Cumhurbaskani Erdogan, diplomasi turunu tamamladi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in 7 günlük diplomasi trafigi 15 Eylül'de Özbekistan'in Semerkant sehrinde özel konuk olarak katildigi Sanghay Isbirligi Örgütü (SIÖ) 22. Devlet Baskanlari Zirvesi ile baslamisti. New York'taki Birlesmis Milletler 77. Ge

Güncel 22.09.2022 11:46:00 0
Cumhurbaskani Erdogan, diplomasi turunu tamamladi

ANKARA (IGFA) - Cumhurbaskani Erdogan, dogudan batiya bir haftalik diplomasi turunu tamamladi

Erdogan, 15 Eylül'de ulastigi Semerkant'ta ilk olarak Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev ve Pakistan Basbakani Sahbaz Serif'le görüstü.

Aksam zirveye katilan liderlerle "Ebedi Sehir" kompleksini ziyaret eden Cumhurbaskani Erdogan, burada Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi, Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Tacikistan Cumhurbaskani Imamali Rahman, Belarus Cumhurbaskani Aleksandr Lukasenko ve diger liderlerle sohbet etti.

Gezi sirasinda Putin ile özel sohbet de gerçeklestiren Cumhurbaskani Erdogan, komplekste incelemelerde bulundu. Cumhurbaskani Erdogan'in liderlerle sohbetine iliskin görüntüler, medyada genis yer buldu.

Cumhurbaskani Erdogan, zirvenin yapildigi 16 Eylül'de ise temaslarina Çin Devlet Baskani Si Cinping görüsmesiyle basladi.

Daha sonra Mogolistan Cumhurbaskani Ukhnaagiin Khurelsukh ile bir araya gelen Cumhurbaskani Erdogan, zirvenin genis katilimli oturumunda konusma yapti. Cumhurbaskani Erdogan, konusmasinda Türkiye'nin dogu ile bati arasindaki köprü konumunun emsalsiz imkanlar sundugunu belirterek, "Güvenlikten ekonomiye, enerjiden ulasima, tarimdan turizme her alanda is birligine haziriz." mesajini verdi.

Oturumun ardindan Hindistan Basbakani Narendra Modi'yi kabul eden Cumhurbaskani Erdogan, Özbekistan Cumhurbaskani Sevket Mirziyoyev, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ve Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi ile ikili görüsmeler gerçeklestirdi. Görüsmelerde ikili ekonomik iliskilerin yani sira bölgesel konular, Rusya-Ukrayna Savasi ve Türkiye'nin baris çabalari ele alindi.

DIPLOMASI TRAFIGI ABD'DE DEVAM ETTI

Iletisim Baskanligi'ndan aktarilan habere göre Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Özbekistan'daki temaslarini tamamlamasinin ardindan Birlesmis Millet 77. Genel Kurulu için ABD'nin New York kentine geldi. Cumhurbaskani Erdogan, burada da bazi devlet ve hükümet baskanlariyla temaslarini sürdürdü. Bu kapsamda bazi liderleri Türkevi'nde kabul eden Cumhurbaskani Erdogan, bazilariyla da BM Genel Merkezi'nde görüstü.

Cumhurbaskani Erdogan, BM 77. Genel Kurulu kapsaminda Ürdün Krali 2. Abdullah, Libya Baskanlik Konseyi Baskani Muhammed El-Menfi, Yemen Baskanlik Konseyi Baskani Resad Muhammed El-Alimi, Guatemala Cumhurbaskani Alejandro Eduardo Giammattei Falla, Gürcistan Basbakani Irakli Garibasvili, Almanya Basbakani Olaf Scholz, Israil Basbakani Yair Lapid, Japonya Basbakani Kisida Fumio ile Türkevi'nde bir araya geldi.

Cumhurbaskani Erdogan, BM 77. Genel Kuruluna hitabindan önce Ukrayna Devlet Baskani Volodimir Zelenskiy ile telefonda görüstü.

Daha sonra Genel Kurula hitap eden Cumhurbaskani Erdogan'in gündeminde, Türkiye'nin dis politikasi, Rusya-Ukrayna Savasi, Türkiye'nin çabalariyla açilan tahil koridoru, gida güvenligi, Suriye, Yunanistan'in Türkiye'ye yönelik tacizleri, terörle mücadele, Dogu Akdeniz ve Ege Denizi'ndeki mülteci sorunu vardi. Cumhurbaskani Erdogan, konusmasinda BM'nin yeniden yapilandirilmasina yönelik mesajini da "Dünya besten büyüktür" ve "Daha adil bir dünya mümkündür." ifadeleriyle verdi.

Cumhurbaskani Erdogan, BM Genel Kurulu'na hitabinin ardindan BM Genel Merkezi'nde, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Finlandiya Cumhurbaskani Sauli Niinistö ve Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov ve Ispanya Basbakani Pedro Sanchez ile görüstü.

Cumhurbaskani Erdogan ayrica FIFA Baskani Gianni Infantino'yu Türkevi'nde kabul etti.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ayrica BM Genel Merkezi'nde, Katar Emiri Seyh Temim bin Hamed Al Sani, Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, Güney Kore Devlet Baskani Yoon Suk-yeul ve Banglades Basbakani Seyh Hasina Vecid ile de sohbet etti.

Cumhurbaskani Erdogan ABD temaslarinin son gününde ise KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, Avusturya Cumhurbaskani Alexander Van der Bellen, Polonya Cumhurbaskani Andrezj Duda ile görüstü.

Cumhurbaskani Erdogan, Ingiltere Basbakani Liz Truss ve Lübnan Basbakani Necip Mikati ile de bir araya geldi.

Cumhurbaskani Erdogan, ABD temaslari boyunca ayrica Türk Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi yemegine katildi, Türk vatandaslariyla bir araya geldi, Amerikan Yahudi Toplumu Çati Kuruluslarinin temsilcileriyle, ABD'nin önde gelen is insanlariyla görüstü.

SETA'nin düzenledigi ABD'li bazi düsünce kuruluslariyla yuvarlak masa toplantisinda bir araya gelen Cumhurbaskani Erdogan, ABD'li senatörler Lindsey Graham, Chris Coons ve James Risch'i de kabul etti.


Pazar 31.5 ° / 19.5 °
Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °