ERDOGAN: ENFLASYONDAN ÖNCE FAIZE BAKIYORUM. FAIZ ORANINI YÜZDE 12’YE INDIRDIK. YUKARI ÇIKMA YOK ARTIK, DAHA DA INECEK

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Enflasyondan önce faize bakiyorum. Faiz oranini yüzde 12’ye indirdik. Yatirimcilara çagrimi yine yapiyorum. Kamu bankalari basta olmak üzere faiz yüzde 12’ye indi. Yukari çikma yok artik, daha da inecek. Daha asagi inm

Güncel 29.09.2022 11:09:00 0
ERDOGAN: ENFLASYONDAN ÖNCE FAIZE BAKIYORUM. FAIZ ORANINI YÜZDE 12’YE INDIRDIK. YUKARI ÇIKMA YOK ARTIK, DAHA DA INECEK

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Enflasyondan önce faize bakiyorum. Faiz oranini yüzde 12’ye indirdik. Yatirimcilara çagrimi yine yapiyorum. Kamu bankalari basta olmak üzere faiz yüzde 12’ye indi. Yukari çikma yok artik, daha da inecek. Daha asagi inmek suretiyle enflasyonu da baskilayip asagi indirecegiz” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, CNN Türk’ün canli yayininda gazetecilerin sorularini yanitladi. Erdogan, Yunanistan’la yasanan gerilime iliskin sunlari söyledi:

“ABD’NIN BU ADALARA BU KADAR GÜÇLÜ SILAH, MÜHIMMAT GÖNDERMESI KABUL EDILIR BIR SEY DEGIL”

“ABD, her seyden önce NATO’da beraber oldugumuz üyeler arasinda adil davranmiyor. Yunanistan, NATO’da beraber oldugunuz ülke. Ama Türkiye de NATO’da bir ülke. Türkiye’nin NATO’daki durumuyla Yunanistan'in NATO’daki durumunun mukayese edilir bir yani yok. Biz, NATO’da ilk besteyiz. Ne ile? Hem ödemelerimizle hem verdigimiz güçle NATO’da önemli konumda olan ülkeyiz. ABD’nin bu adalara bu kadar güçlü silah, mühimmat göndermesi kabul edilir bir sey degil.” 

Erdogan, ABD’nin Güney Kibris Rum Yönetimi’ne yönelik silah ambargosunu kaldirmasina iliskin de söyle konustu: 

“Kuzey Kibris’ta ne gerekiyorsa bu adimlari attik, atiyoruz. 40 bine yakin orada askerimiz var. Bunun disinda orada silah, mühimmat… Bu konularda hem hava hem karada bütün adimlari atiyoruz. Kibris Türk halkinin güvenligi için her türlü önlemi alacagimizi duyuyoruz.” 

“REFERANDUMDAN ILHAK KARARI ÇIKARSA KI BUNDAN ENDISELIYIM” 

Ukrayna'da baris için umutlu olup olmadigi sorusuna Erdogan, “Ben, umutsuz degilim. Ama böyle de hemen, bir anda netice aliriz dersek bu da hayal olur. Su anda dört sehirde yapilan referandum olayi… Bu olay neyi getiriyor? Sikintiyi getiriyor” yanitini verdi.  

Putin’in seferberlik ilani ve nükleer savas tehdidine iliskin Erdogan, “Bir nükleer savasa gitmenin bedeli felaket. Konusmayi birak düsünmemek gerekir. Bunlari zaten gündeme getirmeden diplomasiyle bu isi çözmek en isabetli adim olacaktir. Biz de buradan, en çok buradan adim atalim diyoruz” dedi. 

Erdogan, “Referandumdan ilhak karari çikarsa ki bundan endiseliyim. Sayin Putin, bir seyi kafasina koyduysa onu yapar. Yarinki görüsmemizi önemsiyorum. Temennim o ki bu isi geldigi noktada birakip yoluna koyariz” diye konustu. 

Erdogan, ABD’den F-16 tedarikine iliskin son gelismeleri, “Cumhuriyetçilerden destek alamiyoruz. Bu seyahatte Cumhuriyetçilerle görüsmelerim oldu. Bana olumlu cevaplar verdiler. ‘NATO’da en önemli ortagimiz olan Türkiye’yi bu noktada yalniz birakamayiz. Elimizden gelen gayreti gösterecegiz’ dediler” diyerek anlatti.

Erdogan, Suriye’deki gelismelere iliskin de sunlari kaydetti: 

“Biz, terörle mücadele gayretimizde bölgenin huzurunu da temin ediyoruz. Terörle mücadele tek tarafli olmaz. Karsi tarafin da buna olumlu yaklasimda bulunmasi lazim. ABD ve Rusya'nin, vardigimiz mutabakatlari uygulamasi gerekiyor. PKK, YPG sinirimiza yakin bölgelerde hâlâ konuslu, tatbikat yapiyor.” 

“SURIYELILERIN ÜLKELERINE GÖNÜLLÜ VE GÜVENLI GERI DÖNÜSÜNÜ HAZIRLAMAMIZ LAZIM” 

Suriyeli mültecilerin geri dönüsüne iliskin ise Erdogan, “Suriyelilerin ülkelerine gönüllü ve güvenli geri dönüsünü hazirlamamiz lazim. CHP'nin dedigi gibi ‘Gelir gelmez bunlari sürecegiz’ dememiz mümkün degil. Yunan'in baktigi gibi de göremeyiz. Onlarin nasil bogulmaya zemin hazirladiklarini gördük, görüyoruz. Bu sekilde de bakamayiz. CHP’nin Sayin Baskani’nin yaklasimiyla da yaklasamayiz” diye konustu.  

KKTC’nin uluslararasi statüsüne iliskin BM nezdindeki süreç hakkinda Erdogan, “1,5 yildir BM Güvenlik Konseyi’nden hiçbir hareket görmedik. Kibris Türk halkinin egemen esitligini teyit etmek için hiçbir adim atmadi” dedi. 

“GENÇLERIMIZIN BASVURU SAYISI 1 MILYON 715” 

Erdogan, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun yeni sosyal konut projesine iliskin açiklamalari için, “1 milyon 250 bin konut yaptik TOKI olarak. Ilk defa bu alana girmiyoruz ki. Biz, bu adimi attik. Kendimizi ispatladik… Kemal Bey, bak dürüst ol. Siyaset dürüstlüktür. Biz, bu adimla yeniden tarih yaziyoruz. Gençlerimizin basvuru sayisi 1 milyon 715. Gençler bile bu isi senden daha iyi kavramislar” dedi.  

“26 MILYAR LIRALIK YÜKÜ GENÇLERIMIZ ÜZERINDEN KALDIRDIK” 

Erdogan, ögrencilere verilen desteklere iliskim “YÖK ögrencilerine verilen günlük beslenme yardimini 25 liradan 60 liraya çikardik. Yurtlarimizin kapasitesi 850 bin. Beslenme yardimini aylik 750 liradan bin 800 liraya çikardik. Geçtigimiz temmuzda da ögrenim kredisinin geri ödemesinin sadece alinan ana para üzerinden yapilmasini da açikladik. Kredi geri ödemelerinde toplam 26 milyar liralik yükü gençlerimiz üzerinden kaldirdik” diye konustu. 

“ENFLASYONDAN ÖNCE FAIZE BAKIYORUM” 

Erdogan, ekonomideki büyümenin halka yansimasina iliskin ise “Ocaktan itibaren bunun emarelerini çok rahat görecegiz. Enflasyondan önce faize bakiyorum. Faiz oranini yüzde 12’ye indirdik. Yatirimcilara çagrimi yine yapiyorum. Kamu bankalari basta olmak üzere faiz yüzde 12’ye indi. Yukari çikma yok artik, daha da inecek. Daha asagi inmek suretiyle enflasyonu da baskilayip asagi indirecegiz” dedi.

“AKKUYU’DA BIRINCI TRIBÜN 2023 IÇINDE YETISECEK” 

Erdogan Mersin’de yapimi süren Akkuyu Nükleer Enerji Santrali hakkinda da “Akkuyu su an devam ediyor. Akkuyu’da da su an Rusya ile beraber çalisiyoruz. Birinci tribün 2023 içinde insallah yetisecek. Üç tribünümüz daha var. Onlar da 2028’e kadar bitecek” diye konustu.

Erdogan, “Enerji ihraç eden ülke olma yolunda ilerliyor muyuz” sorusunu ise “Tabii ilerliyoruz” yanitini verdi. 

Erdogan, Türk lirasinin deger kaybetmesine yönelik elestirilere iliskin, “Onlarin elestirmesini filan birakin. Biz alti sifiri attigimiz zaman Türk lirasi deger kazandi mi? Alti sifiri atmak suretiyle paramiz deger kazandi. Su anda da yavas yavas paramiza deger kazandirma gayreti içerisinde olacagiz. Ne ile? Faizi düsürmek suretiyle” dedi.  

“MERKEZ BANKASI REZERVLERIMIZ IYI DURUMDA” 

Erdogan, “Merkez Bankasi üzerinde spekülasyon üretmeye çalisiyorlar. Rezervlerimiz iyi durumdalar. Yeri gelecek Merkez Bankasi, BOTAS'in sikintilarina çare olacak. Gücünü kaybetmesini bekleyenler avucunu yalayacaklar” diye konustu. 

“ONLARIN ADAYININ KIM OLUP OLMAYACAGI ILE ILGILENMIYORUZ” 

Erdogan, muhalefet partilerinin gösterecegi ortak cumhurbaskani adayina iliskin ise “Biz, onlarin adayinin kim olup olmayacagi ile zerre kadar ilgilenmiyoruz. Bu seçime en ideal sekilde nasil hazirlaniriz, onun gayreti içerisindeyiz. Bütün bu çalismalari yaparken bir önceki seçimde siyaset belgemiz, simdiki belgemiz ne olacak, arkadaslarimiz bu çalismalari yapacaklar, sonra beraberce oturacagiz, konusacagiz. Tayyip Erdogan’i benim ülkem, milletim taniyor. Kolay degil. 20 yil hizmet vermis bir insan olarak milletimin tanimadigi bir insan degilim. En rahat kime oy verecek diye sorarsiniz, milletim oyunu en rahat Tayyip Erdogan’a verir” dedi.


Cuma 18.2 ° / 9.7 °
Cumartesi 24.1 ° / 11.8 °
Pazar 23.2 ° / 12.8 °