BABACAN: ÜNIVERSITEYI KAZANAN 105 BIN 772 KISI KAYDINI YAPTIRMAMIS. GENÇLER YOKSULLUGA MAHKUM OLMUS DURUMDA

Demokrasi ve Atilim (DEVA) Partisi Genel Baskani Ali Babacan, “Anadolu ve Trakya’da her ilde ve ilçede görüyordum. Gençler ‘Baskanim, üniversiteyi kazanacagim ama ailemin okutacak parasi yok. Kira, barinma, yeme, içme, ulasim masraflari aldi basini gitti’

Güncel 15.09.2022 20:38:00 0
BABACAN: ÜNIVERSITEYI KAZANAN 105 BIN 772 KISI KAYDINI YAPTIRMAMIS. GENÇLER YOKSULLUGA MAHKUM OLMUS DURUMDA

Demokrasi ve Atilim (DEVA) Partisi Genel Baskani Ali Babacan, “Anadolu ve Trakya’da her ilde ve ilçede görüyordum. Gençler ‘Baskanim, üniversiteyi kazanacagim ama ailemin okutacak parasi yok. Kira, barinma, yeme, içme, ulasim masraflari aldi basini gitti’ diyordu. Iste bu gerçegi bugünkü rakamlarla gördük. 850 bin arkadasimiz üniversiteyi kazanmis ama bunlardan 105 bin 772’si kaydini yaptiramamis. Ülkemizin üniversiteyi kazanan gençleri böyle bir yoksulluga mahkum olmus durumda ve bunu asla hak etmiyorlar” dedi.

DEVA Partisi Genel Baskani Babacan, sosyal medya hesabindan canli yayin yaparak ögrencilerden gelen sikayetleri okudu. Üniversiteyi kazanan 105 bin 772 gencin üniversitelerine kayit yaptiramadigini ve ögrenciligin maliyetinin arttigini belirten Babacan, “850 bin ögrencinin 105 bin 772’si herhangi bir üniversiteye kaydolmamis. Gerçekten bu çok üzücü. Bunun temelinde de öncelikle ekonomik sorunlarin oldugunu görüyoruz. Ögrencilik artik çok maliyetli. Adim atiyorsunuz, para. Sehirlerarasi ulasim korkunç pahalanmis durumda. Sehir içi ulasim bilet fiyatlari cep yakiyor. Gida en temel ihtiyaç ve gida fiyatlari almis basini gitmis durumda. Ögrencilerin çogu makarnaya, patatese talim ediyor. Aksam yemegini tek bir çorbayla geçistiren gençlerimizle karsilasiyorum. Bunlar en temel ihtiyaçlar. Barinma, kira. Kira fiyatlari aldi basini gitti. Gerçekten ögrencilik çok zorlasti” diye konustu.

Barinma, hayat pahaliligi ve egitim sorunuyla ilgili kendisine gelen mesajlari paylasan Babacan, “Her yerden feryat mesajlari geliyor. Anadolu ve Trakya’da her ilde ve ilçede görüyordum. Gençler ‘Baskanim, üniversiteyi kazanacagim ama ailemin okutacak parasi yok. Kira, barinma, yeme, içme, ulasim masraflari aldi basini gitti’ diyordu. Iste bu gerçegi bugünkü rakamlarla gördük. 850 bin arkadasimiz üniversiteyi kazanmis ama bunlardan 105 bin 772’si kaydini yaptiramamis. Aci gerçek bu” dedi.

Ali Babacan’a canli yayin üzerinden gelen bazi ögrenci ve veli yorumlari ise söyle:

“-Aylik 5 bin lira özel yurt ücreti mi olur? Asgari ücretlinin evladinin üniversitede okuma ihtimali yüzde 0.

-Üniversitede ilk yilim ancak kötü bir laptop bile alamiyoruz.   

-Baskanim emin olun ki çocuklarin egitimi için kendimizden vazgeçtik. Tek amacimiz onlara iyi gelecek hazirlamak ama bu gidisle çok zor.

-Üniversitede özellikle seçmeli derslerimizde disaridan gelen hocalarimiz artik ekonomik sebeplerden dolayi gelemiyor.

- Kaydimi bir sene erteledim. Seneye sinava girecegim. Yurtta kalmak istemiyorum. Kiralik ev fiyatlarindan dolayi da kiraya çikmam mümkün degil. Parka bir çadir kurup mu okuyacagim ben?

- Bir yakinimin kizi Istanbul’un göbeginde bir üniversiteye yillik 30 bin lira verecekken 3 kisilik odada bir yataga yillik 68 bin lira verecek.

- 2011 yilinda Kibris’ta okudum. 300 sterlin ev kirasini üç arkadas olarak karsilasiyorduk. O zaman sterlin 3 liraydi.

- 1 oda kiralar 2 bin lira, 400 de fatura, etti 2 bin 400 lira. Bin 600 lira da yeme-içme toplam 4 bin lira. Bu nasil olacak?”

Babacan, canli yayinda ögrencilerin ve velilerin yorumlarini okuduktan sonra partisinin vaatlerini söyle siraladi:

“YURT IMKÂNI SAGLAYACAGIZ, YOKSA KIRA DESTEGI VERECEGIZ”

“Yurt sorununu ortadan kaldiracagiz. Ihtiyaci oldugu halde, maddi durumu zayif oldugu halde yurt bulamayan her ögrencimize yurt imkâni saglayacagiz. Yurt yoksa kira destegi verecegiz. Tüm egitim masraflarini karsilayacak sekilde Egitim Destek Banka Karti verecegiz. 18 yasini dolduran herkes bu karttan yararlanabilecek. Ilkokul, ortaokul, lise ögrencisiyse veliler kullanacak.”

“YEME IÇME, BARINMA, HEPSINI ÇÖZECEGIZ”

KYK yurtlarinda kalan ögrencilerimizin yeme içme masrafi bu koskoca ülke için nedir ki ögrencileri bunlarla ugrastiriyorsunuz. Yemesi, içmesi, barinmasi hepsini çözecegiz. Ögrenciler, üniversiteyi kazandiktan sonra geçim derdinde olmayacak. Esas bu. Kimsenin aklinda en ufak soru kalmayacak. Hedef bu.

“ÖGRENCILERIN TEMEL IHTIYAÇLARI DEVLETIN GARANTISINDE OLACAK”

DEVA Partisi Genel Baskani olarak tüm üniversiteli arkadaslarima söz veriyorum: Üniversiteyi kazanip maddi zorluk yasayan tek bir ögrencimiz kalmayacak. Ögrencilerimizin temel ihtiyaçlarinin karsilanmasi tamamen devletin garantisinde olacak. Ulasimdi, yeme içmeydi, barinmaydi, kitapti, kirtasiyeydi, bilgisayardi, suydu buydu… ‘Üniversiteyi kazandim ama barinamiyorum, aç geziyorum’ diyen tek bir ögrencimiz kalmayacak.

“HERKESIN ÖGRENIM VE IS IMKÂNI OLACAK”

Önümüzdeki seçimde bambaska bir dönem açilacak. Müreffeh, özgür ve zengin, adil bir Türkiye için bir baslangiç yapacagiz. Bu sene kazanamayan veya kazanda da kayit yaptiramayan gençlere de ‘Umudunuzu kaybetmeyin. Bu ülke düzgün yönetildiginde herkesin ögrenim imkâni olacaktir. Herkesin is imkâni olacaktir. Yeter ki önümüzdeki dönemde düzgün bir kadro isin basina gelsin. Çözüm kolay.”


Cuma 25.2 ° / 14.4 °
Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °