinin verilmesi gerekmektedir.

-Emeklilik kosullari tüm yurttaslar için yeniden düzenlenmelidir. Emeklilik yasinin kademeli artisina derhal son verilmeli; emeklilik yasi, tüm yurttaslar için ülke gerçeklerine uygun bir seviyeye çekilmelidir.

-Emekli ayliklarinin alt siniri asgari ücret seviyesine çekilmelidir ve aylik baglama oranlari eski seviyesine getirilmelidir.

-Intibak yasasi gündeme getirilmeli, emekliler arasindaki maas uçurumuna son verilmelidir.

“BAKANLIK VATANDASA RESMEN ‘HASTA OLMA’ DIYOR”

AKP’nin en çok övündügü saglik sistemi çökmüs durumda. Randevu almak mümkün degil. Kanser hastasina bir yil sonrasina randevu veriliyor. Kuyruk yok diyorlar. Kuyruk artik evde, telefonun basinda. Hastaneler ameliyat malzemesi bulamiyorsunuz, peçete bile bulunamiyor. Merkezi Hekim Randevu Sistemi yani, MHRS de her gün ya çöküyor ya bir sey oluyor. Simdi Saglik Bakanligi yeni bir uygulama ile randevuya kota getirdi. Simdi, hastanelerden 1 ayda en fazla 3 kez randevu alinabilecek. Nereden nereye geldik. Bunlar saglikta ‘Çag atladik, devrim yaptik’ diye yillarca masal anlattilar. Simdi yalanlari tek tek dökülüyor. Bakanlik resmen vatandasa ‘Hasta olma, hasta olursan da benden uzak dur’ diyor. Kanser hastasi var, engelliler var, kalp rahatsizligi olan var. Bunlar ne yapacak? Bu gidisle AKP çözümü hastaneleri kapatmakta bulacak. Hastaneler olmazsa veya hasta olmazsa saglik hizmetine de gerek kalmaz.

“MEMURLARA ERDOGAN’IN MEKTUBUNUN DAGITILMASI TALIMATI VERILDI”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi KPSS sarti aranmaksizin geçici personel alimina basladi. Bu personeller ne yapacak? 26 milyon haneye ev ziyareti yapacaklar. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi tarafindan, sosyal yardimlar için evleri ziyaret edecek memurlara Erdogan’in mektubunun da dagitilmasi talimati verildi. KPSS yok, yas araligi sikintisi yok, üniversite mezunu olmaniz yeterli, göreviniz Erdogan’in mektubunu dagitmak, propaganda yapmak sosyal yardimlari sanki Erdogan kendi cebinden yapiyor. Bakan Derya Yanik’tan bir açiklama bekliyoruz. Devlet memurlari parti militanlariniz mi? Zaten memur diye kendi yandaslarinizla devleti doldurdunuz. Bir de parti çalismasi yaptiracaksiniz. Parti devleti deyince de dava açiyorlar. Tek adam sisteminin gelmis oldugu nokta bu. Sadakate, mülakata hayir diyoruz. Liyakat diyoruz. Malatya’da partimize oy çikmayan yerlerde de vatandas sikayetçi. AKP fakir fukara arasinda ayrim yapmiyor, AKP’li de olsa, CHP’li de olsa fakir fukarayi ise almiyor. AKP sadece belli bir tarikata mensup, dayisi olanlari ise aliyor.

“YUNANISTAN 12 ADAYI YENI SILAHLANDIRMIS GIBI TEPKI GÖSTERIYORLAR”

Erdogan seçim yaklastikça klavyedeki tüm tuslara basiyor. Yunanistan’da durum farkli degil, orada da seçim yaklasiyor. Iki popülist lider atisiyor. Erdogan ‘Bir gece ansizin gelebiliriz’ diyor. Yunan Basbakani Miçotakis yanit veriyor. Yunanistan 12 adayi sanki yeni silahlandirmis gibi tepki gösteriyorlar. Sen 20 yildir iktidardasin, daha önce niye hiç ses etmedin? Bunlarin iktidarini saglamlastirmak için yapmayacagi sinsilik yok. Seçim dönemlerinde karsilikli yapilan sahte atismalarla milleti kandiracagini mi saniyorsun? Bu sahte düsmanligi kimse yemiyor. Savas söylemleriyle, ekonomik gündemi halkina unutturmak isteyen liderler kaybetmeye mahkumdur.

“2 BIN LIRA BORCU DAHI ÖDEYEMEYEN 5,5 MILYON INSAN VAR”

Erdogan hep ‘çiraklik, kalfalik, ustalik’ dönemlerinden bahsetti. Mali götürdükçe, yandasi zengin ettikçe ustalasiyorsun. Bunlar da ustalasti, devleti kendi sürekasinin araci haline getirdi. Simdi ‘ifsa dönemi’ basladi.

Erdogan geçen hafta bir müjde vermisti. ‘10 milyon icra dosyasini sildik; 2 bin lira borcu olan 5,5 milyon kisiyi icradan kurtardik’ demisti. Bu ne demek? 2 bin lira borcu dahi ödeyemeyen 5,5 milyon insan var demek. Bu para 600 milyon dolara tekabül ediyor, Demirören’e peskes çekilen kredinin miktarinin yarisi dahi etmiyor. Öte yandan Saglik Bakanligi ne yapiyor? Hastanede randevuya kota getiriyor. Bu ne demek? Randevu isini çözemiyoruz, doktor sikintisi var, hastalarin ücretlerini karsilayamiyoruz demek. Özhaseki ne diyor: ‘Enflasyon biraz yüksek olabilir... Ekmek 1 lira alamiyorsunuz ama bugün 5 lira çok rahat alabiliyorsunuz’. Üstelik bunu et ve süte yüzde 30-35 zam gelecegi gün söylüyor. AKP Genel Baskan Yardimcisi Hamza Dag, ‘ENAG’in verileri yanlis, bilimsel degil inanmayin’ diyor. Bu ne demek? Biz TÜIK’in itibarini o kadar bitirdik ki, vatandas TÜIK’e inanmiyor demek.

Sosyal konut projesi açiklaniyor. 240 ay vadeyle 3 küsur bin liraya ev sahibi olmak müjde diye sunuluyor. Bu ne demek? Ekonomiyi öyle bir hale getirdik ki artik büyüksehirlerde 5 binden asagi kiraya ev bulamazsiniz. AKP’nin yeni döneminde daha onlarca itirafla, ifsayla karsilasacagiz.

“GRI PASAPORT SKANDALI YARGI SKANDALINA DÖNÜSTÜ”

Gri pasaport skandali su an adeta bir yargi skandalina da dönüsmüs görünüyor. Olayin gerçeklesme sekli, süphelileri, delilleri, her sey ortada olmasina ragmen neden halen dava açilmadigini bilmiyoruz. Sorusturmayi uzatarak, ipe un sererek ortaya çikan bu suçlar ve iddialar zamana yayilarak olay sogutulmaya, kamuoyu nezdindeki etkisi hafifletilmeye çalisiliyor. Olayin üzerinden bunca zaman geçmis olmasina ragmen halen iddianame hazirlanip sorumlularin yargi karsisina çikarilmamis olmasi basli basina bir skandaldir ve kabul edilemez. Bilindigi üzere gri pasaport skandalinin odagindaki 3 isim tutuklanmisti. Bunlardan birisi yurtdisina bizzat giden, gri pasaportlarin çikarilmasini organize ettigi iddia edilen, AKP’li Yesilyurt Belediye Baskan Yardimcisi Bekir Karakus, tutuklandiktan çok kisa bir süre sonra 4 Temmuz’da serbest birakiliyor. Ayni günlerde Belediye Baskani Mehmet Çinar hakkindaki sorusturma izni Danistay karari ile iptal ediliyor. Bu isin organizasyonunda yer alan AK Partinin eski Bingöl Servi Belediye Baskani Ali Ayranci ise son olarak 2 Eylül tarihinde serbest birakiliyor. Olayin merkezinde yer aldigi ve dogrudan bu isi organize ettigi iddia edilen devlet görevlilerinin ve AK Partililerin tamami ya serbest ya sorusturulamiyor. Olaydaki tek tutuklu Ersin Kilit’in Yesilyurt Belediye Baskan Yardimcisi Bekir Karakus’a Almanya dönüsü 40.000 euro para verdigi, bu paranin farkli isimler adi altinda Yesilyurt Belediyesi’nin Hayir Çarsisi diye bilinen kurumuna bagislandigi iddia ediliyor. Yurtdisi ayagindaki Ersin Kilit ise basina ve kamuoyuna yansiyan ifadelerinde kendisinin Türkiye’deki bir akrabasina verilmek üzere Bekir Karakus’a 17 bin euro verdigini kabul ediyor.

