IÇISLERI BAKANLIGI'NDAN IZMIR BÜYÜKSEHIR BELEDIYE BASKANI TUNÇ SOYER HAKKINDA SORUSTURMA IZNI

Içisleri Bakanligi, 9 Eylül'deki Izmir'in kurtulusu törenlerinde yaptigi konusmayla iktidarin tepkisini çeken Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer ve belediye yönetimi hakkinda 3 ayri konuyla ilgili sorusturma izni verdi. Aylar öncesinde verilen s

Güncel 30.09.2022 18:45:00 0
IÇISLERI BAKANLIGI

Içisleri Bakanligi, 9 Eylül'deki Izmir'in kurtulusu törenlerinde yaptigi konusmayla iktidarin tepkisini çeken Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer ve belediye yönetimi hakkinda 3 ayri konuyla ilgili sorusturma izni verdi. Aylar öncesinde verilen sorusturma izinlerinin belediyeye 28 Eylül’de teblig edilmesi dikkat çekti.

Edinilen bilgiye göre, Içisleri Bakanligi ilk olarak, 1987 yilinda Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin Çankaya’daki 6,6 dönümlük arazisini vererek yüzde 23,3'le hissedari oldugu Hilton Oteli'ni sorusturma konusu yapti. Hilton Oteli'nden belediyenin hakki olan paralarin tahsil edilmedigi ve "kamu zarari olustugu" gerekçesiyle sorusturma izni verildi. Burhan Özfatura'nin baskanligi döneminde yapilan otelin otopark gelirlerinin yüzde 50'sinin Izmir Büyüksehir'e verilmesi gerekirken yillar boyunca tahsil edilmedigi gerekçesiyle Tunç Soyer'in yani sira eski Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Aziz Kocaoglu ve belediyenin Mali Hizmetler ile Genel Sekreterlik birimlerinde görev yapan 5 kisiyle ilgili sorusturma izni verildi.

ANLASMAYI YAPAN BASKAN 'ZAMAN ASIMI', 32 YIL SONRA GELENE SORUSTURMA IZNI

Isadami Mehmet Nafiz Günal'a ait Günal Insaat'in yaptigi otelle ilgili anlasmayi imzalayan dönemin Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Burhan Özfatura ile sonraki dönemde koltuga oturan Yüksel Çakmur ile 4 belediye yöneticisi ise "zaman asimi" gerekçesiyle sorusturma disinda tutuldu.

YÖNETIM KURULU ÜYESI 'ÇALISMADAN MAAS ALIYOR' IDDIASI

Ayni gün, yani 28 Eylül'de Izmir Büyüksehir Belediyesi'ne ulasan bir diger sorusturma izni ise Grand Plaza A.S.'nin yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Aysen Uysal ile ilgili oldu. Fransa'da yasadigi belirtilen Prof. Dr. Uysal'in belediye istiraki Grand Plaza'nin yönetiminde yer almasina karsin yönetim kurulu toplantilarina katilmadan maas aldigi iddialari üzerinden sorusturma izni verildi.

BAKANLIK HIBESIYLE YAPILAN TESIS IÇIN DE SORUSTURMA IZNI

Tunç Soyer'in Seferihisar Belediye Baskanligi döneminde, Seferihisar'in Ulamis Köyü'ne 2017 yilinda kurulan et entegre tesisi de ayri bir sorusturma konusu yapildi. Tarim ve Orman Bakanligi’ndan yüzde 50 oraninda hibe alinarak Seferihisar Belediyesi'ne ait 6,5 dönümlük araziye kurulan ve daha sonra S.S. Hidirlik Tarimsal Kalkinma Kooperatifi'ne devredilen tesis için çevre koruma kurulundan gerekli izinlerin alinmadigi gerekçesiyle Baskan Soyer ve bazi belediye görevlileri hakkinda sorusturma izni verildi.

IZINLER AYLAR ÖNCESINDE ÇIKTI, YENI TEBLIG EDILDI IDDIASI

Sorusturma izinlerinin önceki tarihlerde verilmesine karsin 28 Eylül’de Izmir Büyüksehir Belediyesi'ne teblig edilmesi dikkat çekti. Hilton Oteli'nden dogan alacaklarla ilgili sorusturma izninin Içisleri Bakanligi'nca geçen nisan ayinda verildigi belirtilirken; Grand Plaza ile ilgili sorusturma izni tarihinin de önce oldugu ileri sürüldü.

TUNÇ SOYER, GÜNDEME OTURMUSTU

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, geçen 9 Eylül'deki Izmir'in kurtulusu törenlerinde yaptigi konusmayla gündem yaratmisti. Soyer'in Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sözlerine atifta bulunarak, “Yüz yil önceydi. Bu topraklari yönetenler, gaflet, delalet hatta hiyanet içindeydi. Gençleri, kadinlari, çocuklari, gelecegi hiç düsünmediler. Sadece ve sadece saraylarindaki saltanati korumak için bütün bir milleti atese attilar. Insanlik onurumuzu, bagimsizlik tutkumuzu ayaklar altina aldilar, teslim oldular. Bir sabah emperyalist ülkelerin askerleri, kirli çizmeleri ve kirli emelleriyle körfezin sularini ve güzelim sehrimizi isgal etti” sözleri Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in tepkisini çekmisti.

ERDOGAN'DAN SERT SÖZLER

Cumhurbaskani Erdogan, 14 Eylül'de Soyer'e yönelik su ifadeleri kullanmisti:

"Izmir’de belediye baskani çikiyor Osmanli’ya hakaret ediyor. Be haddini bilmez, be hadsiz. Izmir’i sen sel afetlerinden kurtaramiyorsun. Izmir’i pislikten, lagim sularindan kurtaramiyorsun. Izmir’i körfezi pis kokulardan kurtaramiyorsun. Acaba diktigin ne var? Dikili tasin ne onu söyle. Sen Osmanli’ya hakaret edebilecek hadde ne zaman ulastin? Be hadsiz, bunun babasi da ayniydi, kendisi de ayni. Ama bu millet bu gençlik inaniyorum ki ilk seçimde bunlara haddini bildirecek."

SAVUNMA VERECEKLER

Belediye Baskani Tunç Soyer ve hukukçular, sorusturmalar kapsaminda savunmalarini verecek. Bu savunmalarin ardindan konularin yargiya tasinip tasinmayacagi belli olacak.


Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °
Perşembe 23.4 ° / 16.3 °