DAVUTOGLU: “MILLI GÜVENLIK SORUNU IÇISLERI BAKANI’NIN KENDISIDIR. SOYLU’NUN ISTIFASI ANCAK BAHÇELI’DEN ISTENIR”

Gelecek Partisi Genel Baskani Ahmet Davutoglu, Mersin polisevine yönelik terör saldirisi sonrasinda Içisleri Bakani Süleyman Soylu’nun yaptigi açiklamalari elestirdi. Davutoglu, “Efendim Afrin üzerinden motorlu parasütle kalktilar Toroslara indiler… Peki

Güncel 6.10.2022 16:55:13 0
DAVUTOGLU: “MILLI GÜVENLIK SORUNU IÇISLERI BAKANI’NIN KENDISIDIR. SOYLU’NUN ISTIFASI ANCAK BAHÇELI’DEN ISTENIR”

Gelecek Partisi Genel Baskani Ahmet Davutoglu, Mersin polisevine yönelik terör saldirisi sonrasinda Içisleri Bakani Süleyman Soylu’nun yaptigi açiklamalari elestirdi. Davutoglu, “Efendim Afrin üzerinden motorlu parasütle kalktilar Toroslara indiler… Peki Türkiye yol geçen hani mi, milli güvenlik sorunu varsa Içisleri Bakani milli güvenlik sorunudur. Bu açiklamayi yapana Içisleri Bakani demem ben… Nasil bir densizlik nasil bir aymazliktir bu. Bugün milli güvenlik sorunu Içisleri Bakani’nin kendisidir. Motorlu parasüt sinirin neresinden geçmis. Su anda görevde olsam, eger öyle bir olay varsa o hava sahasini kontrol eden orada görevli herkesi görevden alirim” diye konustu. Davutoglu, “Erdogan’a bir sey söylememek lazim, Soylu’nun istifasi ancak Bahçeli’den istenir” sözleriyle MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye ve Cumhurbaskani, AKP Genel Baskani Recep Tayyip Erdogan’a mesaj gönderdi. Davutoglu, Ceylanpinar’da 2015’te iki polisin evinde sehit edildikleri haberini sabah 5’te aldigini ve sonrasinda verdigi talimatlari da anlatti.

Davutoglu, parti genel merkezinde bu sabah basin organlarinin Ankara temsilcileri ile bulustu. Ekim ayinin siyasetin Nevruz’u oldugunu, TBMM’nin açilmasiyla siyasetin hareketlendigini belirten Ahmet Davutoglu kisa bir açiklama yapti ve sonrasinda gelen sorulara ayrintili yanitlar verdi.

Erdogan’in yeniden cumhurbaskani adayi olup olamayacagi ile ilgili tartismalar istismar edilecegini gördüklerini belirten Davutoglu, “Tercihim bu iktidarin seçimle degismesidir” dedi. Davutoglu’nun önemli mesajlari satir baslariyla söyle:

“KILIÇDAROGLU’NUN AÇIKLAMASI ÇOK ÖNEMLI TARIHI BIR AÇIKLAMA: Sayin Kiliçdaroglu’nun açiklamasini çok önemli tarihi bir açiklama olarak degerlendirdim ve hemen destek beyan ettim: Bu ayni zamanda altili masanin temel misyonuna uygun bir açiklamaydi. Çünkü 6’li masanin Türk siyasetine yapacagi en büyük katki iktidara gelmek degildir, iktidara bir sekilde gelinir. Ama bu fay hatlarini temsil eden siyasi akimlarin hemen hemen tüm temsilcilerinin bu masa etrafinda bulusmasi ve bu tansiyonu düsürmek için irade sergilemesidir.

KESKE BU MASAYI SAYIN ERDOGAN TOPLASAYDI: (Altili Masayi elestiren yorumcular) Okuma özürlü, görme özürlü herhalde bu arkadaslar. Türkiye Cumhuriyeti tarihine bakin, bu kapsamda bir masa olmadi bu kapsamda bir bulusma zemini olmadi. Keske bu masayi sayin Erdogan toplasaydi. Keske yeni bir döneme baslarken geçerken simdi dahi o sert konusmayi yapmak yerine siyasi liderlerle bir aksam yemegi yiyelim deseydi kötü mü olurdu, alkislardik.

DÜN DÜNDE KALDI CANCAGIZIM: Hem basörtüsü yasaklari geri gelir 28 Subat yasaklari geri gelir diye kamuoyu olusturacaksiniz, hem de bunu tümüyle tarihe gömecek olan teklife mesafeli duracaksiniz ve o kisinin geçmiste yaptiklarini ortaya koyacaksiniz. Her siyasi liderle geçmise dönük hesaplasmaya girsek neler çikar neler çikar. Gerek var mi? Hazreti Mevlana’nin talebesi olarak kendimi addediyorum, Dün dünde kaldi cancagizim, bugün yeni sey söylemek lazim. Kiliçdaroglu yeni bir sey söyledi, o yeni seye yeni seyle cevap vermek lazim. O bakimdan Erdogan’in konusmasinin bir kismina, teklife olumlu baktigi kismina odaklanmaya, bundan sonraki siyaseti için kutuplasmaya degil vizyoner bakmaya davet ediyorum.

SORUSTURMA AÇILIRSA AYNI IFADEYI TOPLUCA IFADE ETMEMIZ LAZIM: (Sansür yasasi teklifi) Öyle bir yasa getirdiler ki insan hak özgürlüklerinin tarihi esigi falan diye yapilan konusmayla birlikte açik bir sekilde sansür yasasi. (Parti sözcüsü) Serkan Özcan, Merkez Bankasi’ni (MB) elestirdi. Bir siyasetçinin MB Baskanini elestirmesinden daha dogal ne olabilir, MB’nin birinci misyonu enflasyonu düsürmek, yapamamissin ne yapacaktik, düsürmedin ama canin sag olsun millet kirilacak ama yeter ki sen o koltukta otur mu diyecektik. 3 günde mazota 4 lira zam geldi. Neymis MB itibarini zedelemeymis ve Özcan hakkinda MB suç duyurusunda bulundu. Suçumuz buymus daha dezenformasyon yasasi çikmadi, bir de o çiktiginda düsünün. Serkan Özcan’i mi çagirdilar baska arkadaslari mi çagirdilar hangi arkadasi çagirdilarsa ayni ifadeyi ben de söyleyecegim, gelsinler bizi de götürsünler, götürebileceklerse. Bunu diger siyasi liderlerin de yapmasini teklif ediyorum; Kim dezenformasyon yasasindaki dogal elestiri, bakin hakaret demiyorum, bir sorusturma açilirsa ayni ifadeyi topluca ifade etmemiz lazim ki 100 yil geçmis sansür uygulamalarini benzeri Takriri Sükûn dönemi gibi döneme Türkiye girmemis olsun. Dezenformasyon yasasi konusunda her türlü mücadeleyi sergileriz.

KILIÇDAROGLU ILE ÖNCESINDE GÖRÜSMEDIK: (Kiliçdaroglu’nun basörtüsü açiklamasi sizin fikriniz mi, daha önce Kiliçdaroglu ile bunu görüstünüz mü? Altili Masa’nin son toplantisinin gündemi oldu mu?) Hayir Kiliçdaroglu ile bu konu öncesinde görüsmedik. Ama metni (son toplantinin bildirisinin 5. Maddesini kastediyor) okudum size hemen hemen her toplantida son toplantida da bu fay hatlarinin nasil asilabilecegi bu sorunlarin nasil çözülebilecegi, farkli toplum psikolojilerini olumlu yönde degisebilecegi her toplantinin gündemi… Ama Kiliçdaroglu’nun açiklamasi kendi zamanlamasi ve muhtevasi kendi siyasi tercihidir. Fakat zemin de uygun oldugu için buna açik destek vermekte beis görmedim. Ayrica birbirimizi etkileriz de bunda bir yanlis yok.  Iki kesim rahatsiz oldu bundan bir, iktidar, ‘elimizdeki koz gidiyor’ diye. Ikincisi de 28 Subat zihniyetini hala barindiran bazi kesimler var. Aslinda bu çok doru bir is yapildigin gösteriyor.

SAYGISIZLIK OLARAK GÖRÜRÜM: (Sizin telkin ettiginiz yönünde iddia var) Böyle bir imayi dahi sayin Kiliçdaroglu’na saygisizlik olarak görürüm.

ERDOGAN’I CEMEVLERINDE IKNA IÇIN MEHMET GÖRMEZ VE HAYRETTIN KARAMAN HOCA ILE BIRLIKTE GÖRÜSTÜK: Sayin Erdogan ile en önemli ihtilaf konularimdan birisi Alevi vatandaslarimizin sorunlari ve cemevlerinin statüsü ile ilgili. 1 Kasim seçimlerine giderken Alevi vatandaslarimizin sorunlarini temelden çözecek bir reform tabiri ile gittik. Kamuoyunun tanidigi bütün Alevi önderleriyle Çankaya’da toplandim gece yarisina kadar hepsinin görüsünü alarak bir paket hazirladik seçim beyannamemize koyduk o tam 100 vaadi yerine getirdik 3. Aydan itibaren Mart’tan itibaren reformlara geçerken, hakkimizda iste bu süreci baslattilar. Sayin Erdogan ile ihtilaf ettik, artik sir olmadigi için bunu söylemekte beis görmüyorum. Sayin Erdogan’in bu konuda cemevlerinin statüsü ve Alevilerin haklari konusunda ikna edebilmek için siyasi olarak sadece ben görüsmedim dönemin Diyanet Isleri Baskani Mehmet Görmez ve Erdogan’in duydugu saygiyi yakindan bildigimiz Hayrettin Karaman hoca ile birlikte görüstük. Onlar da destekledi. Birlikte tesebbüste bulunduk. Bu konuda Ak Parti içinde en ufak bir ihtilaf yoktu. Bir tek sayin Erdogan direndi. Dogru degil yapmayin dedi, olmaz dedi. Bu tarihi adimi siz atin dedim karsilik bulmadi. Cumhurbaskani’nin reddedecegini bile bile bir tasariyi götüremezdik cemevleri ile ilgili.

BASÖRTÜSÜ BIR HAFTADA ÇÖZÜLEBILECEK BIR MESELE ARTIK: Mesele netice almak ise bir seyi baska seyle irtibatlandirmadan, adim adim çözmek dogru. Basörtüsü yasaginin anayasal düzenleme ile ortadan kalkmasi tek basina bir haftada çözülebilecek mesele artik. Bunu yaymamak lazim çözüp arkada birakmak mazim. Baska konulari içine alirsaniz, çözmek zaman alir. Mademki bu kadar olgunlasti mesele 1 hafta 10 gün içinde o zaman çözülsün gitsin. Aileyi korumak için baska bir çalisma gerekiyorsa, aileyi korumak en kutsal görevimizdir. Bununla ilgili yapilacak bir adima da ayrica destek veririz. Önemli olan su anda basörtüsü konusunda gerekli adimlarin atilmasi. Alevi vatandaslarin sorunlari çok güzel ayri ayri getirsin, paketle getirirse pazarlik görüntüsü dogar.

ESIYLE BIRLIKTE O GECE KILIÇDAROGLU’NU TELEFONLA ARAMIS: Kiliçdaroglu ile ilk (basörtüsü) açiklamasini yaptiginda da görüstüm telefonla, kendi açiklamamdan 5-10 dakika önce o gece. (Esi) Sare hanimla birlikte idik. Esim de (Kiliçdaroglu ile) görüstü çünkü iki çocuk annesi ve ihtisasini yaparken dahi Bati Çalisma Grubu denilen o çetenin gönderdigi müfettislerle bogusuyordu, uzmanlik sinavini yaparken. Evlendigimizde tipta 3. Sinif ögrencisi idi bir yil uzaklastirma aldi. Kaç ihtisas sinavina da sadece bu sebeple giremedi.

BU AÇIKLAMAYI YAPANA IÇISLERI BAKANI DEMEM BEN: Iktidarin bir siyasi partiyi milli güvenlik sorunu olarak görmesi son derece yanlis. Basbakanken bu konu (Mersin saldirisi) bana gelseydi, böyle alelacele açiklama yapilmasina asla izin vermezdim. Önemli olan terörist ve katledilen polis, önce bunun hesabi sorulur. Neydi milli güvenlik sorunu biliyor musunuz, sayin içisleri bakaninin, su ifadesi milli güvenlik sorunudur; efendim Afrin üzerinden motorlu parasütle kalktilar Toroslara indiler… Peki Türkiye yol gecen hani mi, milli güvenlik sorunu varsa içisleri bakani milli güvenlik sorunudur. Bu açiklamayi yapana içisleri bakani demem ben… Nasil bir densizlik nasil bir aymazliktir bu. Demek ki incirlik üssünü de Iskenderun limanini da bombalayabilirler, öyle mi.

MILLI GÜVENLIK SORUNU IÇISLERI BAKANI’NIN KENDISIDIR: Türk hava sahasi Türkiye’nin namusudur, kimse öyle uyarildigi halde o hava sahasina giremez. Hayretler içinde izliyorum bunlarin devlet yönetimini, hayretle ve utançla izliyorum. Bugün milli güvenlik sorunu Içisleri Bakani’nin kendisidir. Motorlu parasüt sinirin neresinden geçmis. Su anda görevde olsam, eger öyle bir olay varsa o hava sahasini kontrol eden orada görevli herkesi görevden alirim. Ihmal edilen her kademedeki kisiyi görevden alirim… Nereden nereye geçiyor uyusturucu baronlari bile Latin Amerika’da bu kadar rahat hareket edemiyor. Devleti ne hale getirdiler.

SOYLU’NUN ISTIFASI ANCAK BAHÇELI’DEN ISTENIR: (Soylu’nun istifasini isteyecek misiniz?) Erdogan’a bir sey söylememek lazim, Soylu’nun istifasi ancak Bahçeli’den istenir. Sedat Peker bir ay boyunca Süleyman Soylu hakkinda her gün video yayinladi. Sayin Erdogan çikip da bakana yapilan karsilim bakanimi destekliyorum demedi. Ne sorusturma açti ne de bakanina sahip çikti. Ta ki Bahçeli Soylu’nun arkasinda durunca Erdogan ertesi gün görünüste bir sahiplenme ile orada kaldi.

CEYLANPINAR’DA IKI POLISIN SEHIT OLDUGU GÜNÜ ANLATTI: (Ceylanpinar’da polis memurlari Feyyaz Yumusak ve Okan Acar’in 22 Temmuz 2015’te evlerinde sehit edilmesi) iki kahraman polisimizin evinde sehit edildigi haberi bana sabah 5’te ulasti. Dedim ki tetkik edin bunda herhangi bir provokatif bir sey olmasin bana istihbarati bildirin, ola ki baska bir dis istihbarat içeride bir sey, o sirada halen sürmekte olan çözüm süreci… Türkiye’yi bir seyin içine mi çekmek istiyorlar diye bu arastirmayi yaparken, saat 8 mi, 9 mu, PKK bunu üstlendi. Ögleden sonra 15’te bütün güvenlik birimlerini toplayip ertesi gece saat 3’te PKK’nin, ISID ve DHKPC’nin Türkiye içi ve disi bütün birimlerine karsi operasyon talimati verdim bir an tereddüt etmedim.

ERDOGAN’IN PARTI IÇINDE BENI DEVIRMEK IÇIN ÇALISTIGI, BAHÇELI’NIN EVINDE DIZI SEYRETTIGI GÜNLERDE: Meclis’te çogunlugumuz yoktu bir basbakan olarak hükümetim geçici hükümet. Onu hesap etti terör odaklari zannettiler ki Meclis’te çogunlugu olmadan bir hareket yapamaz… O geceden itibaren o sert mücadeleyi verdim geri adim da atmadim… Aylarca sürecek, benim gece gündüz takip ettigim, o sirada Erdogan’in parti içinde beni devirmek için çalistigi, Bahçeli’nin evinde dizi seyrettigi günlerde ben bu mücadeleyi verdim ve tek basima verdim.

SAYIN KILIÇDAROGLU’NUN ABD’YI GITMESI DOGALDIR, BASKA BIR LIDERIN BRÜKSEL’E, MOSKOVA’YA PEKIN’E GITMESI DE DOGALDIR: (CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun ABD ziyareti) Her siyasi liderin dünyanin her yerinde temas kurma hakki var. Hatta bu sadece hak degil hizli gelisen dünyada sorumluluk ayni zamanda dolayisiyla sayin Kiliçdaroglu’nun ABD’yi gitmesi dogaldir, baska bir liderin Brüksel’e, Moskova’ya Pekin’e gitmesi de dogaldir. Bunda hiç yanlis görmem… Her siyasi partinin kendi takdiridir (ABD) yönetim ile de görüsmüs olsa da bunda yanlis görmezdim.”


Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Pazar 31.5 ° / 19.5 °