“ADALET AK PARTILILERE JET HIZIYLA ISLIYOR”

Skandalin merkezindeki Bekir Karakus tutuklandiktan sadece günler sonra serbest birakiliyor. Aydinlara, yazarlara, sanatçilara, muhaliflere bir türlü islemeyen adalet AK Partililere jet hiziyla çalisiyor. Muhalifler, demokratlar aylarca yillarca tedbir adi altinda tutuklanip cezaevlerinde çürütülürken Bekir Karakuslara Ali Ayrancilara yani AKP’lilere adalet çok hizli isliyor. Hatta öyle hizli isliyor ki. Iddiaya göre Ali Ayranci’nin 2 Eylül günü tutuklulugunun devamina karar veriliyor. Bu karara ayni gün itiraz ediliyor ve yine ayni gün içerisinde yani 2 Eylül günü saat 16:55’te itiraz üst mahkemeye yetistiriliyor. Ve Ali Ayranci’nin 1 saat içerisinde serbest birakilmasina karar veriliyor. Karari veren hâkimin Ali Ayranci’nin hemserisi oldugu ve karari verdigi gün izne ayrildigi iddia ediliyor. Ali Ayranci ‘delillerin büyük ölçüde toplanmis oldugu, tutuklukta geçen süre’ gibi gerekçeler gösterilerek tahliye ediliyor, onunla birlikte bu isi yaptigi iddia edilen Ersin Kilit hakkinda ise ‘delillerin henüz toplanmamis olmasi, isin önemi’ gibi gerekçeler gösterilerek tutukluluk halinin devamina karar veriliyor. Yargidaki çifte standardin ve Türkiye’de yargi bagimsizliginin geldigi durum açisindan, trajik bir durumla karsi karsiyayiz.

“ALI AYRANCI BU OLAYLARDAN ÖNCE MALATYA’DA HERHANGI BIR IHALE ALMIS MIDIR?”

Iddialarin odagindaki Mehmet Çinar baskani oldugu belediye hakkinda bunca iddia varken derin bir sessizlige gömülmüstür. Bugüne kadar yaptigi tek sey hakkinda verilen sorusturma iznini dava açarak iptal ettirmek olmustur. Mehmet Çinar geçtigimiz günlerde ise tanik sifatiyla ifade veriyor. Soruyoruz, Mehmet Çinar insan kaçakçiligi dosyasinin merkezindeki AKP’li eski Bingöl Servi Belediye Baskani Ali Ayranci’yi ne zamandan beri tanimaktadir? Bu sahisla kaç defa görüsmüstür? Bu sahisla belediyede bir araya hiç gelmis midir? Bekir Karakus gri pasaport skandalindan önce Bingöl’e hiç gitmis midir? Bekir Karakus bu yurtdisi organizasyonunu yapmak üzere yetkiyi kimden almistir? Çevreye duyarli birey yetistirecegiz diye tanitilan bu projenin tek amaci baskan yardimcilarinin bir sirket sahibinin kesesinden yurtdisinda gezmek dolasmak istemesi midir? Ali Ayranci bu olaylardan çok uzun yillar önce Malatya’da herhangi bir is yapmis ya da ihale almis midir? Ali Ayranci’nin Bekir Karakus ile eskiye dayanan bir ortakligi var midir? Bütün bu sorular ve daha fazlasi elbette er ya da geç gün yüzüne çikacaktir. Bizler ugrunda yüzlerce kilometre yürüdügümüz adaletin pesinde kosmaya devam edecegiz. Haksizliga, islenen suçlara kayitsiz kalmayacagimizi ve bu isin pesini birakmayacagimizi bir kez daha buradan ilan ediyoruz.”

“TICARET VE SANAYI ODASI MALATYA’DA HER KESIMI TEMSIL ETMELI”

Malatyalilari CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu’nun katilacagi 17 Eylül saat 17.00’deki parti il binasinin açilisina davet eden Agbaba, söyle devam etti:

“Malatya hareketli dönemler yasiyor. Çesitli seçimler var. Ticaret ve Sanayi Odasi seçimleri var. Borsa seçimi var. Borsadaki ve ticaret odasindaki aday olan arkadaslara basarilar diliyorum. Malatya’nin bugün sanayisinin de gelismekte oldugunu ifade etmek istiyoruz. Malatya organize sanayisi Türkiye’de örnek fabrikalari barindiran önemli bir organize sanayi bölgesi. Ben hem yatirimcilara tesekkür ediyorum hem emek verenlere tesekkür ediyorum. Ancak sunu belirtmek lazim. Ticaret ve Sanayi Odasi hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmamalidir. Ticaret ve Sanayi Odasi Malatya’da her kesimi temsil etmeli ve her kesimi kucaklamali.”


Perşembe 23.4 ° / 16.3 °
Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °