ALTIN PORTAKAL ÖDÜLLERI SAHIPLERINI BULDU

Antalya Büyüksehir Belediyesi ev sahipliginde düzenlenen 59.Antalya Altin Portakal Film Festivali, Antalya Kapali Spor Salonu’nda düzenlenen Ödül Töreni ile sona erdi. Altin Portakal’in En Iyi Filmi; Özcan Alper’in yönettigi “Karanlik Gece” oldu. Emin Alp

Kültür-Sanat 9.10.2022 18:12:00 0
ALTIN PORTAKAL ÖDÜLLERI SAHIPLERINI BULDU

Antalya Büyüksehir Belediyesi ev sahipliginde düzenlenen 59.Antalya Altin Portakal Film Festivali, Antalya Kapali Spor Salonu’nda düzenlenen Ödül Töreni ile sona erdi. Altin Portakal’in En Iyi Filmi; Özcan Alper’in yönettigi “Karanlik Gece” oldu. Emin Alper imzali “Kurak Günler” geceden En iyi Yönetmen Ödülü dahil 9 ödülle ayrildi.

Nefise Karatay ve Yekta Kopan’in sundugu Halk TV ekranlarindan canli yayinlanan, Antalya Büyüksehir Belediye Baskani ve Festival Baskani Muhittin Böcek’in ev sahipligini yaptigi geceye; CHP Genel Baskan Yardimcisi Muharrem Erkek , CHP Antalya Milletvekili Cavit Ari, Antalya Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri ve Festivalin Idari Direktörü Cansel Tuncer, belediye baskanlari, siyasi parti temsilcileri, Antalya protokol üyeleri, jüri üyeleri Yesim Ustaoglu, Ahmet Mümtaz Taylan, Azra Deniz Okyay, Harun Tekin, Nurgül Yesilçay, Ugur Içbak, Anamaria Marinca, Nikolaj Nikitin, Valdimar Jóhannsson, Ezgi Mola, Meliksah Altuntas, Nazli Elif Durlu, Ceylan Özgün Özçelik, Hilmi Etikan, Elif Ergezen, Görkem Yeltan, Feyzi Tuna, Ismail Günes, Murat Ersahin, Olkan Özyurt, Ugur Vardan’in yani sira Mustafa Alabora, Aybüke Pusat, Melisa Sözen, Gülsen Tuncer, Nilüfer Aydan, Aysenil Samlioglu, Ipek Bilgin, Ayse Erbulak, Abdurrahman Keskiner, Engin Ayça, Tarik Papuçcuoglu, Nurcan Eren, Serif Gören, Tayfun Pirselimoglu, Serdar Orçin, Melike Demirag, Serap Aksoy, Salih Güney, Biket Ilhan, Tolga Karaçelik, Serpil Tamur, Ayçin Inci, Elif Inci gibi sinema ve televizyon dünyasindan çok sayida isim katildi.

“IYI KI VARSIN ALTIN PORTAKAL. IYI KI VARSIN SINEMA”

Antalya Büyüksehir Belediye Baskani ve Festival Baskani Muhittin Böcek yaptigi konusmada sunlari söyledi:

“Geleneksel kortejimizle baslayan festivalimizin coskusu güzel sehrimizden güzel ülkemize dalga dalga yayildi. Sanatçilarimizla, yurtiçi ve yurtdisindan gelen yüzlerce konugumuzla hemserilerimizle birlikte çok güzel bir hafta geçirdik. Sokaklarda bulustuk, salonlari sinema askiyla doldurduk. Sanatla iyilestik, çogaldik, sevgiyle kucaklastik. Iyi ki varsin Altin Portakal. Iyi ki varsin sinema. Yasadigimiz her gün aldigimiz kararlarin ne kadar dogru oldugunu gördük. Çünkü Türk sinemasi olmadan, sanatçilarimiz olmadan Altin Portakal olamaz, o kendi degerleriyle güzeldir, kendi degerleri ile anlamli. Onun için bir tarihtir, yasi yarim asri geçen bir çinardir, o özüyle bir dünya markasidir. Ülkemizin uluslararasi alandaki gurur kaynagidir. 59 yillik tarihiyle bizi kucaklayan Altin Portakal bugün bir kez daha sanatçilarimizin emeklerini taçlandiracak. Simdiden ödül alacak tüm sanatçilarimizi yürekten kutluyorum.”

EN IYI FILM “KARANLIK GECE”

Bu yil Ulusal Uzun Metraj Film Yarismasi’nda 10 film yaristi. Jüri baskanligini yönetmen-yapimci-senarist Yesim Ustaoglu’nun üstlendigi, oyuncu-yönetmen Ahmet Mümtaz Taylan, yönetmen-senarist Azra Deniz Okyay, müzisyen Harun Tekin, oyuncu Nurgül Yesilçay ve görüntü yönetmeni Ugur Içbak’tan olusan, ani gelisen is programi nedeniyle sair Haydar Ergülen’in ayrilmak zorunda kaldigi jüri, yönetmenligi Özcan Alper’e, yapimciligi Soner Alper, Necati Akpinar, Ersin Çelik ve Bülent Makar’a ait “Karanlik Gece” filmini “En Iyi Film” seçti.

“Karanlik Gece”, En Iyi Film Ödülü’nün yani sira Murat Uyurkulak ve Özcan Alper’e En Iyi Senaryo Ödülü’nü kazandirdi.

AVNI TOLUNAY JÜRI ÖZEL ÖDÜLÜ’NÜN SAHIBI “AYNA AYNA”

Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü’ne Belmin Söylemez’in yönettigi, Hasmet Topaloglu’nun yapimcisi oldugu “Ayna Ayna” filmi layik görüldü. “Ayna Ayna” filmindeki performansiyla da Laçin Ceylan, En Iyi Yardimci Kadin Oyuncu Ödülü’nü kazandi.

BEHLÜL DAL EN IYI ILK FILM ÖDÜLÜ “KAR VE AYI” FILMINE VERILDI

Behlül Dal En Iyi Ilk Film Ödülü’nü Selcen Ergun’un yönettigi, Nefes Polat’in yapimcisi oldugu “Kar ve Ayi” aldi. Merve Dizdar, filmdeki performansiyla En Iyi Kadin Oyuncu Ödülü’nü aldi.

“KURAK GÜNLER” FILMI GECEDEN 9 ÖDÜLLE AYRILDI

En Iyi Yönetmen Ödülü’ne “Kurak Günler” filmiyle Emin Alper layik görüldü. En Iyi Erkek Oyuncu Ödülü ise “Kurak Günler” filminin basrol oyuncularindan Selahattin Pasali ve “LCV (Lütfen Cevap Veriniz)” filmindeki performansiyla Cem Yigit Üzümoglu arasinda paylastirildi. “Kurak Günler” filmiyle Christos Karamanis En Iyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’nü kazanirken, filmin müziklerine imza atan Stefan Will En Iyi Müzik Ödülü’ne layik görüldü. Erol Babaoglu “Kurak Günler” filmiyle En Iyi Yardimci Erkek Oyuncu Ödülü’ne layik görüldü. Özcan Vardar ve Eytan Ipeker, “Kurak Günler” filminin kurgusuyla En Iyi Kurgu Ödülü’ne layik görülürken, Cahide Sonku’nun anisini yasatmak ve Türkiye sinema sektöründeki kadin temsili ile görünürlügüne dikkat çekmek amaciyla verilen 50 bin TL para destekli Cahide Sonku Ödülü’nün bu seneki kazanani, “Kurak Günler” filminin yardimci yapimcilarindan Çigdem Mater oldu.

Emin Alper, “Kurak Günler” filmiyle, Feyzi Tuna, Görkem Yeltan ve Ismail Günes’ten olusan jüri tarafindan, bu yil usta yönetmen Erden Kiral anisina verilen FILM-YÖN En Iyi Yönetmen Ödülü’ne de layik görüldü.

Sinema yazarlari Murat Ersahin, Olkan Özyurt ve Ugur Vardan’dan olusan jürinin, bu yil sinema yazari Murat Özer anisina verdikleri SIYAD En Iyi Film Ödülü ise Emin Alper’in yönettigi “Kurak Günler” filmine verildi.

Meral Efe Yurtseven ve Yunus Emre Yurtseven, Kaan Müjdeci imzali “Iguana Tokyo” filmiyle En Iyi Sanat Yönetmeni Ödülü’ne layik görüldüler.

EN IYI BELGESEL “KIM MIHRI”

10 filmin yaristigi Ulusal Belgesel Film Yarismasi’nin Ceylan Özgün Özçelik, Elif Ergezen ve Hilmi Etikan’dan olusan jürisi, En Iyi Belgesel Film Ödülü’nü Berna Gençalp’in yönettigi “Kim Mihri” filmine verdi.

