Bakan Akar'dan NATO'da yogun diplomasi

Milli Savunma Bakani iki gün süren toplantilarin yani sira NATO Karargâhta yogun bir diplomasi trafigi de yasadi.

Güncel 14.10.2022 12:16:00 0
Bakan Akar

ANKARA (IGFA) - Brüksel'deki NATO Karargâhinda gerçeklestirilen NATO Savunma Bakanlari Toplantisi tamamlandi. Iki gün süren toplantilarin yani sira  karargâhta ayrica Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantisi gerçeklestirildi. Söz konusu toplanti ve oturumlarda Türkiye'yi, Millî Savunma Bakani Hulusi Akar temsil etti.

Bakan Akar, toplantilarin yani sira gerçeklestirdigi ikili görüsmelerle yogun bir diplomasi trafigini de hayata geçirdi. NATO Karargâhindaki ilk görüsmesini Hirvatistan Savunma Bakani Mario Banozic ile gerçeklestiren Bakan Akar daha sonra Gürcistan Savunma Bakani Juansher Burchuladze ile bir araya geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüsen Bakan Akar, ABD Savunma Bakani Lloyd James Austin, Almanya Savunma Bakani Christine Lambrecht, Fransa Savunma Bakani Sebastien Lecornu ve Ingiltere Savunma Bakani Ben Wallace ile de ayri ayri görüsme gerçeklestirdi.

Ispanya Savunma Bakani Margarita Robles ile ayaküstü görüsen Bakan Akar, Ege'de tansiyonun yükseldigi bir dönemde Yunanistan Savunma Bakani Nikos Panagiotopoulos ile de bir araya geldi. Bakan Akar, NATO üyeligi süreci devam eden Finlandiya Savunma Bakani Antti Kaikkonen ve Isveç Savunma Bakani Peter Hultqvist'in yani sira Ukrayna Savunma Bakani Oleksii Reznikov ile de ayaküstü görüstü.

Görüsmelerde Bakan Akar tarafindan, Türkiye’nin NATO’nun 70 yillik üyesi ve ikinci büyük ordusu olarak Avrupa-Atlantik güvenligine sagladigi katki ifade edildi. Türkiye’ye uygulanan ihracat kisitlamalarinin Avrupa-Atlantik güvenligini zayiflattigi belirtildi. Bunlarin yani sira Bakan Akar tarafindan terör örgütü PKK/YPG basta olmak üzere her türlü terör örgütü ile mücadelede dayanisma beklentisi dile getirildi. Ukrayna’ya yönelik gerçeklestirilen destek ile Türkiye’nin ateskesin saglanmasi, gerginligin azaltilmasina yönelik çalismalarini aktaran Bakan Akar, diplomasinin önemine vurgu yaparak Türkiye’nin diplomatik çabalarinin sonuçlarinin tahil anlasmasi ve esir degisimi ile alindigini belirtti. Görüsmelerde, diger ikili, bölgesel savunma ve güvenlik konulari ile savunma sanayisi is birligi de ele alindi.


Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °
Pazartesi 24.9 ° / 11.7 °