BABACAN: SÜTÜN LITRESINI BUGÜN IÇIN EN AZ 9 TL’YE YÜKSELTMEK VE YEMIN YARISINI HIBE ETMEK ARTIK BIR MECBURIYETTIR

Demokrasi ve Atilim (DEVA) Partisi Genel Baskani Ali Babacan, “Süt inekleri göz göre göre kiyima gidiyor. Üreticiler ineklerini kesmeye mecbur birakiliyor. Yani süt üretmekten vazgeçtiler. Bu ne demek biliyor musunuz; peynir bulamamak demek. Yogurdun para

Güncel 22.09.2022 21:46:00 0
BABACAN: SÜTÜN LITRESINI BUGÜN IÇIN EN AZ 9 TL’YE YÜKSELTMEK VE YEMIN YARISINI HIBE ETMEK ARTIK BIR MECBURIYETTIR

Demokrasi ve Atilim (DEVA) Partisi Genel Baskani Ali Babacan, “Süt inekleri göz göre göre kiyima gidiyor. Üreticiler ineklerini kesmeye mecbur birakiliyor. Yani süt üretmekten vazgeçtiler. Bu ne demek biliyor musunuz; peynir bulamamak demek. Yogurdun parayla bile alinamamasi demek. Hepimiz için çözümü söylüyorum. Sütün litresini bugün için en az 9 TL’ye yükseltmek ve yemin yarisini hibe etmek artik bir mecburiyettir” açiklamasini yapti.

DEVA Partisi Genel Baskani Babacan, süt üreticilerinin sorunlarini gündeme getirdi. Babacan, sosyal medya hesabindan su açiklamayi yapti:

“Süt inekleri göz göre göre kiyima gidiyor. Üreticiler ineklerini kesmeye mecbur birakiliyor. Yani süt üretmekten vazgeçtiler. Bu ne demek biliyor musunuz; peynir bulamamak demek. Yogurdun parayla bile alinamamasi demek. Çocuklarin sabah bir bardak süt içememesi demek. Üreticilerin elini kolunu bagladilar. Yem fiyati uçup gitmisken, maliyetler tavan yapmisken; iktidar çig sütün litresini sabitliyor. Süt tozu ihracatini da kisitliyor. Iktidarin siyasetinde tek bir denklem var: ‘Üreten zarar eder’.

“SÜTÜN LITRESINI BUGÜN IÇIN EN AZ 9 TL’YE YÜKSELTMEK VE YEMIN YARISINI HIBE ETMEK MECBURIYETTIR”

Hepimiz için çözümü söylüyorum. Sütün litresini bugün için en az 9 TL’ye yükseltmek ve yemin yarisini hibe etmek artik bir mecburiyettir. Sencer Solakoglu beyi 6 Mayis'ta agirladigim programimdan bir kesiti de buraya koyuyorum. AB standartlarina ulasmak için tek yolumuz, üretmek.”

“GÖZLERINI YUMSUN ZIRAAT BANKASI, KABA YEMSE ALINACAK ÜRÜN VERSIN EN AZINDAN BU SEZON GEÇINELIM”

Ali Babacan, Programina konuk olan Tüm Süt, Et ve Damizlik Sigir Yetistiricileri Dernegi Genel Baskani Sencer Solakoglu ile 6 Mayis’ta kendi YouTube kanalinda yaptigi “Ali Babacan ile Bi’ Kahve” programindan bir kesit paylasti. 6 Mayis'ta yayinlanan videoda Sencer Solakoglu'nun yaptigi açiklamalar özetle söyle:

“Bu sene ki kaba yem fiyatlari gübre ve mazottan dolayi geçen senenin 3 misline çikti. Süt fiyatlarinda öyle bir sey yok.  Yillik kaba yem dedigimiz iste yoncasiydi,  yesil otuydu onu alacak para yok bir kere kimsede. Yapilan hesap su anda su; 3 tane danasi varsa tanesini satarsa kaba yemini alabilecegini hesapliyor. Biz bunun hesabini yaptik. Tam böyle denk geliyor. Bu ne demek biliyor musunuz? Bu zaten düsük olan kapasitenin yüzde 33 daha da düsmesi anlamina geliyor. Bu da arzin düsmesi anlamina geliyor. Biz de diyoruz ki, yapmayin lütfen bunu yapmayin. Gözlerini yumsun Ziraat Bankasi, kaba yemse alinacak ürün versin en azindan bu sezon geçinelim. Disarida ahkam kesiyor; o seyle söyleyecegim, böyle söyleyecegim… Girdigi anda buna sahit olmus bir inanim, komedi degil yani, ‘Allah sizi basimizdan eksik etmesin’ aynen buna sahit oldum. Benim için çok büyük bir dersti. Bu ‘güruh’ yukariya bilgi verdigi sürece yukarida bilgi alanlar çok mutlu oluyor... Mesela süt destegi ödenecek. Benim geçen sene Ekim ayindan beri hala süt destegim ödenmedi. Hangi gün ödenecegini de bilen yok. Ödenecegi gün bir gün öncesinden diyorlar ki, ‘Evet yatiyor, hayirli ugurlu olsun’…

“REEL SERMAYEDE AYLIK YÜZDE 5-10 ERIME VAR”

Su anda sanayici sütü aldigi zaman veya eti aldigi zaman bunu bir vadede ödüyor. Bugün baktiginiz zaman reel sermayede aylik yüzde 5-10 erime var. Bu erimeye karsi da bir önlem yok. Çiftçiyi böyle zorlayamazsiniz. Yeni Zelanda, dünya süt piyasasinin neredeyse yüzde 20’sini kontrol altinda tutuyor. Türkiye’de yumurta sektöründe buna benzer bir durum vardi. Ürettigimizin yarisi kadarini ihraç ediyorduk ama hepsi Irak… Tek bir sepete koymussuz biz bütün yumurtalari. Irak bir kapandi, herkes gümledi su anda. Herkes çok sikinti çekiyor.”


Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °
Perşembe 23.4 ° / 16.3 °