MEVLÜT ÇAVUSOGLU: F-35 PROGRAMINA NATO MÜTTEFIKLIGI KAPSAMINDA DIGER 9 ÜLKE GIBI KATILDIK

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, New York’taki Türkevi’nde düzenlenen basin toplantisinda CAATSA’nin (Hasimlarina Yaptirimlar Yoluyla Karsilik Verme Yasasi) Türkiye’ye yönelik yaptirimlarina atifta bulunarak “Diyelim ki F-16’yi bu sekilde oldu, alamadik

Güncel 23.09.2022 20:00:00 0
MEVLÜT ÇAVUSOGLU: F-35 PROGRAMINA NATO MÜTTEFIKLIGI KAPSAMINDA DIGER 9 ÜLKE GIBI KATILDIK

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, New York’taki Türkevi’nde düzenlenen basin toplantisinda CAATSA’nin (Hasimlarina Yaptirimlar Yoluyla Karsilik Verme Yasasi) Türkiye’ye yönelik yaptirimlarina atifta bulunarak “Diyelim ki F-16’yi bu sekilde oldu, alamadik. F-16 gibi savas uçaklarini üretinceye kadar mutlaka bir yerden alacagiz. Dolayisiyla F-35 programina da NATO müttefikligi çerçevesinde diger 9 ülke gibi biz de katildik. CAATSA’dan dolayi oradaki ortakligimiz askiya alindi. Bu çok yanlis bir karar. Bunun düzeltilmesi için çabalarimiz sürüyor” dedi.

Disisleri Bakani Çavusoglu, BM 77.Genel Kurulu sonrasi New York’ta bulunan Türkevi’nde bugün basin toplantisi düzenledi. Çavusoglu söyle konustu:

“BM Genel Kurul haftasi esnasinda Rusya’nin kismi seferberlik karari, Luhansk, Donetsk, Zaporijya ve Herson’da referandum ilani ve esir takasi önemli gelismeler oldu. Rusya Ukrayna arasinda adil ve kalici bir çözüm için elimizden geleni yapmaya devam edecegiz.

Öte yandan ikili temaslarimizin yani sira, çok tarafli toplantiya katildik. Bu toplantilarda da ülkemizin görüslerini ve gündemdeki sorunlara dair çözüm önerilerimizi paylasma imkâni bulduk. Finlandiya ile birlikte ‘Baris için Arabuluculuk Girisimi’nin Dostlar Grubu 12.Toplantisi’ni Türkevi’nde gerçeklestirdik. Dönem Baskanligini yürüttügümüz MIKTA Meksika, Endonezya Kore Türkiye ve Avustralya’nin olusturdugu bu MIKTA’nin 22. Disisleri Bakanlari Toplantilari’ni gerçeklestirdik.

Rusya Disisleri Bakani Lavrov ve Iranli mevkidasim Abdullahiyan ile ASTANA Disisleri Bakanlari Toplantisi’ni da Türkevi’nde gerçeklestirdik.

Bu aksam buradan Los Angeles’a geçerek vatandaslarimizla yarin sabah bir araya gelecegiz. Ardindan Japonya Eski Basbakani Sinzo Abe’nin cenaze törenine katilmak üzere Tokyo’ya geçecegiz.”

“ANLASMA SAYESINDE TAHIL FIYATLARINDA 2008’DEN SONRA EN BÜYÜK DÜSÜS YASANDI”

Çavusoglu konusmasinin ardindan gazetecilerin sorularini yanitladi. Çavusoglu, Türkiye’nin uluslararasi gündemdeki artan rolüne iliskin soruyu söyle yanitladi:

“Tüm muhataplarimiz, su an Türkiye’nin baris için bir umut oldugunu söylüyor. Ayrica tahil anlasmasinin imzalanmasinda Türkiye’nin rolü ortada. Diger taraftan tahil anlasmasinin sorunsuz bir sekilde islemesi, bunu yürütmek de kolay degil. Gida fiyatlarinda, özellikle tahil fiyatlarinda 2008’den sonra en büyük düsüs yasandi bu anlasma sayesinde. Herkes 4 aylik olan bu anlasmanin uzatilmasinin mümkün olup olmadigini soruyorlar. Ateskes olacaksa Rusya ile Ukrayna olacaksa bunun da Türkiye sayesinde olacagini herkes biliyor.”

