Aydin Didim Ticaret Odasi'ndan Hisarciklioglu'na durum özeti: Esnaf zincir marketlere karsi korunmali

Her geçen gün tüm mahalle, sokak ve caddeleri dolduran, elektronikten-kirtasiyeye bütün ürünleri satan söz konusu zincir marketlerin esnafi bitirme noktasina getirdi. Her sokak ve caddede açilan bu zincir marketler A’dan Z’ye her seyi satmaya basladi. Bun

Güncel 22.09.2022 12:29:00 0
Aydin Didim Ticaret Odasi

“Mahalle esnafini zincir marketlere karsi korumak sart!”

AYDIN (IGFA) - Zincir marketler A’dan Z’ye her ürünü satip mahalle esnafina karsi haksiz rekabet olusturuyor.

Yerel esnafimizi korumak adina Ticaret Bakanligi tarafindan olusturulan ve yakinda Meclis gündemine getirilmesi beklenen Perakende Satis Yönetmeligi taslaginda zincir marketlerin kuruldugu alan ve satacagi ürünlere yönelik sinirlamalar yer almasi Didim Ticaret Odasi Yönetimi ve Üyelerini memnun etmekle beraber yetersiz kaldigi degerlendirildi.

Yasanan magduriyetlerin tamaminin giderilmesi için satisi kisitlanan ürün kapsaminin genisletilmesi için harekete geçen Didim Ticaret Odasi Yönetim Kurulu, ilgili karar alicilara konunun iletilmesi için Birlik Baskani Rifat Hisarciklioglu’na iletilmek üzere bir yazi kaleme aldi.

Sigara, mobilya, cep telefonu ile elektronik ve beyaz esya satilamayacagi belirtilen ve marketlerin açilis saatlerinde düzenleme yapilan yasa taslagina  kirtasiye, halicilik, züccaciye, muhtelif ev gereçleri, elektrik malzemeleri, tekstil, konfeksiyon, hediyelik esya, ayakkabi, kirtasiye ve spor malzemelerinin de eklenmesi talep edildi. Okullarin açilmasi ile birlikte özellikle kirtasiyecilerin daha büyük sikintilarla mücadele ettigi vurgulandi.  

TESK Baskani Bendevi Palandöken ise, “zincir marketlere ekmek ve sigara satilmasi yasagi getirilmesini talep etmisti.  Özellikle zincir marketlerde satilamayacak ürünler, zincir marketlerin açilmasina iliskin kriterler ile büyüklüklerine göre hangi ürünleri satamayacaklari belirlenmeli” ifadelerinde bulunmustu.

Bin 500 metrekareden büyük magazalar hariç olmak üzere zincir gida marketlerinde tütün ürünleri, mobilya, cep telefonu, elektronik esya ve beyaz esya satisi yasaklanmasi, züccaciye, tekstil ürünleri gibi mallara da marketlerin büyüklüklerine göre satis yasagi getirilmesi bekleniyor.

Ekim ayinda açilacak TBMM’de bu konunun genis kapsamli ele alinacagi ve mecliste grubu bulunan siyasi partilerin çikartilacak kanuna destek verecegi gelen bilgiler arasinda.


Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Pazar 31.5 ° / 19.5 °