SELÇUK ÖZDAG SORDU: 2019 TOKI (100 BIN KONUT) PROJESI NE DURUMDA?

Gelecek Partisi Genel Baskan Yardimcisi Doç. Dr. Selçuk Özdag, basta Cumhurbaskanligi olmak üzere Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ve Toplu Konut Idaresi Baskanligi’na (TOKI) bilgi edinme kanunu çerçevesinde, TOKI’nin 2019 yilindaki 100 bi

Güncel 22.09.2022 17:15:00 0
SELÇUK ÖZDAG SORDU: 2019 TOKI (100 BIN KONUT) PROJESI NE DURUMDA?

Gelecek Partisi Sivil Toplum ve Halkla Iliskilerden Sorumlu Genel Baskan Yardimcisi Doç. Dr. Selçuk Özdag, 2019 yilinda Cumhurbaskani Erdogan tarafindan ilan edilen TOKI’nin 100 bin konut projesini gündeme getirdi. Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay basta olmak üzere Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile Toplu Konut Idaresi Baskanligi’na (TOKI) bir mektup gönderen Özdag, 4982 sayili Bilgi Edinme Hakki Kanunu çerçevesinde 2019 yilinda ilan edilen 100 bin konutlu TOKI projesine iliskin 16 detay soru sordu ve ilgili kurumlar/kisilere sorulan sorulara gelecek cevaplarin kamuoyu ile paylasilacagini belirtti. 
Iste Özdag’in ilgili kurum ve kisilere yönelttigi sorularin tamami:

“2019 yilinda Cumhurbaskani Erdogan tarafindan açiklanan ve TOKI’nin (Toplu Konut Idaresi Baskanligi) ülkemizin çesitli il ve ilçe merkezlerinde, basta dar gelirli vatandaslarimiz olmak üzere; sehit ve gazi yakinlarina da öncelik verilecegi duyurulan 100 bin konutluk projesi ile ilgili olarak:

1- Bu 100 bin konut projesinin dahil oldugu il ve ilçeler hangileridir?

2- Bu merkezlerde yapilacak (veya yapilan) olan konut sayilari ve özellikleri nelerdir?

3- Kaç sayida vatandas basvuruda bulundu, ne kadar basvuru ücreti alindi? Toplamda toplanan basvuru ücreti miktari ne kadar oldu? Kur’a sonucunda basvurusu olumsuz neticelen kaç vatandasin basvuru ücreti iade edildi, ne kadar süre sonra iade edildi, bunun için bir faiz ödemesi yapildi mi, söz konusu ücretin iade edilmedigi vatandas var mi, varsa sebebi nedir? 

4- Söz konusu 100 bin sosyal konut projesi için uygulama alani olarak belirlenen merkezlerde ihaleler hangi usulle yapilmistir? 'TOKI'den ihale alan sirket sayisi ve isimleri nelerdir? TOKI, kaç alt isveren (taseron) ile çalismaktadir? Sözlesmelere uygun hareket etmeyen herhangi bir firma oldu mu? Olduysa nasil bir cezai müeyyide uygulandi? 


5- Bahse konu projede herhangi bir kamulastirma yapildi mi? Yapildi ise hak sahiplerine bedelleri ödendi mi? Ödenmedi ise sebebi nedir? 

6- TOKI'nin 2019’daki bu projesi ile bugüne kadar mülk sahibi olan vatandas sayisi kaçtir? Basvuru yaptigi halde mülk sahibi olamayan vatandas sayisi kaçtir? Bu proje kapsaminda temeli atilmamis, atildigi halde tamamlanmamis, tamamlandigi halde teslim edilmemis konut sayisi illere göre ne kadardir?

7- Yine bahse konu projeden yabanci uyruklu olup da (siginmaci, göçmen vb.) T.C vatandasligina geçirilen ve TOKI'den faydalanan kisi sayisi ne kadardir ve illere göre dagilimi nedir?

8- Söz konusu proje ile konut hakki kazandigi halde taksitlerini ödeyemedigi için hukuki takibe giren ve bu hakki elinden alinan kisi sayisi ne kaçtir?

9- Görevi ve amaci dar gelirli vatandaslara sosyal konut üretmek olan TOKI’nin, Ankara basta olmak üzere birçok merkezde lüks konut ve villa projelerini hayata geçirdigi dillendiriliyor, bu dogru mudur? Dogru ise bunun sayisi ve gerekçesi nedir, bu uygulamalar yasalara uygun mudur, yasalara uygun hale getirmek için birtakim firmalarla proje ortakligi adi altinda lüks konutlar yapildigi ve bu firmalara rant saglandigi iddialari hakkindaki açiklamaniz nedir ve tüm bunlar etik midir?

10- Bahse konu proje ile zamaninda hak sahiplerine teslim edilmeyen konut var midir? Varsa sayisi ve gerekçesi nedir? Geç teslim edilen konutlar sebebiyle hak sahiplerinin zararlari karsilanmis midir, karsilanmamissa sebebi nedir? Bu sebeple TOKI’ye karsi (Bakanlik aleyhine) açilmis tazminat davasi var midir varsa sayisi nedir ve lehte/aleyhte sonuçlanan dava sayisi kaçtir?  Kurum (TOKI/Bakanlik) aleyhine sonuçlanan davalarin; tazminat, yargi giderleri ile vekalet ücretleri yüklenici firmalardan tazmin edilmis midir?

11- Söz konusu projede iyi niyetli olmayan, sartlari uygun olmadigi halde kur’a da hak kazanan kisiler ve kamu görevlileri hakkinda suç duyurusunda bulunuldu mu, bunun sayisi ve neticesi nedir?

12- Türkiye genelinde bahse konu proje disinda, 2002' yilindan bugüne kadar TOKI'ye devredilen hazine arazilerin sayisi, büyüklügü ve piyasa degerleri nedir?

13- Söz konusu proje ve genel olarak 2002 yilindan itibaren tüm TOKI projelerinde; firma ve alt isverenler de dahil kaç çalisan is kazalarinda hayatini kaybetti, yaralandi veya engelli kaldi? 

14- Bahse konu proje basta olmak üzere TOKI'nin uygulamaya koydugu projeler hakkinda vatandaslar niçin ayrintili bilgilere ulasamiyorlar? Bu konuda kurumsal/resmî internet portalinizda niçin ayrintili ve tatmin edici açiklamalar mevcut degil?

15- Bahse konu proje disinda 2002’den bugüne kadar TOKI’nin satisi yapilan konutlardan elde ettigi toplam gelir ne kadardir?

16- Tüm bu proje ve uygulamalari kamu adina denetleyen Sayistay’in kurum hakkinda düzenlemis oldugu raporlari kamuoyuna açikladiniz mi? Açiklamadiysaniz, açiklamama sebebiniz nedir?”


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °