IZMIR'DE BALKANLILAR HALK DANSLARI VE KÜLTÜR FESTIVALI BASLADI

Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin düzenledigi 16. Balkanlilar Halk Danslari ve Kültür Festivali renkli görüntülerle basladi. Cumhuriyet Meydani’ndaki açilis töreninde konusan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “Birbirimize güç vermek, ortak akla

Güncel 24.09.2022 14:25:58 0
IZMIR

Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin düzenledigi 16. Balkanlilar Halk Danslari ve Kültür Festivali renkli görüntülerle basladi. Cumhuriyet Meydani’ndaki açilis töreninde konusan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “Birbirimize güç vermek, ortak akla ve vicdana her zamankinden de fazla tutunmak mecburiyetindeyiz. Hele ki savas rüzgarlarinin siddetlendigi bu siyasal iklimde barisa hep beraber simsiki sarilmaliyiz” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülügünde ilk kez 1935’te düzenlenen Balkanlilar Halk Danslari ve Kültür Festivali Cumhuriyet Meydani'nda düzenlenen tören ve kortej yürüyüsü ile basladi. Atatürk’ün “Yurtta baris, dünyada baris” sözünün ardindan Balkan kardesligini pekistirmek amaciyla baslatilan ve bu yil 16'incisi düzenlenen festivalin açilis törenine ev sahibi Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, 24, 25 ve 26. Dönem Izmir Milletvekili Musa Çam, Konak Belediye Baskani Abdül Batur, baskonsoloslar, Balkan derneklerinin temsilcileri ve Izmirliler katildi.  

SOYER: AMAÇ ATAMIZ’DAN YADIGAR BU ESSIZ KÜLTÜR MIRASINA SAHIP ÇIKMAK

Bu festivali görkemli bir sekilde yapmalarinin iki nedeni oldugunu söyleyen Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, sunlari söyledi:

“Bu nedenlerimizden birincisi Atamizdan bize yadigar bu essiz kültür mirasina sahip çikmak, ikincisi ise ondan aldigimiz ilhamla dünya barisina ses vermek. Kültür, bir sehrin ve toplumun ruhunu, özünü olusturuyor. Kültür, barisin yesermesi ve dostlugun güçlenmesi için siyasi, diplomatik ve ekonomik iliskilerin çok ötesinde bir bag kurulmasini sagliyor. Insanligin son yillarda yasadigi iklim krizi ve pandemi gibi iki büyük felaketin etkilerini hep birlikte yasiyoruz. Hiçbirimiz bu felaketlerin olumsuz sonuçlarindan azade degiliz. Bu nedenle birbirimize güç vermek, ortak akla ve vicdana her zamankinden de fazla tutunmak mecburiyetindeyiz. Hele ki savas rüzgarlarinin siddetlendigi bu siyasal iklimde barisa hep beraber simsiki sarilmaliyiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün baslattigi bu festival, Balkan ve dünya halklari arasinda barisi tesis etmek için atilan en evrensel adimlardan biridir. Temelleri 86 yil önce atilan bu festivale on bes yil süreyle Izmir’in sahip çikmasi ise bir tesadüf degildir… Izmir’in Balkan Festivali, dünyanin en büyük Balkanli nüfusuna sahip sehirlerinden olan Izmir’imizin cumhuriyete, barisa ve özgürlüge sevdali insanlarinin eseridir”

KENTE NESE GETIRECEK

Izmir Büyüksehir Belediye Meclisi Balkan Masasi Sorumlusu Atilla Baysak ise “4 gün sürecek olan bu festivalin kentimize renk ve nese getirmesini, dostluk getirmesini diliyorum. Anne ve babalarin üzülmedigi, çocuklarin aglamadigi, huzur içinde bir dünya diliyorum” diye konustu.

Açilis konusmalarinin ardindan Baskan Soyer ve beraberindeki heyet, kortej yürüyüsüne katildi. Müzik esliginde yapilan ve halk danslari topluluklarinin yerel kiyafetleri ile katildigi korteje yurttaslar da alkislarla eslik etti. Kortej Kültürpark Lozan kapisinda son buldu.

 


Cuma 25.2 ° / 14.4 °
Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °