MURAT EMIR: SAGLIK BAKANLIGI, BU YIL DA GRIP ASISININ TEDARIKINDE VE DAGITIMINDA SORUNLAR YASIYOR

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, iki firmanin ücretli grip asisi getirdigini ama bunlarin depolarda bekletildigini açikladi. Emir, “Vatandas eczaneye gidiyor, eczaci vatandasin kimlik numarasini sisteme isleyip ücreti karsiliginda grip asisini depodan

Güncel 28.09.2022 20:51:00 0
MURAT EMIR: SAGLIK BAKANLIGI, BU YIL DA GRIP ASISININ TEDARIKINDE VE DAGITIMINDA SORUNLAR YASIYOR

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, iki firmanin ücretli grip asisi getirdigini ama bunlarin depolarda bekletildigini açikladi. Emir, “Vatandas eczaneye gidiyor, eczaci vatandasin kimlik numarasini sisteme isleyip ücreti karsiliginda grip asisini depodan alabiliyordu. Ancak Saglik Bakani, bu sistemin bu yil için hizmete açilmasina yönelik talimati vermedigi için sistem islemiyor ve vatandas ücreti karsiliginda da asiya erisemiyor. Saglik Bakanligi, her yil oldugu gibi bu yil da grip asisinin tedarikinde ve dagitiminda sorunlar yasiyor” dedi.

Saglik Bakani Fahrettin Koca, dün 65 yas üstü ve yüksek riskli kronik hastaligi olan yurttaslar için grip asisinin e-nabiz sisteminde tanimlandigini duyurdu. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de grip asisinda yasanan sorunlari TBMM gündemine tasidi.

Emir, konuyla ilgili Saglik Bakani Fahrettin Koca’nin yanitlamasi istemiyle soru önergesi verdi. Yurttaslarin grip asisi bulamazken, yurt disindan getirilen yüzbinlerce doz asinin bürokratik engeller nedeniyle depolarda bekletildigini açiklayan Emir, su degerlendirmeleri yapti:

“VATANDASIN ÜCRETSIZ GRIP ASISINA ULASMASI DAHA DA ZORLASTI”

“SGK’nin geri ödeme listesine alinan vaxigrip isimli asi için bu yil 3 milyon doz taahhüt edilmisti. Eylül basinda büyük bir kisminin geldigini biliyoruz. Ancak bu asilar bir aydir Saglik Bakani’nin talimatini bekliyordu. Sonunda reçeteli grip asilari için sorun çözüldü ve eczanelere dagitilmaya baslandi. Bu yil da asi yetersiz olacagi için skor sistemi getirildi. Yani hastalar risk durumuna göre kategorilendirilecek ve öncelikli olarak kronik hastaligi bulunanlar ile 65 yas üstü olanlar ücretsiz asi alabilecek. Ancak burada da uygulamada sorunlar ortaya çikmaya basladi. Çünkü Saglik Bakanligi hem Reçetem Bilgi Sistemi hem de SGK’nin Medula sisteminden reçete üretilmesi sarti getirdigi için vatandasin ücretsiz grip asisina ulasmasi daha da zorlasmis oldu.

“YÜZBINLERCE DOZ ASI, SU ANDA DEPOLARDA BEKLETILIYOR”

Diger yandan farkli iki firma da geri ödeme kapsaminda olmayan ve vatandasa ücreti karsiliginda verilebilecek grip asisi getirdi. Bu sekilde yüzbinlerce doz asi, su anda depolarda bekletiliyor. Eczaneler, depolardan bu asilari alamiyor. Vatandas eczaneye gidiyor, eczaci vatandasin kimlik numarasini sisteme isleyip ücreti karsiliginda grip asisini depodan alabiliyordu. Ancak Saglik Bakani, bu sistemin bu yil için hizmete açilmasina yönelik talimati vermedigi için sistem islemiyor ve vatandas ücreti karsiliginda da asiya erisemiyor. Saglik Bakanligi, elindeki asinin dagitim ve uygulanmasina yönelik organizasyonu bile saglikli bir sekilde yerine getiremiyor. Dünya Saglik Örgütü verilerine göre dünya genelinde her yil 5 milyon civarinda grip vakasinin ortaya çiktigini biliyoruz ve buna bagli ölümlerin sayisinin da 600 bini geçtigi belirtiliyor. Dolayisiyla grip hastaligini ciddiye almamiz gerekiyor. Özellikle 65 yas üstü ve kronik hastaligi bulunanlar için grip asisi hayati önem tasiyor. Koronavirüs salgini halen tam olarak önlememisken, grip asisinin yaygin bir sekilde büyük önem tasiyor. Ancak Saglik Bakanligi, her yil oldugu gibi bu yil da grip asisinin tedarikinde ve dagitiminda sorunlar yasiyor.”


Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °