Torba Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu

Çalisanlara elektrik ve dogal gaz destegine vergi muafiyeti, ögrenim ve katki kredisinin faizsiz geri ödenmesi ile varlik yönetim sirketlerine devredilen 2 bin 500 liraya kadar olan icra takibindeki borçlarin tasfiyesini de içeren ekonomiye iliskin "torba

Güncel 7.10.2022 18:07:00 0
Torba Kanun Teklifi TBMM

ANKARA (IGFA) - AK Parti Grup Baskanvekili Mustafa Elitas, Meclis'te düzenledigi basin toplantisinda, kanun teklifinin detaylarini açikladi.

Uzun süredir üzerinde çalistiklari Gelir Vergisi Kanunu ile Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi'nin 52 maddeden olustugunu belirten Elitas, konutlarin çatilarinda günes enerjisinden elektrik üretiminin 25 kilovatlik kisminin vergiden istisna oldugunu, düzenlemeyle mesken çatilarinda 50 kilovata kadar elektrik üretiminin vergiden muaf olacagini söyledi.

Elitas, isverenlerin, çalisanlarina yemek yardimini nakdi olarak verdikleri takdirde bu ücretin vergiden istisna tutulacagini belirtti.

Isverenlerin çalisanlarina, 1 Temmuz 2023'e kadar dogal gaz ve elektrik yardimi olarak 1000 liraya kadar yaptiklari yardimlarin da gelir vergisi ve sigorta priminden muaf olacagini ifade eden Elitas, "Isverenlerin çalisanlarina bu kis döneminde katki saglayacaklarini ümit ediyoruz." dedi.

Arastirma gelistirme faaliyetlerindeki artisi hizlandirabilmek için Ar-Ge konusunda daha önce 1 milyon liraya kadar yapilan destegin, 2 milyon 500 bin liraya çikarilacagini bildiren Elitas, teklifle ayrica Türkiye'den yurt disina giden ve insaat islerinde çalisan Türk isçilerine yapilan ücret ödemelerini gelir vergisinden istisna hale getirilecegini ifade etti.

Bugüne kadar 1 milyon 392 bin ögrencinin ögrenim kredisi, 26 bin ögrencinin ise katki kredisi aldigini kaydeden Elitas, alinan kredi miktarinin toplam 27,6 milyar liraya ulastigini açikladi.

Ögrenim kredisi alan ögrencilerin, borçlarini iki yil sonra baslamak üzere kredi aldigi kadar sürede, aldiklari miktar tutarinda ve aylik dönemler halinde ödemelerine imkan taninacagini dile getiren Elitas, "Sayin Cumhurbaskani'mizin açikladigi gibi yaptigimiz düzenlemede bütün faizleri siliyoruz. Ögrenci kardeslerimizin aldiklari, devletin kendilerine yaptigi kredi katkisini rahat sekilde ödeyebilmeleri, ögrenim hayatindaki maddi meseleleri de ortadan kaldirabilmek için yapilan önemli bir düzenleme." diye konustu.

Icra takibi baslatilan 2 bin lira ve altindaki alacaklarin da tasfiye edilecegini söyleyen Elitas, GSM, dogal gaz ve elektrik dagitim sirketleri, alacaklarinin, 2 bin liranin altinda olan kisimlarini sildikleri takdirde dogrudan dogruya bütün takiplerin ortadan kalkacagini belirtti. Elitas, bu kapsamda 5 milyon kisiyi ilgilendiren 9 milyon dosyanin bulundugunu, toplam bedelinin 20 milyar lirayi buldugunu kaydetti.

MASKE VE SOKAGA ÇIKMA YASAGINI IHLALLERDEN VAZGEÇILECEK

Maske ve sokaga çikma yasagini ihlal eden vatandaslara toplam 2,7 milyar lira ceza yazildigini aktaran Elitas, COVID-19 salgini ile mücadele kapsaminda bu yasaklari ihlal edenlere yazilan söz konusu alacaklardan vazgeçilecegini söyledi.

Üniversitelerin tip fakültelerinin son sinifinda bulunan ögrenciler ile dis hekimligi fakültelerinin dördüncü yilini tamamlayip besinci yilina geçen ögrencilere, asgari ücret tutarinda ödeme yapildigini hatirlatan Elitas, bunun yalnizca devlet üniversitelerini degil tüm üniversiteleri kapsayacagini vurguladi.

Mustafa Elitas, düzenlemeyle, 65 yasini dolduran yoksul yaslilar ile engellilere baglanan yasli ve engelli ayliklarina yönelik ödemeler gerçeklestikten sonra kisilerin ölüm, gelir degisikligi, engel durumu degisikligi gibi nedenlerle durumunda degisiklik oldugunun tespit edilmesi halinde yapilan yersiz ödemelerden kaynakli alacak ve bunlarin ferilerinin terkin edilecegini belirtti.

Sosyal Güvenlik Kurumunun tasinmazlarinin elektronik ortamda ihaleye çikilarak satilmasina imkan veren düzenleme yapilacagini dile getiren Elitas, "Yurt disinda yasayan vatandaslarin, Türkiye'ye araçla geldiginde bu araci iki yil içinde yurt disina çikmamak kaydiyla kullanma hakki vardi. Aracini Türkiye'ye birakip yurt disina çikis yaptiklarinda onlara ceza veriliyordu. Bu cezalarda af yoluna gidiyoruz." dedi.

Varlik yönetim sirketlerine devredilen 2 bin 500 liranin altindaki alacaklarin tasfiye edilecegini anlatan Elitas, "Bu düzenleme 892 bin 866 kisiyi ilgilendiriyor. 2500 liraya kadar olan kismi iki katina kadar artirmaya Maliye Bakanligi yetkili. Sayin Bakan artirirsa vatandaslar varlik yönetimi sirketlerindeki 5000 lira ve altindaki borcundan kurtulmus olacak." bilgisini verdi.

Teklifle, Kur Korumali Mevduat (KKM) uygulamasini 31 Aralik 2023'e kadar uzatilacagini bildiren Elitas, sifir ikincil el tasitlarda 6000 kilometre veya 6 ay süreyle satmama sartina uymayan oto galerilere verilen 8 bin 500 lira para cezasinin alt limitinin ise 10 bin, üst limitin 300 bin liraya çikarilacagini açikladi.

Gazetecilerin sorularini da yanitlayan Elitas, "Ögrenim ve katki kredisi borçlariyla ilgili faiz silinecek, ana paranin ödenmesiyle ilgili bir ödeme plani var mi?" sorusu üzerine, "Ödeme plani zaten var, bu kapsamda ödenecek. Faizli kismi nasil ödeniyorsa faizsiz kismi da ayni sekilde ödenmeye devam edilecek." dedi.

Düzenlemenin, gelecek hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüsmelerine baslanacagini dile getiren Elitas, kanun teklifini muhalefet partileri ile de görüserek, istisare ederek hayata geçirmeyi planladiklarini söyledi.


Çarşamba 24.6 ° / 13.8 °
Perşembe 25.5 ° / 14.7 °
Cuma 25.2 ° / 14.4 °