Dünya Göçebe Oyunlari'nda Türkiye'ye 23 madalya

Bursa Iznik’te 4 gün süren Dünya Göçebe Oyunlari geleneksel spor müsabakalarinin ardindan düzenlenen ödül ve kapanis töreniyle sona erdi. Nefes kesen müsabakalarin ardindan Türkiye, 23 madalya ile birinci olurken, Kirgizistan 11 madalya ile ikinci oldu.

Güncel 3.10.2022 10:36:00 0
Dünya Göçebe Oyunlari

BURSA (IGFA) - Bursa'nin Iznik ilçesinde düzenlenen 4. Dünya Göçebe Oyunlari 102 ülkeden 3 binin üzerinde sporcunun katilimiyla gerçeklestirildi. Geleneksel sporlarin gününde kökpar-kökbörü, Kazak Güresi, Tatar Güresi, Pehlivan Güresi ve Büyük Güres müsabakalari yapildi. Yerli ve yabanci yüzbinlerce katilimcinin ziyaret ettigi etkinlik alani yine tiklim tiklim doldu tasti.

29 Eylül'de baslayan ve 13 bransta 102 ülkeden 3 binin üzerinde sporcu katilimiyla düzenlenen organizasyonun son gününde, sponsorlar için tören düzenlendi. Törene Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu ile Dünya Etnospor Konfederasyonu Baskani Bilal Erdogan’in yani sira Kirgizistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikasi Bakani Azamat Zhamankulov, Gençlik ve Spor Bakan Yardimcisi Hamza Yerlikaya, Bursa Valisi Yakup Canbolat, TBMM Insan Haklarini Inceleme Komisyon Baskani ve AK Parti Milletvekili Hakan Çavusoglu, Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Dünya Göçebe Oyunlari Organizasyon Komitesi ve Türkiye Geleneksel Spor Dallari Federasyonu Baskani Hakan Kazanci, Dünya Göçebe Oyunlari Hazirlik Komitesi Baskanvekili Abdulhadi Turus ile sporcular katildi.

 

Kapanis töreninde, Gençlik ve Spor Bakani Escort Mehmet Muharrem Kasapoglu, bir sonraki oyunlari düzenleyecek Kazakistan Kültür ve Spor Bakani Dauren Abayev'e içinde su bulunan çini ibrik verdi.

 

“BU OYUNLARIN KAZANANI KARDESLIK”

Gençlik ve Spor Bakani Kasapoglu, kapanis töreninde yaptigi konusmada, "Sporun, sanatin, kültürün, gastronominin bir araya geldigi, göçebe kültürlerini yakindan tanindigi bir ev sahipligi gerçeklestirdik. 102 ülkeden 3 bin 200 sporcunun müsabakalardaki maharetlerine sahitlik ettik. 14 farkli geleneksel brans ve 84 kategoride madalya mücadelelerini izledik. Bunlarin disinda farkli branslarda gösteri amaçli müsabakalar da oyun programinda yer aldi. Gerek müsabaka alanlarinda gerekse ekranlari basinda bu heyecani paylasan milyonlarca spor severe unutamayacaklari bir organizasyon tertip ettik. Türk Devletleri Teskilati üye ülkelerinin ve farkli cografyalardan gelen göçebe kültürüne sahip ülkelerin sporun evrensel ve kusatici dilinde bir araya getirdik. Hep birlikte sunu gördük, bu oyunlarin kazanani kardesliktir, bu oyunlarin kazanani sevgidir, bu oyunlarin kazanani saygidir, birliktir, beraberliktir. Bu siardan hiçbir sporcumuz bir milim sapmadi. Türk dünyasi ve göçebe kültürünün güzel bir dayanisma çerçevesinde sizler en güçlü sekilde ortaya koydunuz. 4. Dünya Göçebe Oyunlari'ni üstün bir basariyla yönetmemizde bizlere her zaman sagladigi destek ve motivasyon nedeniyle Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan'a sükranlarimi arz ediyorum. Is birligi ve destekleri için, Türk Devletleri Teskilati Genel Sekreteri Bagdat Amreyev'e ve ülkemizin ev sahipligi noktasindaki her türlü gayret ve özveri için Dünya Etnospor Konfederasyonu Baskani Bilal Erdogan'a, tüm paydaslara, özellikle Gençlik Spor Bakanligi ailemize, degerli çalisma arkadaslarima, Bursa Valiligimize, Bursa Büyüksehir Belediyemize, Iznik Kaymakamligimiza, Iznik Belediyemize ve bu anlamda bu güzel organizasyona güçlü sekilde katki veren tüm bakanlarimiza, kabinemize de özellikle sükranlarimi arz ediyorum. Biz bu emaneti Kirgizistan'dan devralmistik, onlar bu emaneti buraya getirdiler. Bu emaneti Kazakistan'a devredecegiz. Onlari tebrik ediyorum, basarilar diliyorum" dedi.

