ÇÖPLER ARTIK PARA OLARAK GERI DÖNÜYOR!

Çöplerin geri dönüsümle birlikte ekonomiye kazandirilmasi için baslatilan seferberlik Türkiye’de büyük bir ivme kazandi Almanya’da yasayan gurbetçimiz Ibrahim Aydin “Almanya basardi biz de bu konuda basarili olursak ülke ekonomisi için büyük kazanç olur”

Güncel 29.09.2022 13:12:00 0
ÇÖPLER ARTIK PARA OLARAK GERI DÖNÜYOR!

YILDA 32 MILYON TON ATIK
Türkiye'de son yillarda kati atik miktarinda büyük artis yasandi. Ülke genelinde yilda 32 milyon ton atik olusurken, atik kaynakli çevresel ve ekonomik sorunlar, yönetimleri daha fazla geri dönüsüm yapmaya itiyor. Türkiye'de olusan atiklarin ancak yüzde 15-20’si geri dönüstürülebiliyor ve yillik 5 milyar dolar ciro elde ediliyor. Türkiye’de topraga gömülen geri dönüstürülebilir atiklarin degeri ise 15 milyar TL’nin üzerinde. Türkiye'de 2019'da 730 tonu atik pil, 177 bin 611 tonu atik lastik, 484 bin tonu plastik, 233 bin 630 tonu cam ve 821 bin 117 tonu kagit ambalaj olmak üzere, 1 milyon 717 bin 88 ton atik dönüstürülerek ekonomiye kazandirildi.


800 BIN OLIMPIK HAVUZ KADAR ÇÖP!
Dünya genelinde her yil 800 bin Olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar; iki milyar tondan fazla çöp üretiliyor. ABD'de plastik ve yiyecek dahil kisi basina üretilen kati atik miktari küresel ortalamanin üç kati. ABD çöplerin geri dönüstürülmesinde kötü bir sicile sahip. Ülkede çöplerin sadece yüzde 35'i yeniden kullanima kazandiriliyor. Almanya ise yüzde 68'le en fazla çöp geri dönüstüren ülke. Çöp üretimi endeksi, kisi basina düsen belediye atiklarini kapsiyor. Bunlar plastik, gida ve tehlikeli maddelerden olusan kati atiklari kapsiyor. Belediye kati atiklari, yerel yönetimlerin evler, kurumlar ve ticari kaynaklardan topladigi çöpleri ifade ediyor.


ÇÖPTEN ZENGIN OLAN ÜLKE
Endekse göre, dünya genelinde her yil 2,1 milyar ton çöp üretiliyor ve bunlarin sadece yüzde 16'si geri dönüstürülüyor. Çöplerin yüzde 46'si geri dönüstürülemeyecek sekilde atiliyor. Çin ve Hindistan'in toplam nüfusu küresel nüfusun yüzde 36'sini olusturuyor. Iki ülkenin ürettigi toplam çöp orani ise yüzde 27.Amerika Birlesik Devletleri'nde bir kisi her yil ortalama 773 kilogram çöp üretiyor. Buna göre, bir Amerikalinin ürettigi çöp miktari bir Çinlininkinden üç, bir Etiyopyalininkinden yedi kat fazla. ABD, tek basina dünyadaki çöplerin yüzde 12'sinden sorumlu. Dünyada geri dönüsüm kapasitesinden daha fazla çöp üreten tek zengin ülke de ABD. Sirket bunu ABD'deki siyasi irade ve altyapiya bagliyor. 


BABA-OGUL GERI DÖNÜSÜM YATIRIMI
Almanya’nin ekonomisine yillardir  büyük katki saglayan geri dönüsümdeki basariyi Türkiye’ye tasimak isteyen Nevsehirli gurbetçi baba-ogul Ankara’da tesisini kurdu. Yillardir Almanya’ya da yasayan Ibrahim Yilmaz ülkesine yatirim noktasinda sürekli bir arayis içindeydi. Nasil faydali olurum nasil istihdam saglarim düsüncesinde olan Ibrahim Yilmaz Almanya’nin sanayisine ve ekonomisine büyük katki saglayan geri dönüsüm konusunda karar vererek Ankara Sincan’da ilk etapta atik toplama paketleme tesisi açti. Ibrahim Yilmaz’in hedefi en az 50 kisinin istihdam edebilecegi çok daha büyük bir geri dönüsüm tesisi isletmesine sahip olabilmek. Ibrahim Yilmaz’in en büyük destekçisi ise oglu Hasan Yilmaz .Baba-ogul Ankara’da el-ele vererek hem ülkemizin kanayan yarasi haline gelen çöp sorununa nester vuracak bir çalisma içinde olmak hem de istihdam yaratarak insanlarin as-is-ekmek derdine çare olabilmek
ÇÖP SORUNUNA NESTER VURUYORUZ
Ankara Sincan’da  Anadolu Global Geri Dönüsüm isletme sahibi  Ibrahim Yilmaz bu sektörde yeni olmasina ragmen bir çok sorunu ve sikintiyi hizli bir sekilde ögrenme sansi oldugunu belirterek sunlari söyledi: “ Çevremizde gördügümüz çöp aslinda atilmasi gereken, degersiz çöp degildir, o çöpün içinde gördügünüz bir çok madde , tekrar hammadde olarak kullanilabilir, degerlendirilebilir. Çöplüge dökmeden veya yakmadan önce düsünmeliyiz, acaba ekonomiye kazandirmamiz mümkün mü ? Mümkünse bu nasil mümkün ? Çöpün içindeki geri kazanilabilir maddeleri ayri toplamak ve degerlendirmek ile , ekonomiye hammadde olarak kazandirmanin yani sira, bu atiklarin çöp depolama yerlerinde isgal edecekleri yerlerden tasarruf yapmis oluruz. Ayrica da bu atiklarin ve çöplerin çevreyi kirletme potansiyelini bertaraf etmis oluruz. Bizler geri dönüsüm isinde  bu isi basaracak yeni yöntemler ve arayislar içindeyiz. Devletimizin ve yerel yönetimlerin bu konuda bize yardimci olmasini isteriz”


ERDOGAN AILESINE BIR VATANTAS OLARAK TESEKKÜR EDERIM
 “Almanya, 2016 yilindan bu yana, bir önceki yil ürettigi tüm atiklarin % 56,1'ini geri dönüstürerek dünyadaki en yüksek geri dönüsüm oranina sahip oldu. 1990 yilinda Almanya, çöp sahasi sorunlarinin potansiyel artisini önlemeye yardimci olmak için bir ambalaj denetimi gerçeklestirdi. Bunu önlemeye yardimci olmak için politikacilar, ürettikleri ambalaj atigindan üreticileri sorumlu tuttu” diyen is insani Ibrahim Yilmaz sunlari söyledi: “Yillardir Almanya’da yasiyorum  bu konudaki politika hem tutarli hem de kararli. Kanunlar noktasinda taviz vermeyen Almanya çöp sorunu ciddiye aliyor ve somut çözümlerle hem ekolojik bir kazanim sagliyor hem de ülke ekonomisine katki sagliyor. Ülkemiz de sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan ve kiymetli esleri Emine Erdogan’in bizzat hassasiyet gösterdikleri ve kampanya ile destekledikleri projelerle çöpten geri dönüsüm noktasinda güzel bir noktaya gelecegiz insallah. Emine hanimin himayesinde yürütülen “Sifir Atik Projesi” çok kiymetli ve degerli. Kendilerine bu ülkenin bir vatandasi olarak tesekkür ederim.  Egitim kurumlari daha çok sorumluluk alarak küçük yaslarda bu bilinç yerlesmeli.” 

Röportaj Haber; Ahmet Külekçi

 


Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °
Perşembe 23.4 ° / 16.3 °