Kalça Sikisma Sendromu Hakkinda Bilinmesi Gereken 5 Önemli Nokta

Siddetli kasik agrisi, oturup kalkarken, çömelirken keskin ve batici bir agri ya da kalçanizi hareket ettirdiginizde bir tiklama, kilitleme sesi…

Sağlık 11.10.2022 09:40:00 0
Kalça Sikisma Sendromu Hakkinda Bilinmesi Gereken 5 Önemli Nokta

Siddetli kasik agrisi, oturup kalkarken, çömelirken keskin ve batici bir agri ya da kalçanizi hareket ettirdiginizde bir tiklama, kilitleme sesi… Bu ve benzeri sikayetler, son yillarda giderek yayginlasan kalça sikisma sendromunun en sik görülen belirtileri arasinda yer aliyor. Acibadem Atasehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Doç. Dr. Safa Gürsoy, kisinin yasam kalitesini büyük ölçüde olumsuz etkileyen kalça sikisma sendromunun bazi kisilerde ise hiçbir belirti vermeden ilerleyebildigini, tedavi edilmedigi durumlarda kalçada kireçlenmeye yol açarak ciddi yürüme sorunlarina neden olabildigini söylüyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Doç. Dr. Safa Gürsoy, kalça sikisma sendromu hakkinda bilinmesi gereken 5 önemli noktayi anlatti, önemli uyarilar ve önerilerde bulundu. 

Bu sikayetleriniz varsa!

Kalça sikisma sendromu, kalça ve kasik agrisinin en yaygin nedenleri arasinda yer aliyor. Günümüzde her 5 kisiden 1’inde görülen kalça eklemindeki kemik fazlaliklarinin neden oldugu hastalik, bazi kisilerde herhangi bir soruna yol açmayip sinsice ilerleyebilirken, bazilarinda ise siddetli agrilar ve hareket kisitliligi ile günlük yasam kalitesini büyük ölçüde olumsuz etkileyebiliyor. Doç. Dr. Safa Gürsoy kalça sikisma sendromuna bagli olarak siklikla görülen sikayetleri; siddetli kasik agrisi, arabaya binerken veya inerken, sandalyeye oturup kalkarken, çömelirken ya da dönerken keskin ve batici bir agri, uzun süre oturma ya da yürüme sonrasi olusan donuk bir agri, kalça hareket ettirildiginde duyulan tiklama veya kilitleme sesi, eklem hareketlerinde kisitlilik, sertlik ve topallama olarak siraliyor.

Tanisi üç temel unsura dayaniyor

Anatomik olarak karmasik bir yapiya sahip olan kalça ekleminde agrinin kaynaginin dogru bir sekilde tespit edilmesi bazen zor olabiliyor. Kalça sikisma sendromunun dogru tanisi için hastanin sikayetlerinin çok iyi dinlenmesi, fiziksel hareketlerle test edilmesi ve son olarak da sikismaya neden olan kemik fazlaliklarinin röntgen, manyetik rezonans inceleme ve bilgisayarli tomografi gibi görüntüleme yöntemleri ile radyolojik olarak gösterilmesi gerekiyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Doç. Dr. Safa Gürsoy, kalça sikisma sendromunun tanisinda ileri görüntüleme yöntemleri ile sikismaya neden olan kemik deformitelerinin 3 boyutlu degerlendirilmesinin mümkün olabildigini söylüyor.  

Tedavisi adim adim planlaniyor

Toplumda kalça sikismasina neden olabilecek kemik fazlaliklarina sahip olan ancak herhangi bir sikayeti olmayan birçok kisi bulunuyor. Kalça sikisma sendromunu hafif yasayan hastalarda cerrahi disi tedavilerde iyilesme saglanabildigini belirten Doç. Dr. Safa Gürsoy “Bu tip hastalarda tedavide ilk asamayi agriya neden olan hareketlerden kaçinmak, fizik tedavi veya anti-enflamatuar ilaçlar olusturuyor. Kemik fazlaliklarina bagli bir kalça sikisma sendromunda, fizik tedavi sirasinda zorlayici hareketlerden kaçinmak büyük önem tasiyor. Cerrahi disi tedaviler fayda saglamadiginda ameliyat zorunlu oluyor” diyor.   

Kalça artroskopisi ameliyati tedavi sürecini kisaltiyor

Cerrahi tedavi genellikle günübirlik veya bir günlük yatis ile gerçeklestirilebilen, ‘kalça artroskopisi’ denilen; kapali yöntemle, kamera ve özel el aletleri yardimi sayesinde minimal girisimli bir operasyonla yapilabiliyor. Kalça artroskopisi, kalça ekleminin karmasik yapisindan dolayi daha fazla uzmanlik gerektiriyor. Çogunlukla genel anestezi ile yapilan ameliyat sirasinda hastaliga neden olan kemik fazlaliklarinin tiraslanarak giderilirken, yirtiklar özel dikisler yardimiyla dikilerek tamir ediliyor. “Hastalarin büyük çogunlugu bu ameliyatin sonuçlarindan çok memnun oluyor. Iyi bir fizik tedavi programi ile ameliyattan 4-6 ay sonra herhangi bir sinirlama olmaksizin hasta eski aktivite düzeylerine dönebiliyor. Spora dönüs brans ve sporcu bazli degismekle birlikte genellikle 6-8 ay arasinda oluyor” diyen Doç. Dr. Safa Gürsoy, tamir edilemeyecek derecede gecikmis veya büyük hasar almis durumlarda, kisinin kendi tendonlari veya kadavradan alinan tendonlarin kullanilmasi gerektigini, kalça eklem kikirdaginda hasar olmasi durumunda, tedavi için kikirdak yenileyici ek metotlar da uygulanabildigini söylüyor. 

Tedavi edilmezse kireçlenmeye yol açabiliyor!

Kalça sikisma sendromu genç ve aktif hastalarda kalça ve kasik agrisinin baslica nedenini olustururken, tedavi edilmediginde erken eklem hasarina yol açabiliyor. Kalça ekleminde sikismaya neden olan kemik fazlaliklarinin nedenlerine yönelik sinirli sayida çalisma oldugunu belirten Doç. Dr. Safa Gürsoy, bu sorunun genetik ya da gelisimsel olarak görülebildigini belirterek söyle konusuyor: “Genetik yatkinligin yani sira gelisme çaginda yarismali sporlara aktif katilim gibi faktörlerin bu deformitelerin görülme sikliginda artisa neden olabildigi düsünülüyor. Hastalik tedavi edilmedigi taktirde ilerleyerek kireçlenmeye ve yürümede ciddi güçlüklere de yol açabiliyor.”


Cuma 18.2 ° / 9.7 °
Cumartesi 24.1 ° / 11.8 °
Pazar 23.2 ° / 12.8 °