Disisleri'nden F-16 açiklamasi

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, ABD'nin New York kentinde gazetecilerin sorularini yanitlarken, F-16 konusunda da açiklamalarda bulundu.

Güncel 23.09.2022 17:44:00 0
Disisleri

ANKARA (IGFA) - Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Türk heyetinin New York’ta BM Genel Kurulu görüsmeleri kapsamindaki temaslarina iliskin basin toplantisi düzenledi.

Bakan Çavusoglu, "F-16 konusunda elimizi kolumuzu baglayan bir anlasma içinde olmayiz. 'Söyle kullan böyle kullan' gibi bir kisitlama getirilmesi kabul edilebilir degil. Kullanamayacagimiz ürünü niye alalim?" dedi.

Bakan Çavusoglu, F-16 ile ilgili süreç normal isledigine dikkati çekerek, "Kongre'den gelen sesler sebebiyle herkes bir engel mi çikacak ya da sartli mi olacak diye sorular soruyor. Ama teknik düzeydeki müzakereler normal seyrinde devam ediyor. Yönetimin bu konudaki kararliligi da devam ediyor. (ABD Disisleri Bakani) Blinken yaptigimiz ikili görüsmede bunu söyledi. Diger taraftan tabi Kongre'den bazi çatlak sesler geldi. Kongre'den bir karar çikti ama bu baglayici bir kanun degil. Biliyorsunuz alt kanadindan, Temsilciler Meclisi'nden, Senato'dan yine bir karar daha iki karar birlestiriliyor ve F-16 ile ilgili karar çikiyor. Kongre düzeyinde de temaslarimiz devam ediyor. Sayin Volkan Bozkir ve Efkan Ala Washington'a geçtiler ve Kongre'de temaslarda bulunuyor. Sayin Cumhurbaskanimizin burada görüstügü Kongre üyeleri senatörler oldu. Bu görüsmelerde önemli senatörler F-16'larin Türkiye'ye verilmesi konusunda büyük bir destek veriyor. Ama biz yönetime sunu da söylüyoruz gerek teknik görüsmelerde gerekse siyasi görüsmelerde bizim elimizi kolumuzu baglayan bir anlasma içinde olmayiz. Biz F-16'yi alacagiz söyle kullan böyle kullan demesi, bir NATO üyesinin diger bir NATO üyesine böyle kisitlama getirmesi kabul edilebilir bir sey degil. Burada bazi lobilerin, özellikle Yunanistan Basbakani'nin Washington'a gelmesinden sonra Yunan lobisi ve Ermeni lobisinin buna karsi çiktigini biliyoruz. Sartli bir anlasma içinde olmayiz. Kullanamayacagimiz bir ürünü niye alalim biz" diye konustu.

 

https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1573290210686898178


Cuma 25.2 ° / 14.4 °
Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °