KÜRESEL FINTECH YATIRIMLARI YILIN ILK YARISINDA 107,8 MILYAR DOLARA GERILEDI

KPMG tarafindan hazirlanan “Pulse of Fintech” raporuna göre; ‘fintech’e yapilan küresel yatirim, 2021 yilinin ilk yarisinda 3 bin 372 islem ile 111,2 milyar dolar seviyesinde iken 2022 yilinin ilk yarisinda 2 bin 980 islem ile 107,8 milyar dolara geriledi

Ekonomi 18.09.2022 11:30:00 0
KÜRESEL FINTECH YATIRIMLARI YILIN ILK YARISINDA 107,8 MILYAR DOLARA GERILEDI

KPMG tarafindan hazirlanan “Pulse of Fintech” raporuna göre; ‘fintech’e yapilan küresel yatirim, 2021 yilinin ilk yarisinda 3 bin 372 islem ile 111,2 milyar dolar seviyesinde iken 2022 yilinin ilk yarisinda 2 bin 980 islem ile 107,8 milyar dolara geriledi.

KPMG’nin yilin ilk yarisinda küresel çapta fintechlere yatirimlari mercek altina aldigi raporu söyle:

“FINTECH YATIRIMLARI VE ISLEM SAYISI DÜSTÜ”

“Hem finteche yapilan toplam küresel yatirim miktari hem de fintech yatirimlarinda islem sayisi, 2021 yilinin ilk yarisi ile 2022 yilinin ikinci yarisi arasinda düsüs kaydetti. Fintech yatirimlari Amerika ve EMEA bölgelerinde düserken Asya-Pasifik bölgesinde, özellikle Avustralya merkezli Afterpay'in Block tarafindan 27,9 milyar dolara satin alinmasi da dahil olmak üzere birkaç büyük M&A isleminin bir sonucu olarak yeni bir rekor seviyeye ulasti. 2022 yilinin ilk yarisinda fintech yatirimlarinda en büyük payi 43,6 milyar dolar ile ödemeler alani olustururken bunu 14,2 milyar dolar ile kripto takip etti.

“ASYA-PASIFIK’TE FINTECH 1 YILLIK YATIRIMLARI REKOR KIRDI”

Toplam fintech yatirimi ve islem hacmi hem Amerika hem de EMEA bölgelerinde azalirken Asya-Pasifik bölgesinde, islem sayisindaki düsüse ragmen yeni bir yillik fintech yatirimi rekoru kirildi. Afterpay'in Block tarafindan 27,9 milyar dolara satin alinmasi, fintech sektörüne bu yilin ilk yarisinda yapilan en büyük yatirim oldu.

Yeni Asya-Pasifik rekoru üç büyük M&A isleminden kaynaklandi: Avustralya merkezli Afterpay'in Block tarafindan 27,9 milyar dolara satin alinmasi, Japonya merkezli Yayoi'nin KKR tarafindan 2,1 milyar dolara satin alinmasi ve Avustralya merkezli fintechler Superhero ve Swiftx'in 1 milyar dolara birlesmesi.

“BIRÇOK ÜLKEDE YATIRIMLAR AZALDI”

Konuyla ilgili açiklamada bulunan KPMG Türkiye Dijital Finans ve Fintech Lideri ve Sirket Ortagi Sinem Cantürk, sunlari kaydetti:

“2021 yilinin sonunda fintech piyasasinda yasanan iyimserlik ortami, 2022 yilinin ilk yarisinda, Rusya-Ukrayna çatismasi, devam eden tedarik zinciri zorluklari, yükselen enflasyon ve faiz oranlariyla ilgili belirsizliklerin hem kamu hem de özel sirketleri olumsuz etkilemesiyle hizla durgunluk endiselerinin ortaya çiktigi bir ortama dönüstü. Beklenmeyen olaylarin yarattigi ortam içerisinde geçtigimiz alti ay boyunca fintech sektöründe yasananlara baktigimizda, özellikle bu yilin ilk ve ikinci çeyreginde birçok ülkede yatirimlarin azaldigina sahit olduk. 2022 yilinin ikinci yarisina girerken de yatirimcilarin giderek daha fazla gelir artisina, kârliliga ve nakit akisina odaklanmasiyla piyasadaki zorluklarin devam etmesi bekleniyor. Ancak olgun sektörlerin konsolidasyon görmesi ve degerlemeler üzerinde asagi yönlü baskinin oldugu ortamda yatirimcilarin cazip firsatlar aramasi nedeniyle birlesme ve satin alma faaliyetleri büyümek için iyi bir konumda bulunuyor.

“AVRUPA REKOR SEVIYEDE GIRISIM SERMAYESI YATIRIMI ÇEKTI”

Küresel çapta girisim sermayelerinin (VC) yatirimlari geçen yilin ilk yarisinda 66,5 milyar dolar iken bu yilin ilk yarisinda 52,6 milyar dolara gerilese de 2021 yili hariç birakildiginda gücünü korumaya devam ediyor.

Amerika kitasi 27,2 milyar dolar ile en büyük VC finansmanini çekerken EMEA, 2022 yilinin ilk yarisinda dünyanin en büyük iki fintech turunun (Almanya merkezli Trade Republic'in 1,1 milyar dolarlik ve Ingiltere merkezli checkout.com'un 1 milyar dolarlik finansmani) öncülügünde 16,6 milyar dolar ile yeni bir rekor düzeyde finansman çekti. Asya-Pasifik bölgesindeki fintech odakli VC yatirimlari ise 8,7 milyar dolarla oldukça düsük seviyede kaldi.

“ÖDEMELER ALANI YATIRIMCILARIN GÖZDESI OLMAYA DEVAM EDIYOR”

Yatirimcilar, 2022 yilinin ilk yarisinda ödemeler alanina yatirim yapmayi sürdürdü ve ödeme odakli sirketlere 43,6 milyar dolar yatirim yapti. Bununla birlikte artan makroekonomik zorluklar göz önüne alindiginda, ödemeler alanindaki yatirimlarin, özellikle erken yatirim islemleri açisindan bu yilin ikinci yarisinda biraz azalabilecegi öngörülüyor. Birlesme ve satin alma faaliyetlerinin ise ödeme sirketlerindeki konsolidasyonun artmasi nedeniyle güçlü kalmasi bekleniyor.

“BLOK ZINCIRI VE KRIPTO ALANINDA HÂLÂ BÜYÜK FIRSATLAR GÖRÜLÜYOR”

Kripto dünyasi 2022 yilinin ilk yarisinda önemli zorluklar yasarken kripto odakli sirketler, haziran ayinda Almanya merkezli Trade Republic'in aldigi 1,1 milyar dolarlik finansman da dahil olmak üzere 14,2 milyar dolarlik yatirim aldi.”


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °