AYM’DEN ÖGRENIM KREDISI BORCUNU ÖDEYEMEYENLERE IYI HABER

Anayasa Mahkemesi (AYM), üniversite mezunlarinin ögrenim kredisi borçlarinin tahsilini düzenleyen yasanin 17. maddesinde yer alan “tekrarinda ise tamami” ibaresini iptal etti. Buna göre; taksitleri ödenmeyen ögrenim kredisi borçlarinin tamami, artik ‘ived

Güncel 21.09.2022 13:24:00 0
AYM’DEN ÖGRENIM KREDISI BORCUNU ÖDEYEMEYENLERE IYI HABER

Anayasa Mahkemesi (AYM), üniversite mezunlarinin ögrenim kredisi borçlarinin tahsilini düzenleyen yasanin 17. maddesinde yer alan “tekrarinda ise tamami” ibaresini iptal etti. Buna göre; taksitleri ödenmeyen ögrenim kredisi borçlarinin tamami, artik ‘ivedi alacak’ kapsaminda tahsil edilemeyecek. Ancak ilk taksiti ödenmeyen borçlarin bir yillik kisminin ‘ivedi alacak’ olarak tahsiline devam edilebilecek.

Antalya 2. Idare Mahkemesi, Yüksek Ögretim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu’nun 17. maddesinde yer alan “Borç taksitlerini zamaninda ödemeyenlerin birinci defada borçlarinin bir seneligi, tekrarinda ise tamami ivedilik kazanir. Bu tarihten itibaren borç, 6183 sayili Kanun hükümlerine göre malsandiklarinca tahsil olunarak Gençlik ve Spor Bakanligi’na ödenir” ifadesinin Anayasa’ya aykiri oldugu gerekçesiyle AYM’ye basvurdu.

ANAYASA’NIN 2, 13 VE 35. MADDELERINE AYKIRI OLDUGU ILERI SÜRDÜ

Antalya 2. Idare Mahkemesi’nin itiraz gerekçesinde, “Basvuru kararinda özetle; iki taksitin geciktirilmesi durumunda borcun tamaminin muaccel hale gelmesinin (hemen pesin ödenmesi) ölçülülük ilkesiyle bagdasmadigi, ögrenim kredisinin egitim hakkindan yararlanabilmek amaciyla kullanildigi, Türkiye Istatistik Kurumu’nun üretim fiyatlari endeksine göre güncellenen bu kredi borcuna ayrica gecikme zammi uygulanmasinin idare karsisinda güçsüz konumda bulunan bireyleri zor duruma düsürecegi, bu durumun sosyal devlet ilkesini ve mülkiyet hakkini ihlal ettigi belirtilerek kurallarin Anayasa’nin 2, 13 ve 35. maddelerine aykiri oldugu ileri sürülmüstür” denildi.

“TEKRARINDA ISE TAMAMI” IBARESI ANAYASA’YA AYKIRI BULUNDU

AYM, söz konusu kanunun 17. maddesinin birinci fikrasinin birinci cümlesinde yer alan “tekrarinda ise tamami” ibaresini Anayasa’ya aykiri buldu ve oybirligiyle iptaline karar verdi.

AYM’nin iptal karari uyarinca, taksitleri ödenmeyen ögrenim kredisi borçlarinin tamami, artik ‘ivedi alacak’ kapsaminda tahsil edilemeyecek. Ancak AYM ayni cümlede bulunan “birinci defada borçlarinin bir seneligi” ibaresini iptal etmedigi için ilk taksiti ödenmeyen borçlarin bir yillik kisminin ‘ivedi alacak’ olarak tahsiline devam edilecek.


Cuma 18.2 ° / 9.7 °
Cumartesi 24.1 ° / 11.8 °
Pazar 23.2 ° / 12.8 °