UEZ 2022’de enerjide yeni denge arayisi konusuldu

Rusya’nin Ukrayna’ya savas açmasi sonrasi kimilerinin Soguk Savas 2.0 olarak tanimladigi küresel düzende yeni bir dönem basladi. Aydem Enerji sponsorlugunda gerçeklestirilen “Enerjide Denge Arayisi: Yeni Kaynaklara Geçis” oturumunda, enerjideki yeni denge

Güncel 8.10.2022 10:45:00 0
UEZ 2022’de enerjide yeni  denge arayisi konusuldu

BOLU (IGFA) - Moderatörlügünü McKinsey & Company Sirket Ortagi Onur Mumcu’nun yaptigi oturuma Akkök Holding Icra Kurulu Baskani ve Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Dördüncü, Galata Wind Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi ve CEO’su Burak Kuyan, Fiba Grubu Yönetim Kurulu ve Icra Kurulu Baskani Murat Özyegin, EnerjiSA Enerji CEO’su Murat Pinar ve Alarko Holding A.S. Topluluk Icra Kurulu Baskani Ümit Nuri Yildiz katildi.

Akkök Holding Icra Kurulu Baskani ve Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Dördüncü: “Köklü degisimlere kisa vadeli bakarken bugün, içinde yasadigimiz ortamda, inanilmaz bir enerji krizi yasiyoruz. Enerjide fiyatlarin 3-4 kat yükseliyor olmasi, üretim faaliyetlerinde enerji maliyetlerini inanilmaz artirdi. Fiyatlar Avrupa’da bizden çok daha fazla artti. Enerji krizinin bir diger etkisi, ihracat yapilan pazarda yasanan alim gücü azalmasi. Üretim yapan rakipler açisindan kapasitelerinin düsmesi ve fabrika kapatilmasi bizim için avantaj durumu olusturdu. Evet, su an Avrupa’da ve Türkiye’de kötü bir kriz var ama bunun böyle sürmeyecegine inaniyorum” dedi.

Galata Wind Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi ve CEO’su Burak Kuyan: “Enerjideki birinci öncelikli senaryo, yenilenebilir enerjiye dönüsüm hizinin daha da tetiklenmesi olacak. Avrupa artik bagimsiz olmak istiyor ve bu da sürdürülebilirlik kapsaminda yenilenebilir enerji üzerine yatirim anlamina geliyor. Biz yenilenebilir enerjinin nimetlerinden faydalanmak zorundayiz. Avrupa’da yeni bir dönüsümün baslayacagini öngörüyoruz. Avrupa disinda Amerika, 85 milyar dolarlik yenilenebilir enerji için paket açikladi. Kisa vadede bazi ufak geri dönüsler olacak. Almanya’nin kömür santralini aynen devam ettirmesi gibi. Bu nedenle iklim krizi için belirlenen kriterler 1 sene ertelendi. Biz uzun vadede yenilenebilir enerjinin grafiginin yükselise geçmesini bekliyoruz. Hepimizin yol haritasinda inovasyon ve yenilenebilir enerji var” dedi.

ENERJI MIKRO BAZDA DAGILMALI

Fiba Grubu Yönetim Kurulu ve Icra Kurulu Baskani Murat Özyegin: “Kriz yokmus gibi varsayim yapmamiz kolay degil çünkü çok büyük bir dönüsüm yasandi. Dünya bir sürü kara Cuma - petrol krizi yasadi ama dünya ilk defa bir enerji krizi yasiyor. Bu krizin kalici hasar yaratacagi bazi unsurlar var. Artik çok daha mikronükleer enerji tesisleri yapiliyor. Bütün bunlar bir sekilde dengeye oturtulacak ama bu süreçte çok agir darbeler de alindi. Geldigimiz noktada iklim tarafinda dünyanin bas etmesi gereken konularda çeliski olsa da kesinlikle inovasyonun önü açilacak. Çözüm, mikro bazda enerjiyi üretip dagitmak. Hizli kazanimlari göz ardi etmemeliyiz” dedi.

EnerjiSA Enerji CEO’su Murat Pinar: “Su dönemde fiyatlar yükseldi. Türkiye’de de maliyetler yükseldi. Enerjinin 3 kritik noktasi var: Arz güvenligi, maliyeti ve kalite. Sanayi ve ekonominin yürümesi için bugün bunlarin hepsi çalisilabiliyor olmali. Enerji ithalati yillik 40 milyar dolar. Eger ithalattan kendimizi siyirabilirsek, bizim bunu çözmemiz mümkün. Inovasyona ve hibrit çözümlere ihtiyaç var. Bugün bu krizden Avrupa kadar etkilenmedik. Avrupa’da son iki-üç toplantida sübvansiyon nasil yapilacak görüsüldü çünkü böyle bir pratikleri yok. Türkiye’de krizin etkileri en azindan hane halkina yansiyan sekliyle düsündügümüz kadar çok olmadi. Ama sunu biliyoruz ki en azindan sürdürülebilirlik hikayemiz var. Sürdürülebilirlik maliyeti için yatirim lazim. Unutulmamali ki enerjiyi ayakta tutmazsaniz, hiçbir sektör çalismaz. Enerji bu kadar kritik” dedi.

Ümit Nuri Yildiz: “Gerek Türkiye’de gerekse dünyada bas santrallere ihtiyacimiz var” 

Alarko Holding A.S. Topluluk Icra Kurulu Baskani Ümit Nuri Yildiz: “Ben aslinda olaya iki taraftan bakmak istiyorum: Biri arz güvenligi, ikincisi de bu arz güvenligini ne sekilde saglayabilecegimiz. Bunu hem yatirimlarla hem de enerjide verimliligi saglayarak yapabiliriz. Önümüzdeki dönem yenilenebilir enerji ve buna bagli teknolojilerin gelistigi bir dönem olacak. Biz bunun hep içinde olacagiz. Daha önce de belirtildigi gibi fosil yakitlara da artik yatirim yapmayi düsünmüyoruz. Gerek Türkiye’de gerekse dünyada bas santrallere ihtiyacimiz var. Enerji krizi, enerji tarafinda büyük bir firsat yaratti. 5-10 sene sonra yapilacak inovasyonlari öne çekti. Asil itibariyle fosil yakitlara yatirim yapmak her zaman için yenilenebilir enerjiye yatirim yapmaktan daha az maliyetli. Türkiye’nin enerji ihtiyacini karsilamak için de yapilabilecek ve atilabilecek en iyi adim, dogalgaz ve ithal kömür santrallerini açilmasiydi” dedi.

 


Salı 19 ° / 9 °
Çarşamba 23.3 ° / 10.8 °
Perşembe 23.4 ° / 12.8 °