ÖZGÜR ÖZEL: MANISA'DA AFETTEN 10’A YAKIN KÖY ETKILENDI. ÜZÜMÜ 20 LIRANIN ALTINDA OLMADAN ALMALARI LAZIM

CHP Grup Baskanvekili Özgür Özel, Manisa'daki üzüm üreticisinin düsük alim ücretleri ve saganak yagislardan kaynaklanan dertlerine deginerek, “Devletin müdahale etmesi lazim. Bu afetten 10’a yakin köy etkilendi. Gelecekler, bu üzümü alacaklar, bu üzümü 20

Güncel 17.09.2022 20:57:00 0
ÖZGÜR ÖZEL: MANISA

CHP Grup Baskanvekili Özgür Özel, Manisa'daki üzüm üreticisinin düsük alim ücretleri ve saganak yagislardan kaynaklanan dertlerine deginerek, “Devletin müdahale etmesi lazim. Bu afetten 10’a yakin köy etkilendi. Gelecekler, bu üzümü alacaklar, bu üzümü 20 liranin altinda olmadan derdinizi çözecek sekilde almalari lazim. Bu yetmez, zirai kredilerin faizlerinin silinmesi ve anaparanin da birkaç yila bölünmesi lazim” dedi.

CHP Grup Baskanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa’nin Sehzadeler ilçesi Yesilköy Mahallesi'nde saganak yagmurdan ve düsük fiyatlardan olumsuz etkilenen üzüm üreticilerini ziyaret etti. Özgür Özel’e, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakirlioglu ile CHP Sehzadeler Ilçe Baskani Hakan Gürtunca eslik etti. Üzüm üreticilerinin sorunlarini dinleyen Özel, “Elbette kötü hava kosullari da olur, verim düsüklügü de olur. Ama katlanabilir bir sey degil bu yil yasananlar. Son 50 yilda böyle bir sey yasanmadi. Üst üste dört kez, bir gecede bir ayda yagan yagmur yagdi ve bir afet yasandi. Bunun altindan kisilerin kendi gücüyle kalkmasi mümkün degil. Bu isin ucundan devlet tutacak. Bu enkazi devlet kaldiracak” açiklamasini yapti.

Özel’in üzüm üreticilerinin sorunlarina dair açiklamasi söyle:

“BU ÜZÜMÜ 20 LIRANIN ALTINDA OLMADAN DERDINIZI ÇÖZECEK SEKILDE ALMALARI LAZIM”

“Afet, sahislarin, köylerin kendi bas edebilecegi bir sey degil. Devletin müdahale etmesi lazim. Her ne kadar AKP, devlet ile parti ayrimini ortadan kaldirmis olsa da devletin müdahale etmesi lazim. Iktidardan talep edeceksiniz, muhalefet de sizin sesinizi duyuracak, devletin bu isi çözmesi lazim. Devlet hepimizin. Bu afetten 10’a yakin köy etkilendi. Gelecekler, bu üzümü alacaklar, TMO’nun büyük aliminin içinde buradaki üzüm bir avuç degil. Bu üzümü 20 liranin altinda olmadan derdinizi çözecek sekilde almalari lazim. Bu yetmez, zirai kredilerin faizlerinin silinmesi ve anaparanin da birkaç yila bölünmesi lazim. Bu konuda kanun teklifi hazirlayacagiz.

“HANI KURU ÜZÜM FIYATI 27 TL’YDI? TÜCCAR EN KALITELI ÜZÜMÜ 20-21 TL’DEN ALIYOR”

Toprak Mahsulleri Ofisi, 26 Aralik’a gün veriyor. 26 Aralik’a kim öle, kim kala. Bunun Türkiye’de duyulmasi lazim. Bu isin sonu kötüye gidiyor. Sizin arkanizdayiz. Biz buraya siyaset yapmaya gelmedik, bu ekmek meselesi. Hep birlikte bu isleri çözmeye çalisalim. Seneye iktidar degisecek. Biz sizin Ankara’da sesiniz olmayi sürdürecegiz. Cumhurbaskani ne diyor, ‘Çok kudretliyim, her seyi ben biliyorum’. Sen biliyorsan hani kuru üzüm fiyati 27 TL’ydi, nasil sen biliyorsun? Tüccar en kaliteli üzümü 20-21 TL’den aliyor. Hani sen çok muktedirdin. Devletin sözünün bir degeri olur. Taban fiyat açikladin mi altinda alim yapmak yasak olmali. Denetleme yapacaksin. Iki tane memuru koyacaksin oraya. Devlet lazimsa bunun için lazim. Devlet köy yollarinda köylüye trafik cezasi kesmek için lazim degil. Adalet ve Kalkinma Partisi milletvekilleri iyi gün dostu, dügün olunca geliyor, seçim olunca açilis olunca geliyorlar, böyle bir felakete gelmiyorlar. Milletvekili dedigin kötü gün dostudur. Dügünde halay çekecek çok bulunur. Bize bugün tarlada sizinle birlikte örtü çeken milletvekili lazim.”

“YAGISLAR NEDENIYLE REKOLTEDE YÜZDE 60’A VARAN KAYIPLARIMIZ VAR”

Bakirlioglu ise, “Yagislar nedeniyle rekoltede yüzde 60’a varan kayiplarimiz var. Yüzde 80 de kaliteden dolayi kaybiniz var. Çok ciddi bir magduriyet var. TMO’nun kapisina gelen herkesin malini almasi lazim. Bu sorunlari çözmek için gereken irade, iktidarda yok” ifadelerini kullandi.

 


Perşembe 23.4 ° / 16.3 °
Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °