NASA, astreoit ile uzay aracini çarpistirdi!

NASA, gezegen savunma sistemini test etmek için tarihte ilk kez bir asteroit ile uzay aracini çarpistirdi.

Bilim & Teknoloji 27.09.2022 10:05:00 0
NASA, astreoit ile uzay aracini çarpistirdi!

ANKARA (IGFA) - NASA'nin internet sitesinden ve tüm sosyal medya hesaplarindan gerçeklestirilen canli yayinda, dünyanin potansiyel asteroit veya kuyruklu yildiz tehlikelerine karsi savunma teknolojisini test etmek amaciyla uzaya firlatilan DART, dünya için hiçbir tehdit olusturmayan Dimorphos isimli asteroide tam zamaninda çarpti.

DART uzay araci, otonom konumda kilitlendigi çift asteroidin Dimorphos isimli küçük olan (yaklasik 170 metre çapindaki) parçasini, yörüngesinden saptirmak için yaklasik saatte 23 bin kilometre hizla itti.

Gelecekteki potansiyel tehdit olusturabilecek gök cisimlerini ölçümlemek ve önlemek için ilk defa gerçeklestirilen deneme amaçli çarpisma, DART'in üzerine yerlestirilen kamera ile Hubble, Webb ve Lucy teleskoplari tarafindan da kayda alinirken, çarpismayi canli takip edenler görüntüleri yaklasik 45 saniye gecikmeli olarak seyredebildi.

Sevinç ifadelerinin de duyuldugu canli yayinda, bir uzay aracinin, yörüngesini yer tabanli teleskoplar kullanilarak ölçülebilecek sekilde degistirmek için kasitli olarak, hedeflenen bir asteroidle çarpisabilecegi ispatlanmis oldu.

 

https://twitter.com/NASA/status/1574539270987173903


Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °
Salı 19 ° / 9 °
Çarşamba 23.3 ° / 10.8 °