Jüri Özel Ödülü ise Ekin Ilbag ve Idil Akkus’un birlikte yönettikleri “Düet” filmine verildi

“BEN TEK SIZ HEPINIZ” EN IYI KISA FILM

Ulusal Kisa Metraj Film Yarismasi’nda ise toplam 12 kisa film yaristi. Ezgi Mola, Meliksah Altuntas ve Nazli Elif Durlu tarafindan yapilan degerlendirme sonucu, Baris Kefeli ve Nükhet Taner’in yönettigi “Ben Tek Siz Hepiniz” En Iyi Kisa Film seçildi.

Jüri Özel Ödülü’nü Özgürcan Uzunyasa’nin “Cehennem Bos Tüm Seytanlar Burada” adli filmi kazandi.

ULUSLARARASI YARISMA’NIN EN IYISI “ZIYARETÇI”

10 filmin yaristigi Uluslararasi Uzun Metraj Film Yarismasi’nin, oyuncu Anamaria Marinca, oyuncu Jean-Marc Barr, film küratörü ve elestirmeni Nikolaj Nikitin, Arte France direktörü Olivier Père ve yönetmen, senarist Valdimar Jóhannsson’dan olusan jürisi, Martín Boulocq’un “Ziyaretçi / The Visitor” adli filmini En Iyi Film seçti.

Jüri bu yil ayrica Michal Vinik imzali Valeria Evleniyor / Valeria is Getting Married filmine Jüri Özel Ödülü verdi.

En Iyi Yönetmen: Damian Kocur

Jüri, En Iyi Yönetmen Ödülü’ne “Ekmek ve Tuz / Bread and Salt” filminin yönetmeni Damian Kocur’u layik gördü.

En Iyi Kadin Oyuncu Ödülü’ne “Canavarlar / The Beasts” filmindeki performansiyla Marina Foïs,

En Iyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne ise “Mahkeme / Dustland” filmiyle Pejman Jamshidi layik görüldü.

YARISMALAR - ÖDÜLLER

Ulusal Kisa Metraj Film Yarismasi

Jüri Özel Ödülü: Cehennem Bos, Tüm Seytanlar Burada – Özgürcan Uzunyasa

En Iyi Kisa Film: Ben Tek Siz Hepiniz – Baris Kefeli, Nükhet Taner

Ulusal Belgesel Film Yarismasi

Jüri Özel Ödülü: Düet- Ekin Ilbag, Idil Akkus

En Iyi Belgesel Film: Kim Mihri – Berna Gençalp

Uluslararasi Uzun Metraj Film Yarismasi

En Iyi Uluslararasi Film: Ziyaretçi / The Visitor - Martín Boulocq

Jüri Özel Ödülü: Valeria Evleniyor / Valeria is Getting Married - Michal Vinik

En Iyi Yönetmen: Ekmek ve Tuz / Bread and Salt – Damian Kocur

En Iyi Kadin Oyuncu: Marina Foïs - Canavarlar / The Beasts

En Iyi Erkek Oyuncu: Pejman Jamshidi - Mahkeme / Dustland

Ulusal Uzun Metraj Film Yarismasi

En Iyi Film: Karanlik Gece – Özcan Alper, Soner Alper, Necati Akpinar, Ersin Çelik, Bülent Makar

Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: Ayna Ayna – Belmin Söylemez, Hasmet Topaloglu

Behlül Dal En Iyi Ilk Film Ödülü: Kar ve Ayi – Selcen Ergun, Nefes Polat

En Iyi Yönetmen: Emin Alper – Kurak Günler

Cahide Sonku Ödülü: Çigdem Mater – Kurak Günler

En Iyi Senaryo: Murat Uyurkulak, Özcan Alper – Karanlik Gece

En Iyi Kadin Oyuncu: Merve Dizdar – Kar ve Ayi

En Iyi Erkek Oyuncu: Selahattin Pasali / Kurak Günler – Cem Yigit Üzümoglu / LCV (Lütfen Cevap Veriniz)

En Iyi Görüntü Yönetmeni: Christos Karamanis – Kurak Günler

En Iyi Müzik: Stefan Will – Kurak Günler

En Iyi Kurgu: Özcan Vardar, Eytan Ipeker – Kurak Günler

En Iyi Sanat Yönetmeni: Meral Efe Yurtseven, Yunus Emre Yurtseven – Iguana Tokyo

En Iyi Yardimci Kadin Oyuncu: Laçin Ceylan – Ayna Ayna

En Iyi Yardimci Erkek Oyuncu: Erol Babaoglu – Kurak Günler

SIYAD En Iyi Film Ödülü: Kurak Günler – Emin Alper

Film-Yön En Iyi Yönetmen Ödülü: Emin Alper – Kurak Günler

 


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °