UNESCO ULUSLARARASI NESET ERTAS 10. YIL ANMA PROGRAMI'NA YOGUN ILGI

'Bozkirin Tezenesi' büyük ozan Neset Ertas’i anmak için Kirsehir Belediyesi tarafindan hazirlanan "UNESCO Uluslararasi Neset Ertas 10. Yil Anma Programi", ilk gününde yogun ilgi gördü.

Kültür-Sanat 24.09.2022 21:32:43 0
UNESCO ULUSLARARASI NESET ERTAS 10. YIL ANMA PROGRAMI

'Bozkirin Tezenesi' büyük ozan Neset Ertas’i anmak için Kirsehir Belediyesi tarafindan hazirlanan "UNESCO Uluslararasi Neset Ertas 10. Yil Anma Programi", ilk gününde yogun ilgi gördü.

25 Eylül 2012 tarihinde hayata gözlerini yuman büyük ozan Neset Ertas'i anmak için Kirsehir Belediyesi tarafindan gerçeklestirilen "UNESCO Uluslararasi Neset Ertas 10. Yil Anma Programi", Neset Ertas Kültür Sanat Merkezi’nde Okan Murat Öztürk, Bayram Bilge Tokel, Hilmi Sahballi ve Abdullah Gündüz tarafindan gerçeklestirilen “Neset Ertas” konulu bir panelle basladi.

Vali Hüdayar Mete Buhara’nin da katildigi panelde, programlari nedeniyle panele katilamayan CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun, IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener'in ve CHP Kirsehir milletvekili Metin Ilhan’in gönderdikleri kutlama telgraflari okundu.

Panel açilisinda, panele IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener adina katilan IYI Parti Ankara milletvekili Ayhan Altuntas ile Vali Hüdayar Mete Buhara, birer konusma yapti.

Kirsehir Belediye Baskani Selahattin Ekicioglu ise konusmasinda sunlari söyledi:

“Kirsehir Belediyesi olarak hazirladigimiz, 'UNESCO Uluslararasi Neset Ertas 10’uncu Yil Anma Programi' kapsaminda bugün burada 'Neset Ertas' konulu panelde bulunan tüm katilimcilara hosgeldiniz diyorum.

25 Eylül 2012’de aramizdan ayrilan, büyük ozanimiz 'Bozkirin Tezenesi' Neset Ertas, mütevazi yasam biçimiyle, türkülerinin insana ve hayata dokunusuyla, insana ve gelecege olan inanci ve umuduyla; benzersiz sesi ve yorumuyla Anadolu abdal geleneginin öncüsü ve bozlak kültürümüzün en büyük temsilcisi olmustur.

Basta büyük ozanimiz Neset Ertas olmak üzere, Anadolu abdal geleneginin bütün temsilcileri sayesinde bozlagin anavatani olan Kirsehir’imiz, müzik alaninda UNESCO’nun Yaratici Sehirler Agi’na giren ilk ve tek sehir olmustur. Bu da hepimiz için çok büyük bir gurur kaynagidir. UNESCO Yatirici Sehirler Agina üye 49 ülke sehrinden taahhüdünü yerine getiren 3 sehirden birinin de Kirsehir oldugunu buradan bir kez daha hatirlatmak isterim.

Bu gelenegin yasatilmasi, hak ettigi degere erismesi ve gelecek kusaklara aktarilmasi için planladigimiz önemli çalismalara, Dünya Müzik Sehri olan Kirsehir’de bundan sonra da ara vermeden devam edecegiz.

'UNESCO Uluslararasi Neset Ertas 10’uncu Yil Anma Programi' kapsaminda az sonra degerli panelistlerimiz sayin Okan Murat Öztürk, sayin Bayram Bilge Tokel, sayin Hilmi Sahballi ve sayin Abdullah Gündüz bizlere büyük ozanimiz Neset Ertas’i anlatacaklar. Kendilerine simdiden programimiza renk verdikleri için tesekkür ediyorum.

Büyük ozanimiz Neset Ertas’i aramizdan ayrilisinin 10’uncu yilinda özlem ve rahmet le aniyor, hepinize saygilarimi sunuyorum.”

Panelistlerin konusmalarinin ardindan Neset Ertas’in oglu Hüseyin Ertas da bir konuma yaparak programin hazirlanmasinda emegi geçenleri kutladi.

"UNESCO Uluslararasi Neset Ertas 10. Yil Anma Programi" kapsaminda yapilan panelin ardindan Neset Ertas Kültür Sanat Merkezi önünden Cacabey Meydani’na dogru kortej yürüyüsü gerçeklestirildi. Kortejin Cacabey Maydani’na gelmesinin ardindan konser programi açilisi yapildi.