“SÜREÇ NORMAL ISLIYOR”

Çavusoglu, F-16 tedariki sürecine iliskin ise su açiklamayi yapti:

“Süreç su anda normal isliyor. Kongre’den gelen sesler nedeniyle herkes ister istemez ‘Bir engel mi çikacak, sartli mi olacak’ diye soruyor. Ama teknik düzeydeki müzakereler normal seyrinde devam ediyor. Yönetimin bu konudaki kararliligi da devam ediyor. Blinken ile yaptigimiz ikili görüsmede de bunu söyledi.

Kongre’den bir karar çikti ama bu baglayici degil. Kongre’nin alt kanadindan Temsilciler Meclisi’nden, Senato’dan yine bir karar sonra iki karar birlestiriliyor ve sonuçta bir karar çikiyor F-16 ile ilgili. Kongre düzeyinde de temaslarimiz devam ediyor. Sayin Volkan Bozkir ve Efkan Ala buradan Washington’a geçtiler ve Kongre’de temaslar bulunacaklar. Daha önce de Parlamento Heyetimiz de Washington’da temaslarda bulundu. Bizim de temaslarimiz oldu. Sayin Cumhurbaskanimizin burada görüstügü Kongre üyeleri senatörler oldu. Bu görüsmelerde de önemli senatörler de F-16’larin Türkiye’ye verilmesi konusunda güçlü destek veriyorlar.

Biz yönetime sunu da söylüyoruz, bizim elimizi kolumuzu baglayan bir anlasma içinde biz olmayiz. F-16’yi alacagiz söyle kullan böyle kullan diye bir NATO üyesinin diger bir NATO üyesine böyle kisitlama getirmesi de zaten kabul edilir bir sey degil. Burada bazi lobilerin, özellikle Yunanistan Basbakani’nin Yunanistan’a gelmesinden sonra Yunan lobisi, Ermeni lobisi gibi bazi lobilerin buna karsi çiktigini biliyoruz. Ama bunu destekleyen lobilerin oldugu da bir gerçektir.”

“CAATSA YAPTIRIMLARININ KALDIRILMASI KONUSUNDA ÇABALARIMIZ DEVAM EDIYOR”

Çavusoglu, CAATSA’nin (Hasimlarina Yaptirimlar Yoluyla Karsilik Verme Yasasi) Türkiye’ye yönelik yaptirimlar için de sunlari söyledi:

“CAATSA yaptirimlarinin kaldirilmasi konusunda çabalarimiz devam ediyor. Bu konuda ABD’nin bir çifte standart içinde olduklarini dogrudan yüzlerine de söylüyoruz.

Diyelim ki F-16’yi bu sekilde oldu, alamadik. F-16 gibi savas uçaklarini üretinceye kadar mutlaka bir yerden alacagiz. Dolayisiyla F-35 programina da NATO müttefikligi çerçevesinde diger 9 ülke gibi biz de katildik. CAATSA’dan dolayi oradaki ortakligimiz askiya alindi. Bu çok yanlis bir karar. Bunun düzeltilmesi için çabalarimiz sürüyor.”

Çavusoglu, G-20 Zirvesi’nde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile ABD Baskani Joe Biden’in görüsmesine yönelik bir plan olup olmadigina iliskin “Su an planlanmis bir görüsme yok. Kasim ayina daha çok var. Ama genellikle bu tür platformlarda Sayin Biden ile Sayin Cumhurbaskanimiz görüsme imkanlari buluyorlar” açiklamasini yapti.

“MUHALEFETIN TÜRKIYE’NIN MILLI MESELELERINDE NEREDEYSE IKTIDAR KADAR SORUMLULUGU VAR”

Çavusoglu, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun ABD ziyaretine iliskin de söyle konustu:

“Bir ana muhalefet partisinin yurt disinda temaslarinin olmasi son derece dogaldir. Biz her zaman oldugu gibi yurt disindaki misyonlarimizla gerek yerel yöneticiler gerek siyasi partilerin temsilcileri tabii ki yüce meclisimizin üyeleri dahil, bizden bir talepleri olursa biz geregini yapiyoruz devletin yurt disindaki kurumlari, misyonlari olarak. Sonuçta dis politika ve diger konularda ana sorumluluk iktidarda. Ama muhalefetin de sorumlulugu var. Muhalefetin de Türkiye’nin milli meselelerinde, ana meselelerinde neredeyse iktidar kadar sorumlulugu var. Dolayisiyla Sayin Kiliçdaroglu’nun Amerika olsun veya baska ülkelerdeki temaslari olsun bunlar son derece dogal.”


Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Pazar 31.5 ° / 19.5 °