Kiliçdaroglu; "81 ilin 40'inda ittifak yapmayacagiz"

Seçim kanununda yapilan düzenlemeyle birinci partinin avantajli hale gelmesi nedeniyle sorulan "Altili masa içindeki partilerden bazilari digerlerinin listesinden aday gösterilebilir mi?" soruya CHP lideri Kiliçdaroglu, "41 ilde bagimsiz geri kalan 40 ild

Güncel 19.09.2022 19:20:00 0
Kiliçdaroglu;

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, dün Istanbul’da Gerçek Gündem’in bazi yazar ve yöneticileri ile bir araya geldi. Cumhuriyet Halk Partisi Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu, Istanbul Büyüksehir Belediye Meclis Üyesi Umut Senol’un da katildigi kahvaltili sohbet toplantisinda CHP lideri Kemal Kiliçdaroglu, erken, baskin ya da zamaninda yapilacak seçimin galibinin muhalefet olacagini söyledi.

ERDOGAN KABUL EDIYOR

Gerçek Gündem'den Sami Mentes'in haberine göre, cumhurbaskanligi adayligi ile ilgili sorular için altili masa ve altili masadaki liderlerin kararini isaret eden CHP Genel Baskani, Türkiye’nin 13. Cumhurbaskani’nin Altili Masa’nin gösterecegi adayi olacagini dile getirirken ‘‘Cumhur Ittifaki parlamentoda çogunlugu saglayabilir mi? Hayir. Erdogan da kabul ediyor, bunu saglayamayacagini. Erdogan, ‘Cumhurbaskanligini kazanirim ama Meclis çogunlugu elimden gider’ düsüncesinde. Ama Cumhurbaskanligini da biz kazanacagiz’’ ifadelerini kullandi.

HDP GERÇEGI VAR

Kiliçdaroglu, Gerçek Gündem yazarlarindan Nezih Onur Kuru’nun ‘‘Seçim yasasinda yapilan düzenlemeyle birinci olacak partinin avantajli hale geldigi, bu nedenle Cumhur Ittifaki’nin cumhurbaskanligi seçimini kaybetse bile yüzde 41-42 oyla parlamentoda çogunlugu olusturma ihtimali oldugu’’ yönündeki degerlendirmesi ve sonrasinda ‘‘Altili Masa içindeki partilerden bazilari digerlerinin listesinden aday gösterilebilir mi? Bu konuda nasil bir çalisma içindesiniz?’’ seklindeki sorusuna söyle yanit verdi:


“2018 seçimlerine giderken seçim yasasindaki degisiklige biz karsi çiktik ama AKP ve MHP’nin çogunlugu ile seçime o degisiklikle gidildi ve biz muhalefet üzerine kazançli çiktik. Sonrasinda bu degisiklik yapildi ve bugünkü yasal zemin olustu.
Elbette ki arzu eden parti bagimsiz girebilir. Bagimsiz girecekse karsi taraf nasil yapacak? Bir sefer önümüze bir gerçek var. Her siyasi parti en az 41 ilde kendi logosu ile seçine girmek zorunda ya da hiç seçime girmeyecek yani baska partinin logosuyla girebilir.
41 ilde bagimsiz yani kendi partisi altinda girenlerin, geri kalan 40 il ve 87 seçim çevresinde müsterek girme ihtimali olabilir. Bu konuda bir çalisma yaptik. ‘Hangi illerde ortak liste çikarirsak hangi illerde bagimsiz hangi illerde ortak listeyle girersek daha basarili oluruz’ diye simülasyonlar yaptik. Arkadaslarimiz çalismalarimizi ittifaki olusturan diger partilere giderek bunlari anlatti.
‘Kazancimiz kaybimiz ne olur?’ diye bu çalismalari sürdürüyoruz. Bunu biz yaptigimiz gibi dogal olarak onlar da yapiyorlar. Ben sagduyunun hakim olacagini düsünüyorum. Tekrar diyorum, seçimi muhalefet kazanacak. Millet Ittifaki Cumhur Ittifaki’ni geçecek. Tabii bir de HDP gerçegi var.”

ITTIFAK YOK

CHP lideri, “Millet Ittifaki var mi yok mu?” tartismalarina da sorular üzerine açiklik getirdi.
Kiliçdaroglu, “Bildiginiz gibi ‘Ittifak yok’ diye açiklama yapildi. Ittifak yok zaten. Ittifak daha sonra ortaya çikacak. Biz su anda bir ‘masa’nin etrafindayiz. Hepimizin ortak bir amaci var. Biz daha cumhurbaskani adayini belirlemedik. Iktidar oldugumuzda neleri yapacagimiz konusunda alacagimiz yol var. Bu konuda da ekipler çalisiyor. Evet, genel baskanlar Altili Masa etrafinda ayda bir kez bulusuyor. Ama genel baskan yardimcilari çalisiyor. ‘Ayda bir toplaniyor yetersiz, uzun zaman geçiyor’ deniyor ama genel baskan yardimcilari kendi aralarinda birçok baslikta toplaniyor. Insan haklari konularindan sorumlu olanlar, göçmenler sorumlu olanlar, digerleri her biri arkada zaten çalisiyorlar. Çalismalari bitirenler masaya geliyor. Çalismasi bitmeyen hangi asamada oldugunu söylüyor. Böylelikle olgunlasiyor” ifadelerini kullandi.

MASADA 7. PARTI OLMAYACAK

Melda Onur’un Kiliçdaroglu’nun ‘‘dostlarimizla iktidar olacagiz’’ sözlerine atifta bulunarak su anda Altili Masa içerisinde yer almayan partilerle seçim öncesi ittifakin gelistirilmesinin mümkün olup olmadigi yönündeki sorusunu ise CHP lideri, ittifakin Cumhurbaskani adayini isaret ederek cevapladi.
Kemal Kiliçdaroglu, sunlari söyledi:
‘‘Zafer Partisi, Yeniden Refah Partisi, Bagimsiz Türkiye Partisi daha birçok parti daha seçime girecek. Bu partiler ayri ayri girer gibi görülüyor.
Ben cumhurbaskanligi seçiminde bu partilerin yillarca elestirdikleri Erdogan’dan yana tavir koymayacaklarini düsünüyorum. Belki sandiga gitmezler, düne kadar elestirdigi partinin liderine nasil oy verecek? Küçük partilerin su asamada ittifaka girmeleri zor.
Cumhurbaskani adayi belirlendikten sonra cumhurbaskani adayi dogal olarak bütün partileri ziyaret edecektir. O çerçevede akislar, talepler ne olur onu bilmiyoruz.
7. parti olmayacak. Altili masa alti olarak kalacak o konuda görüs birligi var. Cumhurbaskani seçimleri dolayisiyla daha sonraki süreçte isbirligine girilebilir. Gelelim ‘dostlarimiz’dan kimleri kastettigime. Dostlarimiz derken tüm demokrat güçlerle bu ‘düzeni’ degistirebilecegimizi ifade ettik. Yoksa sadece dostlarla siyasi partileri isaret etmiyoruz. Gençler, kadinlar, sivil toplum kuruluslari hepsi. Hiç tahmin etmediginiz kisiler, STK’lar, düne kadar bizim toplantilarimiza gelmeyenler simdi geliyor. Onlari ikna ediyoruz, cesaretlendiriyoruz. Dogu Masasi, Balkan Masasi, Karadeniz Masasi, Kültür Sanat Masasi, bu konularda çok çalisiyor."


Cuma 25.2 ° / 14.4 °
Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °