TBMM'de bu hafta neler görüsülecek?

TBMM Genel Kurulu, "dezenformasyonla mücadele düzenlemesi" olarak bilinen Basin Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi üzerindeki görüsmelerini sürdürecek.

Güncel 10.10.2022 13:36:00 0
TBMM

ANKARA (IGFA) - TBMM Genel Kurulu, 11 Ekim Sali günü toplanarak dezenformasyonla mücadele teklifinin görüsmelerine, 15. maddeden itibaren devam edecek.

Teklifle, internet haber siteleri süreli yayin kapsamina alinacak. Basin karti basvurusu Iletisim Baskanligina yapilacak, resmi nitelikte kimlik belgesi olarak kabul edilecek.

Basin karti talep edenlerde, 18 yasini bitirmesi, en az lise veya dengi bir egitim kurumundan mezun olmasi, kisitli veya kamu hizmetlerinden yasakli olmamasi sarti aranacak. Halk arasinda endise, korku veya panik yaratmak amaciyla ülkenin iç ve dis güvenligi, kamu düzeni ve genel sagligi ile ilgili gerçege aykiri bir bilgiyi, kamu barisini bozmaya elverisli sekilde alenen yayan kimse, 1 yildan 3 yila kadar hapis cezasiyla cezalandirilacak. Resmi ilanlar, sartlari Basin Ilan Kurumu Genel Kurulunca belirlenecek internet haber sitelerinde de yayimlanacak. Ihaleler, isin yapilacagi yerde çikan bir gazetenin yani sira bir internet haber sitesinde de duyurulabilecek. Milli Istihbarat Teskilatinin faaliyetleri ve personeline yönelik suç teskil eden içerikler katalog suçlar kapsamina alinacak.

Genel Kurulda daha sonra Endüstri Bölgeleri Kanunu'nda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi ele alinacak.

Teklifle, kurulu alanlarda 150 bin metrekare sarti 100 bin metrekareye, bos alanlarda 200 bin metrekare sarti 150 bin metrekareye düsürülerek, yüksek teknolojili, stratejik, katma degerli, ihracat potansiyeli yüksek yatirimlarin da özel endüstri bölgesi imkanlarindan faydalanmasi amaçlaniyor.

Endüstri bölgelerinde yer alacak yatirimcilar, Sanayi ve Teknoloji Bakanliginca onaylanan ruhsat, onay ve izinlere iliskin harçlardan muaf olacak.

Yükümlülüklerini yerine getirmeyen yönetici sirket görevlilerine Sanayi ve Teknoloji Bakanliginca, 50 bin liradan 200 bin liraya kadar idari para cezasi verilecek.

KOMISYONLARIN GÜNDEMI

Plan ve Bütçe Komisyonunda, çalisanlara elektrik ve dogal gaz destegine vergi muafiyeti, ögrenim kredisinin faizsiz geri ödenmesi ile varlik yönetim sirketlerine devredilen 2 bin 500 liraya kadar olan icra takibindeki borçlarin tasfiyesini de içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi görüsülecek.

Teklife göre, ögrenim kredisi alanlar borçlarini, aldiklari miktar kadar mezuniyetten 2 yil sonra ödemeye baslayacak.

6. sinif tip ile 5. sinif dis hekimligi fakülteleri ögrencileri, uygulamali egitimleri süresince, 12 ayi geçmemek üzere net asgari ücret tutarinda aylik ücret alacak.

Kur Korumali Mevduat uygulamasi 31 Aralik 2023'e kadar uzatilacak.

Yurt disinda oynatilan her türlü esya piyangosu, sans oyunu, müsterek bahis ve benzeri oyunlara internet veya diger yollarla Türkiye'den oynanmasina imkan saglayanlara, 4 yildan 6 yila kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasi verilecek.

COVID-19 salgininin yayilmasini önlemek amaciyla 11 Mart 2020'den itibaren verilen ancak ilgilisine teblig edilmeyen idari para cezalari teblig edilmeyecek, teblig edilen cezalarin tahsilinden vazgeçilecek. Bakiye takip tutari 2 bin lira ve altina düsen icra takibindeki alacaklar tasfiye edilecek.

Isverenler tarafindan çalisanlara elektrik, dogal gaz ve diger isinma giderlerine karsilik olmak üzere 30 Haziran 2023'e kadar ilave olarak yapilan aylik 1000 lirayi asmayan ödemeler, prime esas kazanca dahil edilmeyecek ve bu tutar üzerinden gelir vergisi hesaplanmayacak.

Turizm payi oranlari azaltilacak, deniz turizmi araçlarindan pay alinmasi uygulamasina gelecek yildan itibaren son verilecek.

Kadin Erkek Firsat Esitligi Komisyonu bünyesinde faaliyet gösteren Kadinlarin Is ve Aile Yasamlarinin Uyumlastirilmasinda Karsilasilan Sorunlarin Tespiti ve Çözüm Önerilerinin Belirlenmesi Alt Komisyonu, çarsamba günü toplanacak. Toplantida, SGK Strateji Baskanligi, Tarimsal Kirsal Destekleme Kurumu ile TOBB Kadin Girisimciler Kurulu yetkilileri ayri ayri sunum yapacak.

Ayrica TBMM'de siyasi partilerin haftalik düzenledikleri grup toplantilari yapilacak.


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °