Irkçilik Karsiti Kentler Kadiköy’de Bulustu

Avrupa Irkçilik Karsiti Kentler Agi’nin (ECCAR) iki gün sürecek olan genel kurulu toplantisi Kadiköy Belediyesi ev sahipliginde Alan Kadiköy’de yapiliyor.

Güncel 13.10.2022 14:52:00 0
Irkçilik Karsiti Kentler Kadiköy’de Bulustu

Avrupa Irkçilik Karsiti Kentler Agi’nin  (ECCAR)   iki gün sürecek olan genel kurulu toplantisi Kadiköy Belediyesi ev sahipliginde Alan Kadiköy’de yapiliyor.  Geçen yil Fransa’nin Bordeaux kentinde düzenlenen genel kurulda oybirligi ile yönetim kuruluna seçilen Kadiköy Belediye Baskani Av. Serdil Dara Odabasi, “Irkçilik, ayrimcilik ve yabanci düsmanligi siyasal ve toplumsal barisi bozmakla kalmiyor ayni zamanda kapanmasi çok uzun yillar alan yaralar da açiyor” dedi.

Kadiköy Belediyesi, UNESCO tarafindan kentlerin irkçilik, ayrimcilik ve yabanci düsmanligi ile mücadele politikalarini iyilestirmek amaciyla kurulan Avrupa Irkçilik Karsiti Kentler Agi’na (ECCAR) 2019 yilinda katilmis ve Kadiköy Belediye Baskani Av. Serdil Dara Odabasi, ECCAR’in Aralik 2021’de Fransa’da yapilan son genel kurulunda oybirligi ile Kadiköy Belediyesi’ni temsilen yönetim kuruluna seçilmisti. Bu yil ECCAR Genel Kurulu 13 – 14 Ekim tarihlerinde Alan Kadiköy’de gerçeklestiriliyor. Genel kurula Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu, Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi, ECCAR üyesi Sisli Belediye Baskani Muammer Keskin, ECCAR Baskani Benedetto Zacchiroli, UNESCO temsilcisi Konstantinos Tararas, akademisyenler ve STK temsilcileri katildi.

“KADIKÖY, ADETA BIR ‘ÖZGÜRLÜGE KAÇIS MEKÂNI’” 

Genel kurulun açilis konusmasini yapan Kadiköy Belediye Baskani Av. Serdil Dara Odabasi, Kadiköy'ün her kesimden insanlari kucaklayan ve özellikle gençlerin ihtiyaç duydugu, özgürlük kavraminin ön plana çiktigi bir kent oldugunu söyledi ve sözlerini söyle sürdürdü: “Tarihi boyunca farkli uygarliklara ev sahipligi yapan kentimizde Türkler, Rumlar, Ermeniler; Müslümanlar, Hiristiyanlar, Yahudiler ve diger kimlik ve inançlardan yüz binlerce insan, baris ve huzur içerisinde bir arada yasamistir. Yarim milyona yaklasan kayitli nüfusumuz, bu kapsayiciligimiz sayesinde, kimi hafta sonlari gün içi ziyaretlerle üç milyona kadar ulasabiliyor. Bu sayi Avrupa’nin en tarihi ve en kalabalik sehirlerinin nüfusundan da fazladir. Söz konusu dislanmisliga maruz kalan kurbanlar ise özellikle nefret suçlarinda hukuki yaptirimlarin yetersiz oldugu adalet sistemlerinde siyasal, toplumsal, kültürel ve ekonomik hayata uyum saglamakta da türlü güçlüklerle karsilasiyorlar. Bu baglamda her farkli köken, inanç, kimlik ve yönelimden vatandaslarimiz için ama özellikle de su anda Türkiye’de çok büyük bir degisimin önünü açmakta kararli olan yeni kusak genç kitle için Kadiköy, son yillarda her türlü baskidan, dislanmisliktan, kutuplastirilmadan, nefret nesnesi hâline getirilmekten uzak bir ‘özgürlüge kaçis mekâni’ olarak ön plana çikiyor. Kadiköy’ün bu cazibesinin yayilmasinda en büyük pay sahibi ise hiç süphesiz Kadiköy sakinlerinin bugün de her türlü irkçiliktan, ayrimciliktan ve nefret dilinden uzak bir toplum ve dünya talebiyle sözlerimi bitirmek istiyorum.”

 

GURUR DUYUYORUZ

Açilis konusmacilarindan biri olan ECCAR Baskani Benedetto Zacchiroli, “Istanbul gurur duydugumuz sehirlerden biri. Bu sehirler çesitlilikten korkan sehirler degiller. Bu nedenle burada olmaktan çok mutuyum. ECCAR Genel Kurulu öyle bir zamana isabet ediyor ki yil boyunca yaptigimiz bütün çalismalari toparlayip derliyoruz.   Hepimiz milyonlarca vatandasi temsil ediyoruz. Biliyoruz ki bizim çalismalarimiz ve faaliyetlerimiz her zaman hizli bir sekilde kabul edilmiyor. ECCAR’a üye olan belediye baskanlari cesur belediye baskanlaridir çünkü irkçilik ve ayrimciliga karsi bir agin üyesi oldugunuzda bir problemin oldugunu söylüyorsunuz” dedi. 

 

UNESCO temsilcisi Konstantinos Tararas da dünyanin pek çok bölgesinde irkçiligin yükselise geçtigini söyleyerek söyle devam etti: “Biz nasil fark yaratabiliriz? Tabii ki birbirimizden ögrenmeye devam edecegiz. Bizim yapmamiz gereken daha çok sey var. Kolektif fikirler ve projeler üretmeliyiz” dedi.

 

“ÖZGÜN BIR KONUMA SAHIP”

Istanbul’un çok özgün bir konuma sahip oldugunu belirten IBB Baskani Ekrem Imamoglu, “Muhtesem kent tarih boyunca yüzyillar boyunca farkli medeniyetlere baskentlik yapti. Farkli dilden, farkli kültürden, farkli milletten insanlarin bir araya gelisiyle kentin zenginligi olusmustur. Istanbul'un sokaklarini dolastiginizda bu zenginligin, birlikte yasama kültürünün hosgörünün izlerini görebilirsiniz. Istanbul'da bu farkli kültürler, farkli inançlar, farkli medeniyetler baris ve huzur içerisinde yasamanin formülünü bulmuslar. Bugün de birçok farkli millete ev sahipligi yapan bir kentteyiz. Istanbul, dünyada en yüksek sayida mülteciyi agirlayan dogu ve bati arasinda en yüksek geçisin oldugu sehir konumunda. Farkli statülerden ve farkli milletlerden Yaklasik iki milyon göçmen Istanbul’da yasiyor. Yine geçici koruma kapsaminda bulunan Suriyelilerin en çok bulundugu sehir de Istanbul. Eylül iki bin yirmi iki itibariyla sehrimizde bes yüz elli bir bin dokuz yüz dokuz geçici koruma altinda Suriyeli bulunuyor. Bu sartlar altinda yerel yönetim olarak her türlü irkçiliga ve ayrimciliga karsi mücadelemizi elbette sürdürüyoruz. Kentimizde yasayan herkese de esit hizmet sunma konusunda özenli bir çaba içerisindeyiz. Daha kapsayici kentsel politikalar üretmeye de özen gösteriyoruz” dedi.

 

Açilis konusmalarindan sonra “Kenti Ötekileri” baslikli bir panel düzenlendi. Moderatörlügünü Dr. Gülfem Saydan Sanver’in yaptigi panelde Hrant Dink Vakfi’ndan Yasemin Korkmaz, Akademisyen Doç. Dr. Mim Sertaç Tümtas, Yoksulluk Dayanisma Ofisi adina Melek Uygun konusmaci olarak katildi. 

 

HER TÜRLÜ AYRIMCILIGA KARSI KURULDU

Avrupa Irkçilik Karsiti Kentler Agi (ECCAR), UNESCO tarafindan 2004 yilinda kentlerin irkçilik, ayrimcilik ve zenofobi (yabanci düsmanligi) ile mücadele politikalarini iyilestirmek amaciyla sehirlerin tecrübelerini paylastigi bir ag olusturmak üzere kuruldu. ECCAR, Birlesmis Milletler Insan Haklari Yüksek Komiserligi, Kültürlerarasi Aksiyon Için Birlik (UNITED), Avrupa Konseyi, Avrupa Birligi Temel Haklar Ajansi (European Union Agency for Fundamental Rights-FRA) gibi çesitli uluslararasi kuruluslar ve sivil toplum kuruluslariyla birlikte çalismalar yürütüyor. Ag, sehir hayatinda ayrimciliga ugrayan gruplarin yerel yönetimler tarafindan güçlendirilmesini ve sehirlerin birbirlerinin tecrübelerinden faydalanmalarini amaçliyor.

 


Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °