ISTANBUL’DA TOPLU ULASIM YÜZDE 100 DIJITALLESTI

Istanbul’da toplu ulasim yüzde 100 dijitallesti. En son Marmaray hattina da QR kod ödeme sisteminin gelmesiyle birlikte Istanbul’da toplu ulasimda fiziki karta ihtiyaç kalmadi. Günlük QR kod kullanimi ile yapilan ödeme çok kisa sürede 176 bini buldu. Dij

Güncel 9.10.2022 11:29:06 0
ISTANBUL’DA TOPLU ULASIM YÜZDE 100 DIJITALLESTI

Istanbul’da toplu ulasim yüzde 100 dijitallesti. En son Marmaray hattina da QR kod ödeme sisteminin gelmesiyle birlikte Istanbul’da toplu ulasimda fiziki karta ihtiyaç kalmadi.  Günlük QR kod kullanimi ile yapilan ödeme çok kisa sürede 176 bini buldu. Dijital Istanbulkart’i yüzde 48 kullanim oraniyla en çok ögrenciler kullanirken, yüzde 58 erkekler, yüzde 42 oraninda kadinlar kullaniyor.

Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB) istiraki BELBIM Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.S, toplu ulasimda dijital kart verilerini paylasti. Son verilere göre IBB toplu tasima ödeme altyapisini yüzde 100 dijitallestirdi. En son Marmaray hattina da QR kod ödeme sisteminin gelmesiyle birlikte Istanbul’da her noktada dijital ödeme yapmak artik mümkün.

QR KOD ILE YAPILAN ÖDEME GÜNLÜK 176 BINI BULDU

Günlük QR kullanimi ile yapilan ödeme çok kisa sürede günlük 176 bini buldu. Istanbulkart para yükleme talimatlarinin yüzde 15’i Istanbulkart Mobil’den yapiliyor. Toplu ulasim ödemelerinin yüzde 3’ü Dijital Istanbulkart ile yapiliyor.

DIJITAL ISTANBULKART’I EN ÇOK GENÇLER KULLANIYOR

Son bir aylik aktif dijital kart oranina bakildiginda dijital istanbulkart kullananlarin yüzde 49’u tam tarifelilerden olusuyor. Dijital kart kullananlarin yüzde 48’i ögrenciler olurken, yüzde 3’ü ögretmenlerden olusuyor. Cinsiyet dagilimina bakildiginda dijital Istanbulkart kullananlarin yüzde 58’i erkeklerden, yüzde 42’si kadinlardan olusuyor. Yine yas grubu dagilimina bakildiginda ise, dijital Istanbulkart kullananlarin yüzde 42’si 18-25 yas araliginda olurken; yüzde 29’u ise 26-35 yas arasinda görülüyor.

UZUN KUYRUKLARDA BEKLEMEDEN ÖGRENCI KARTI SAHIBI OLUNABILIYOR

IBB her yil yasanan ögrenci kart basvurusu uzun bekleme sürelerine son verdi. Istanbulkart Basvuru Merkezleri’nde Ögrenci Istanbulkart basvuru alimlarini durduran IBB online basvuru sistemi altyapisi ile ögrencileri 30 saniyede kart sahibi yapiyor. Dijital Ögrenci Istanbulkart kullanimi fiziki Istanbulkart ihtiyacini azaltti. Dijital Ögrenci Istanbulkart, tüm ulasim ödemelerini ve aktarmalarini ögrenci tarifesi üzerinden hesapliyor. 2021 yilinda BELBIM 169 bin 318 fiziksel ögrenci kart basvurusu talebi aldi. 2022 yilinda fiziksel ögrenci kart basvurusu 129 bin 413’e düstü. 2022 yilinda Istanbulkart Mobil yükleyerek Dijital Ögrenci Istanbulkart sahibi olan ögrenci sayisi ise 118 bin 267 olarak gerçeklesti. 

BASVURU ISLEM SÜRESI 30 SANIYEYE DÜSTÜ

IBB ögrenci kart basvurularini tamamen online sisteme tasiyarak, teslimat seçeneklerini artirdi. Adrese teslim, kargo bedelsiz kampüse teslim ve en yakin Istanbulkart Basvuru Merkezi (IBM) subesinden teslim seçenekleri eklendi. Tüm bu seçenekler ögrencilere zaman tasarrufu saglarken manuel basvurularda gereken; evrak doldurma, tarama, fotokopi, para alisverisi gibi eylemler ortadan kalkarak islem süresi 30 saniyeye düstü.

36 üniversitede kampüse teslim seçenegi ile özellikle sehir disindan gelecek ögrencilere kolaylik saglandi. Ögrenciler üniversite kaydini olusturdugunda ya da ilk ders gününde, ögrenci kartini direkt olarak üniversiteden alabilir hale geldi.


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °