ALMAN BÜYÜKELÇI SCHULZ: "RUS SALDIRGANLIGININ GALIP GELMEMESINI SAGLAMALIYIZ"

Almanya’nin Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, 3 Ekim Alman Birligi Günü nedeniyle düzenledigi resepsiyonda; “Rusya'nin Ukrayna’ya karsi yürüttügü yasa disi ve tümüyle haksiz saldiris emperyalizmin Avrupa’ya geri dönüsüne isaret etmektedir. Bugünün çok kut

Güncel 1.10.2022 11:52:00 0
ALMAN BÜYÜKELÇI SCHULZ:

Almanya’nin Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, 3 Ekim Alman Birligi Günü nedeniyle düzenledigi resepsiyonda; “Rusya'nin Ukrayna’ya karsi yürüttügü yasa disi ve tümüyle haksiz saldiris emperyalizmin Avrupa’ya geri dönüsüne isaret etmektedir. Bugünün çok kutuplu dünyasinin gelecekte de çok tarafli ve kurallara dayali kalmasini istiyorsak Rus saldirganliginin galip gelmemesini saglamaliyiz” dedi.

Almanya’nin Ankara Büyükelçiligi, 3 Ekim Alman Birligi Günü'nün 32. yil dönümü kutlamalari kapsaminda dün büyükelçilikte resepsiyon verdi. Basta ABD ve Avrupa Birligi üyesi ülkelerin büyükelçileri olmak üzere çok sayida yabanci misyonun katildigi resepsiyona, Disisleri Bakan Yardimcisi Sedat Önal da katildi. Önal’in konusma yapmadigi resepsiyonda; iki ülkenin milli marslarinin okunmasinin ardindan Büyükelçi Schulz konustu. Schulz, sunlari söyledi:

“UGUR SAHIN VE ÖZLEM TÜRECI, SAYISIZ INSAN HAYATI KURTARDILAR”

“Davetimize bu kadar kalabalik bir katilim oldugu için ve özellikle de Koronavirüs pandemisinin baslamasindan sonra Almanya’nin Ankara Büyükelçiligi’nde sizleri ilk defa bu özel günde agirlamaktan dolayi çok mutluyum. Türk-Alman iliskileri essiz bir çesitlilik ve yogunluga sahiptir. Bu iliskileri özetlemeye çalissak, bugünkü etkinligin sinirlarini çok fazlasiyla asmis oluruz. Bu nedenle, hepsini temsilen sadece birkaç basligi saymak isterim. Pandemiyi önleyebilmis ve normal bir yasama adim adim geri dönebilmis olmamiz büyük oranda Türkiye ve Almanya arasindaki bilimsel is birliginin de basarisidir. BioNTech sirketinin kuruculari profesörler Ugur Sahin ve Özlem Türeci, Covid’e karsi asi gelistirerek sayisiz insan hayati kurtardilar. Tip biliminde de muazzam ilerleme sagladilar.

“IKILI TICARET HACMI GEÇEN YIL 40 MILYON EUROYU ASTI”

Ekonomik is birligimiz bugün hiç olmadigi kadar yogun. Türkiye’deki Alman sirketlerinin sayisi 7 bin 800’ü geçmis durumda. Ülkelerimizin ikili ticaret hacmi geçtigimiz yil yeni bir rekor kirarak 40 milyar euroyu asti ve bu artis egilimi sürüyor.

Ülkelerimiz arasindaki insani köprüler ise bizim için her zaman büyük öneme bir sahip olmustur. Günümüzde kökleri Türkiye’de olan 3 milyonu askin insan Almanya’da yasiyor. Birkaç milyon insan da son 10 yillarda, uzun süre Almanya’da yasadiktan sonra vatanlarina geri döndüler.

Bugün Almanya’nin birlesmesinin 32. yil dönümünü kutluyoruz. Berlin Duvari’nin yikilmasi, biz Almanlar ve bütün Avrupa için essiz bir armagandi ve essiz bir armagan olmaya devam ediyor. Demir perdenin ortadan kalkmasi, Almanya’da ve Dogu Avrupa’da milyonlarca insana özgürlük ve birlik getirmistir.

“RUS SALDIRGANLIGININ GALIP GELMEMESINI SAGLAMALIYIZ”

Ancak su anda zamani geri döndürmeye çalisan kötü niyetli güçlerin oldugunu unutmayalim. Rusya'nin Ukrayna’ya karsi yürüttügü yasa disi ve tümüyle haksiz saldiris emperyalizmin Avrupa’ya geri dönüsüne isaret etmektedir. Bugünün çok kutuplu dünyasinin gelecekte de çok tarafli ve kurallara dayali kalmasini istiyorsak Rus saldirganliginin galip gelmemesini saglamaliyiz.

Almanya siyasi, ekonomik, insani yardim ve askeri teçhizat ve silah destegi ile Ukraynali dostlarimiz ile omuz omuza durmaya kararlidir. Savasin basindan bu yana Türkiye'nin aldigi inisiyatifler için minnettariz. Montrö Sözlesmesi’nin koruyuculugunu üstlenerek, Ukrayna tahilinin ihracati için deniz koridorlari olusturarak ve son olarak esir degisimini kolaylastirarak.

Yaptirimlar gibi belirli konularda farkli yaklasimlara sahip olsak dahi ayni temel hareket ilkesini paylasiyoruz. Rus saldirganligini ve sonuçlari kinamak. Son günlerde sahit oldugumuz kismi seferberlik ve sahte referandumlar da dahil olmak üzere ciddi tirmanislar ne yazik ki Rusya'nin savasi sona erdirmeye niyeti olmadigini gösteriyor. Dolayisiyla, müttefikler ve ortaklar olarak birlik ve beraberligimiz önümüzdeki aylarda daha da hayati önem tasimaya devam edecektir.”


Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °
Pazartesi 24.9 ° / 11.7 °