"E-TICARET ENDÜSTRISINDE 1 MILYONLUK ISTIHDAM AÇIGI VAR"

‘E-ticaretin Davos’u olarak da nitelenen World E-Commerce Forum (WORLDEF), 34 ülkeden 20 bine yakin katilimciyi Istanbul’da bulusturdu. WORLDEF Baskani Ömer Nart, “Türkiye’de e-ticaret endüstrisinde 1 milyonluk bir istihdam açigi söz konusu” dedi. Elektro

Güncel 28.09.2022 20:48:50 0

‘E-ticaretin Davos’u olarak da nitelenen World E-Commerce Forum (WORLDEF), 34 ülkeden 20 bine yakin katilimciyi Istanbul’da bulusturdu. WORLDEF Baskani Ömer Nart, “Türkiye’de e-ticaret endüstrisinde 1 milyonluk bir istihdam açigi söz konusu” dedi. Elektronik Ticaret Isletmecileri Dernegi (ETID) Baskani Emre Ekmekçi, enflasyonist dönemde tüketicilerin fiyatlarin daha da artacagindan endiselenerek “cebimdeki parayi dogru bir sekilde kullanayim” düsüncesiyle harcamalarini arttirdiklari bilgisini paylasti.

E-ticaret ekosisteminin tüm paydaslarini bir araya getiren ve 30 Eylül’e kadar sürecek olan WORLDEF, bugün Istanbul’da basladi. WOW Kongre Merkezi’nde kapilarini açan forumda 34 ülkeden 20 bine yakin katilimci agirlanacak. Forum kapsaminda 150 bin B2B (yüz yüze) görüsme gerçeklestirilecek.

WORLDEF Baskani Ömer Nart, ETID Baskani Emre Ekmekçi ve e-Ticaret Isverenler Sendikasi Genel Baskani Erdem Yanik, ANKA Haber Ajansi’na WORLDEF ve e-ticaret piyasasinda yasananlar hakkinda bilgi verdi.

WORLDEF Baskani Ömer Nart, Türkiye'nin e-ihracatini ikiye katlayabilecek bir organizasyon düzenlediklerini belirterek, sunlari söyledi:

"TÜRKIYE'NIN DE 2 MILYAR DOLARLIK BIR E-IHRACAT PAZARI MEVCUT: World E-Commerce Forum’un 9’uncusunu yapiyoruz ve 20 binin üzerinde bir katilim oldu. Buraya getirdigimiz yabanci pazar yerlerinin yapmis oldugu toplam ciro hacmi 250 milyar dolar civarinda. Burada Türk üretici ve e-ticaretçiyi dünya pazari temsilcileriyle görüstürüyoruz. Bu görüsmelerde yüzde 1 bile bir pay alsak burada 2,5 milyar dolarlik bir e-ihracat pazar hacmi söz konusu. Türkiye'nin de mevcutta 2 milyar dolarlik bir e-ihracat pazari oldugunu düsündügümüzde potansiyel olarak aslinda Türkiye'nin e-ihracatini ikiye katlayabilecegimiz bir etkinlikten bahsediyoruz.

TÜRKIYE’DE E-TICARET ENDÜSTRISINDE 1 MILYON ISTIHDAM AÇIGI VAR: Türkiye'de son 3 senedir e-ticarete ilgi var. 2019’da Türkiye'de e-ticaret yapan isletme adedi 56 bindi. Bu rakam 2020’de 256 bin, 2021’de 484 bin oldu. Bu sene beklenen rakam 650 bin civarinda. Dolayisiyla bu açidan düsündügümüz zaman Türkiye'de e-ticaret yapan isletme adedi arttikça personel istihdami konusundaki o ilgi ve oraya talep de ciddi anlamda artiyor. Bunlari düsündügümüz zaman rahatlikla diyebiliriz ki Türkiye’de e-ticaret endüstrisinde 1 milyonluk bir istihdam açigi söz konusu. Dolayisiyla e-ticaret bütün sektörleri kapsayan çati bir endüstri olmasi sebebiyle dogal olarak böyle bir ihtiyaç söz konusu. Biz ayni zamanda Milli Egitim Bakanligi onayli bir okuluz. WORLDEF olarak yetistirdigimiz 30 bin kisi sektör için yeterli degil. Bu egitimlerin liselere kadar indirgenmesi gerekir.

ISTANBUL'U BIR DIJITAL BASKENT YAPMA HEDEFIMIZ VAR: Tüm dünyanin e-ticaret etkinligini Istanbul’da yaparak Istanbul'u bir dijital baskent yapma hedefimiz var. Bu sene etkinlik 20 bin kisiyle devam ediyor. Önümüzdeki sene bu sayi 100 bin, sonra 300 bin, 500 yüz bin olacak. Ancak hedefimiz 1 milyon kisiye ulasmak. Bunu da ancak bütün bir sehre yayarak yapabiliriz. Etkinlik de 1 hafta süren bir sehir etkinligi olmak zorunda.

TÜRKIYE'DE E-TICARETIN, GELENEKSEL PERAKENDEYE ORANI YÜZDE 20’LERE YAKLASTI: Gözlemlerimize göre hazir giyim, çanta ayakkabi, ev tekstili, taki aksesuar gibi kategorilerde inanilmaz bir pazar hacmi olustu. Türkiye'de e-ticaretin, geleneksel perakendeye orani yüzde 20’lere yaklasti. 10-15 senelik bir bantta e- ticaretin geleneksel ticareti geçecegini düsünüyoruz. Rahatlikla diyebiliriz ki e-ticaret ticaretin ta kendisi olacak."

ETID Baskani Emre Ekmekçi de tüketicilerin enflasyonist ortamda paralarini korumak adina alisverislerini arttirdigini söyledi. Ekmekçi’nin açiklamalari söyle:

"ENFLASYONIST DÖNEMDE TÜKETIM ARTTI: Son dönemde tüketiciler daha uygun fiyatli ürünlere odaklanmaya basladi. Bunun e-ticarete yansimasi da söyle: Tüketici daha kolay fiyat arastirmasi yapabiliyor ve daha ucuz ürünleri de bulabiliyor. Tüketiciler en azindan bu enflasyonist dönemde fiyatlar daha fazla artmadan ‘Bari cebimdeki parayi dogru bir sekilde kullanayim. Evdeki buzdolabini degistirmem gerekiyor. Alisverisimi simdi yapayim’ diye tüketimi bu noktada aslinda artirdi. Bu da aslinda enflasyonu tetikliyor. Dolayisiyla böyle bir kisir döngüye girilmis durumda.

TÜKETICILERIN KAFASI KARISIK: Tüketicilerde maalesef su anda fiyat algisi kirildi. Yani bir ürüne baktiklarinda ‘Bu ürün ucuz mudur degil midir? Bunun fiyati su anda firsat mi degil mi’ içinden çikamiyorlar. Belirli ürünlerin fiyatlari tam oturmadi. Yillik enflasyonu 100’de yüze yaklasan bir enflasyonda oldugumuz için tüketicilerin de kafasi karisik. Dolayisiyla tüketiciler, ne buluyorsa, 'Bari alayim sonra belki alamayabilirim’ seklinde bir mantikla hareket ederek alisveris yapiyor. Bu bizim gibi e-ticaretçiler için de söyle bir problem yaratiyor: Ürünlerimizde herhangi bir indirim yaptigimizda bu indirimin hem reel veya gerçekten bir firsat olup olmadigini tüketici bilemiyor. Bu da rakamlara yansiyor.

TÜRKIYE'NIN E-IHRACATTAKI PAYI HALA YÜZDE 1,5 SEVIYESINDE: Artik konusmamiz gereken sey dis pazarda e-ihracat. Zaten konferanslarda agirlikli olarak bu konu konusuluyor. Çünkü, Türkiye'nin e-ihracattaki payi hala yüzde 1,5 seviyesinde. Türkiye üretici bir ülke. Amacimiz Türkiye'de üretip yurt disina satilacak olan ürünleri dogru sekilde bulup bunlari desteklenmesini saglamak."

“AMACIMIZ E-TICARET ISVERENLERINE, GENÇ GIRISIMCILERE DESTEK OLMAK”

e-Ticaret Isverenler Sendikasi Genel Baskani Erdem Yanik ise amaçlarinin e-ticaret isverenleri ve genç girisimcilere destek olmak oldugunu söyledi. Yanik, sendika ile ilgili olarak da “Sendikamiz 2021 yilinda kuruldu. Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi'na bagliyiz. Buradaki asil gaye e-ticaret yapan isverenleri yasal bir çati altinda toplamak. Özellikle isçisiyle yasanan problemlerde mahkemelerde görüs bildirme yetkimiz var. Bunun haricinde egitimlerle, e-ticaret dergisi ve baglanti toplantilari (networking) sistemleriyle isverenleri bir arada tutup destek vermeye çalisiyoruz. Bugün yaklasik 500’e yakin bir üye sayisiyla her geçen gün daha da iyiye gidiyoruz. Fuara bizi hem sivil toplum kurulusu olarak hem de bir sendika olarak davet ettiler. Amacimiz gayemiz e-ticaret isverenlerine, genç girisimcilere destek olmak” bilgilerini paylasti.

WORLD E-COMMERCE FORUM’A LIDER SIRKETLER KATILDI

World E-Commerce Forum’una, Çin merkezli Aliexpress’ten Avrupa’nin en büyük pazaryeri Zalando’ya, Rusya’nin e-ticaret devi Ozon’dan dünya genelinde 100'den fazla ülkede hizmet veren Letonya merkezli pazaryeri Joom’a, Birlesik Krallik’tan dünyanin her yerindeki perakendecilere çevrimiçi platform sunan Fruugo’dan Polonya Merkezli Allegro ve Çin merkezli Shein katildi. Bu firmalarin yani sira Trendyol, Hepsi Burada, N11.com, Morhipo, Çiçek Sepeti, Brendfoni, Vartabi gibi Türkiye’nin e-ticaret lideri sirketleri de fuarda yerlerini aldi.

200’E YAKIN KONUSMACI DENEYIMLERINI AKTARACAK

30 Eylül’de sona erecek forum kapsaminda; “Dünyada ve Türkiye’de E-Ticaretin Gelisimi”, “Teknoloji Yatirimciliginin Gelecegi”, “E-Ticarette Müsteri Deneyimi”, “E-Ticarette Hiz Kavrami”, “Patronlarla E-Ticaretin Stratejisi”, “Rusya’da E-Ticaret” gibi konu basliklari masaya yatirilirken, World E-Commerce Forum’da 5 farkli sahnede 200’den fazla konusmaci, katilimcilara tecrübelerini aktaracak.


Salı 24.5 ° / 12.9 °
Çarşamba 24.6 ° / 13.8 °
Perşembe 25.5 ° / 14.7 °