Baskan Ekicioglu, burada yaptigi açilis konusmasinda sunlari söyledi:

“UNESCO Uluslararasi Neset Ertas 10’uncu Yil Anma Programi için Gürcistan’dan, Italya’dan, Almanya’dan; Kütahya, Afyonkarahisar, Bursa, Hacibektas ve Kirklareli basta olmak üzere ülkemizin farkli sehirlerinden gelen sevgili konuklar ve degerli Kirsehirli hemsehrilerim, sizlerle Ozanlar Diyari Kirsehir’imizde bir arada bulunmaktan gurur duyuyoruz. Hepiniz hosgeldiniz.

Kirsehir Belediyesi tarafindan 23-24-25 Eylül 2022 tarihleri için hazirlanan; UNESCO Müzik Sehirleriyle birlikte ortak programlar ve ülkemizdeki farkli yaratici alanlardaki UNESCO Sehirleriyle birlikte planlamalarin yapilacagi ve bu vesileyle de bir arada bulunacagimiz UNESCO Uluslararasi Neset Ertas 10’uncu Yil Anma Programi'ni siz degerli konuklarimizin da katilimlariyla baslatmis bulunuyoruz.

25 Eylül 2012 tarihinde ‘bu dünyadan geçen’ Neset Ertas, mütevazi yasam biçimiyle, türkülerinin insana ve hayata dokunusuyla, insana ve gelecege olan inanci ve umuduyla; benzersiz sesi ve yorumuyla Anadolu abdal geleneginin öncüsü ve bozlak kültürümüzün en büyük temsilcisi olmustur.

Basta Neset Ertas olmak üzere, Anadolu abdal geleneginin bütün temsilcileri sayesinde bozlagin anavatani olan Kirsehir’imiz, müzik alaninda UNESCO’nun Yaratici Sehirler Agi’na giren ilk ve tek sehir olmustur. Bu da hepimiz için çok büyük bir gurur kaynagidir.

Bu gelenegin yasatilmasi, hak ettigi degere erismesi ve gelecek kusaklara aktarilmasi için planladigimiz önemli çalismalara, Dünya Müzik Sehri olan Kirsehir’de bundan sonra da ara vermeden devam edecegiz.

UNESCO Uluslararasi Neset Ertas 10’uncu Yil Anma Programi’nin, UNESCO Sehirlerinin üyelerini de daha fazla birbirine yaklastirmasina vesile olacagini düsünüyoruz.

Bilindigi üzere 'Bozkirin Tezenesi' büyük ozanimiz Neset Ertas, 2012 yilindaki vefatindan önce, 2009 yilinda UNESCO tarafindan "Yasayan insan hazinesi" unvanini almisti. Neset Ertas sadece türkü söyleyen biri degil, ayni zamanda kendine ait yapisi olan essiz ve özgün bir saz çalma ustasidir; bu nedenle de 'Bozkirin Tezenesi' unvaniyla anilmaktadir.

Sesiyle, yorumuyla, saziyla ve gönül felsefesiyle evrensel degerlere tasinmis olan Büyük Ozanimiz Neset Ertas'in ölüm yil dönümünün ‘25 Eylül’ olmasi nedeniyle bu yil 10’uncusunu düzenledigimiz anma programinin adini da UNESCO Uluslararasi Neset Ertas 10’uncu Yil Anma Programi olarak belirledik.

UNESCO unvanini tasiyan sehirler olarak ayni çati altinda bulunmamiz ve UNESCO Uluslararasi Neset Ertas 10’uncu Yil Anma Programi söyleminden de anlasilacagi üzere, kültürel ve sanatsal faaliyetlerinin birbirini etkilemesi ve dayanisma potansiyelinden hareketle, basta müzik olmak üzere tüm sanatsal faaliyetlerin ve yaratimlarin birbirini beslemesi ve desteklemesi düsüncesiyle sizlerle birlikte olmanin mutlulugunu yasiyoruz.

23-24-25 Eylül günlerinde yapacagimiz UNESCO Uluslararasi Neset Ertas 10’uncu Yil Anma Programi dahilinde, sirin Kirsehir’imizin kültürel degerlerini sizlerle paylasirken; degerli misafirlerimizin gelmis olduklari sehirlerin de kültürel degerleriyle bulusmanin firsatini yakalamis olacagiz.

Dünyadaki birçok müzik otoritesi tarafindan sesi ve saziyla efsane olarak kabul edilen Gönül Dagi’nin yanik yüregi, Anadolu abdal geleneginin temsilcisi büyük ozanimiz Neset Ertas’i, aramizdan ayrilisinin 10’uncu yilinda sevgi, saygi ve özlemle aniyor, hepinize saygilarimiz sunuyorum.”

Cacabey Maydanin’ndaki programda konusmalarinin ardindan Kirsehir Belediyesi Abdallar Toplulugu, ozanlar; Halil Daylak, Maksut Feryadi ve Hilmi Sahballi, Gürcistan, Italya ve Almanya'dan gösteri ekipleri ile müzik gruplari gösterilerini sergiledi. Ilk günün kapanis konserinde ise ozan Okan Murat Öztürk sahne aldi.


Salı 27 ° / 14.4 °
Çarşamba 29 ° / 17.9 °
Perşembe 28.8 ° / 18.3 °