Bakan Kasapoglu, ayrica 2023 yili Türk Dünyasi Gençlik Baskenti seçilen Istanbul'un da yeni unvaninin hayirli olmasini diledi.

BARIS VE KARDESLIK MESAJI

Dünya Etnospor Konfederasyonu Baskani Bilal Erdogan da yaptigi konusmada, "Iznik'te 102 ülkeden 3 binin üzerinde sporcu, 40'in üzerinde geleneksel spor bransinda yaristilar, gösteri yaptilar, kendi kültürlerini tanitma firsati buldular. Geleneksel spor ve oyunlarin yaninda geleneksel el sanatlari, dünya mutfaklari, geleneksel halk danslari, sahne gösterileri, çok renkli bir sekilde yerli ve yabanci misafirlerimizle bulustu. Bu oyunlardan maksadimiz, artik marjinal boyutlarda azalan göçebeligi kutsamak degil. Ancak göçebe kültürünün içinde barindirdigi amatör ruh, dünyayla, sadece çevreyle degil hayvanlarla da barisik, cana canliya ve hayata daha çok deger vererek yasamaktir. Çatisma durumunda kalindiginda çatismayi degil yer degistirmeyi tercih ederek huzuru arayan bir dünya ile iliski. Savaslarin ve çatismanin konusuldugu, dünyanin çevre krizleriyle burun buruna geldigi böyle bir dönemde, yerlesik dünyanin göçebe ruhun baris ve huzur dolu iklimine ihtiyaci oldugunu düsünüyoruz. Dünya Göçebe Oyunlari vesilesiyle verdigimiz baris mesajinin özünde bu göçebe kültürün dünyayla ve komsulariyla barisik yasama iklimi yatmaktadir. Ümit ediyorum ki tüm dünyaya bu baris ve birlik mesajini en güçlü sekilde verebilmisizdir" ifadelerini kullandi.

https://twitter.com/gocebe22/status/1576614352001474560

5. Dünya Göçebe Oyunlari'nin 2024 yilinda Kazakistan'da yapilacagi dile getiren Erdogan, "Bizden önce Kirgizistan nasil bu oyunlari basariyla icra ettiyse, bizler bu sene nasil basariyla düzenlediysek, Kazakistan'da da Kazak dostlarimiz ve kardeslerimiz bu çitayi daha da yukari tasiyarak dünyaya baris mesajini güçlü bir sekilde verecektir." degerlendirmesinde bulundu.

“BIR MILYON KISI AKIN ETTI”

Dünya Göçebe Oyunlari Organizasyon Komitesi ve Türkiye Geleneksel Spor Dallari Federasyonu Baskani Hakan Kazanci, "Sayilara baktigimizda bir milyona yakin ziyaretçi akinina ugradik" dedi.

Bir sonraki Dünya Göçebe Oyunlari'nin nerede olacagi sorusuna cevap veren Kazanci, "Bakanlar düzeyinde Türk Devletleri Teskilatinda dün Bursa'da bir toplanti gerçeklestirildi. Orada karar alindi, 5. Dünya Göçebe Oyunlari Kazakistan'da gerçeklesecek” dedi.

 

https://twitter.com/gocebe22/status/1576599270366785538

NEFES KESEN MÜSABALARIN ARDINDAN BIRINCILER BELLI OLDU

Dünya Göçebe Oyunlari’nin son günü olan 4. gününde geleneksel spor müsabakalarinin finalleri nefes kesti. 13 bransta 102 ülkeden 3 binin üzerinde sporcunun katildigi 4’üncü Dünya Göçebe Oyunlari’nin son gününde oynanan kökbörü final maçinda Kazakistan, Kirgizistan’i 4-3 maglup etti.

 

TÜRK SPORCULAR 23 MADALYA TOPLADI

Dünya Göçebe Oyunlari’nda Türkiye 23 madalya ile birinci olurken Kirgizistan 11 madalya ile ikinci oldu. Iranli sporcular 5 madalya ile 3. olurken onlari 4’er madalya ile Özbekistan ve Mogolistan takip etti. Azerbaycan ve Kazakistan’dan gelen sporcular ise 3’er madalya kazanirken Türkmenistan, Gagavuzya, Gürcistan, Moldova, Kanada, Macaristan ve Slovakya’dan katilan sporcular 1’er madalya kazandi.

Kapanis töreni, yapilan dans ve atli akrobasi gösterisiyle sona erdi.

Kapanis seremonisinde dans koreografileri, Karabag atlarinin heyecanlandiran gösterisi ile Türkiye, Kirgizistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Özbekistan'dan vokal ve koreografi performanslari büyük begeni topladi.

 

Solist Çigdem Gürdal'in "Bayrak" sarkisini seslendirdigi bölüm, protokol üyeleri ve vatandaslar tarafindan büyük alkis aldi. Tören, gösteriye katki veren tüm solist ve dansçilarin katilimiyla söylenen "Türk Elleri" sarkisiyla kapandi.


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °