IZMIR'DE BALKAN KÜLTÜR GECESI YAPILDI... TUNÇ SOYER: "ARNAVUT MUSTAFA ÇAVUS'UN TORUNU OLARAK ARANIZDAYIM"

Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin bu yil 16’ncisini düzenledigi Balkanlilar Halk Danslari ve Kültür Festivali, 12 ülkenin halk danslari ekiplerini Balkan Kültür Gecesi’nde bulusturdu. Törende konusan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “Bugün, yal

Güncel 27.09.2022 11:27:58 0
IZMIR

Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin bu yil 16’ncisini düzenledigi Balkanlilar Halk Danslari ve Kültür Festivali, 12 ülkenin halk danslari ekiplerini Balkan Kültür Gecesi’nde bulusturdu. Törende konusan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “Bugün, yalnizca bu sehrin belediye baskani olarak degil, Piristine’den Ege’ye yerlesen Arnavut Mustafa Çavus’un torunu olarak aranizdayim. Izmir’in manevi hudutlari, yüzölçümünden daha büyük. Bu, sadece bir festival degil. Bulusmamiz, Izmir’in atasina bagliligini gösterdigi bir sadakat meydanidir” dedi.

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, 16’nci Balkanlilar Halk Danslari ve Kültür Festivali kapsaminda düzenlenen Balkan Kültür Gecesi'ne katildi. Tarihi Havagazi Fabrikasi’ndaki geceye, Türkiye ile birlikte 12 ülkenin halk danslari ekipleri, CHP Izmir Milletvekili Kani Beko ile esi Müberra Beko, CHP Izmir Milletvekili Kamil Okyay Sindir, ilçe belediye baskanlari, Izmir Büyüksehir Belediyesi Meclis üyeleri, Izmir’deki Balkan derneklerinin temsilcileri ve muhtarlar katildi.

"IZMIR BARISIN KENTI"

Gecede konusan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “Bugün, yalnizca büyüksehir belediye baskani olarak degil, Piristine’den Ege’ye yerlesen Arnavut Mustafa Çavus’un torunu olarak aranizdayim. Izmir’imiz, bir Balkan Türkü olan benim dedeme, onun tüm kader arkadaslarina ve biz torunlarina kucak açti. Yaralarimizi sardi, can oldu. Biliyorum ki demokrasinin besigi olan bu cografyada ve sehrimizin cesur insanlarinin yüreginde çok güçlü bir maya var. O mayanin adi, uyum. Bu yüzden Izmir, her daim barisin ve hosgörünün sehri olmustur. Demokrasinin tohumlari buradan tüm dünyaya yayilmistir” dedi.

“ATAMIZDAN DEVRALDIK"

Festivalin ilk kez Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatiyla yapildigini animsatan Baskan Soyer, sunlari söyledi:

“‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ sözünün ete kemige büründügü bu festivali Ata’mizdan devraldik ve Izmir’de bu büyük mirasin üzerine titriyoruz. Ne mutlu bize ki bugün bir kez daha Balkanlilar Halk Danslari ve Kültür Festivali’nde bir aradayiz. Yine çok renkliyiz, yine çok sesliyiz, yine çok nefesliyiz ve birlikte yine çok güzeliz. Bu yil Balkan cografyasindan ve ülkemizden yüzlerce sanatçi ve çok sayida vatandasimiz bu festivalde bulustu. Üstelik bu, sadece bir festival degil. Bulusmamiz, Izmir’in atasina bagliligini gösterdigi bir sadakat meydanidir. Bu meydanda bir agaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardesçesine yasamanin mümkün oldugunu bir kez daha gösteriyoruz. Çünkü burasi, umudun yüzü Izmir.”

“IZMIR'IN MANEVI HUDUTLARI YÜZÖLÇÜMÜNDEN BÜYÜK"

Baskan Soyer, konusmasini söyle sürdürdü:

"Izmir’in manevi hudutlari, yüzölçümünden daha büyüktür. Kendisi Anadolu’da olmasina ragmen Izmir, ayni zamanda bir Balkan sehridir. Bu nedenle derin acilar yasayarak yurtlarindan koparilan Balkan kökenli vatandaslarimizin sesi, sözü olmaya ve Izmir’in Balkan ruhunu yasatmaya devam edecegiz. Ve bu ruh sayesinde Cumhuriyet’imizin ikinci yüzyilini Izmir’den yükselen demokrasinin tatli günesiyle aydinlatacagiz.”

Gecede Evrim Atesler ve Izmir Büyüksehir Belediyesi Mübadele Korosu da konser verdi.


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °