800 milyon insan aç

Her yil 931 milyon ton gida israf ediliyor ve bu israfin 570 milyon tonu hane halkinda gerçeklesiyor. Bizler gidalari çöpe atarken, dünya genelinde 800 milyondan fazla insan da her gün kronik açlik çekiyor.

Güncel 15.10.2022 08:54:00 0
800 milyon insan aç

ISTANBUL (IGFA) - 2015 yilinda dünya liderleri bir dizi yeni Sürdürülebilir Kalkinma Hedefi (SKH) belirlediler. Bunlardan biri, 2030 yilina kadar “açligi sona erdirmek, gida güvenligini ve gelismis beslenmeyi saglamak ve sürdürülebilir tarimi tesvik etmek”. BM, dünyanin bu hedefe ulasma yolunda kaydettigi ilerlemeyi göstermek üzere yayinladigi raporunda su verilere yer verdi: “Dünyada yetersiz beslenen insanlarin orani 2000-2004'te yüzde 15'ten 2020'de yüzde 9,9'a düstü. Bodurluk (kronik yetersiz beslenme nedeniyle yaslarina göre çok kisa olan çocuklar) orani bes yasin altindaki çocuklarda 2000 yilinda yüzde 33'ken 2019'da yüzde 21,3 olarak kaydedildi.” Peki tüm bu tabloya ragmen gerçekten “Kimseyi Arkada Birakma”mak mümkün mü? Bunun için neler yapabiliriz ve açlikla nasil mücadele edebiliriz? Birçok sirket, kurum ve kurulus bu kapsamda çesitli projelere destek oluyor, sivil toplum kuruluslariyla dirsek temasinda bulunuyor ve bu konuda kurumsal mücadelelerini veriyor. Iste o sirketlerden biri de Ajinomoto Türkiye…

Gida kaybi ve israfinin önüne geçmek için projeleriyle ve STK is birlikleriyle dikkat çeken Ajinomoto Türkiye, sirketin çalisanlari ve ailelerinin 16 Ekim Dünya Gida Günü’nde gidaya erisim hakkina dikkat çekmek amaciyla Çorbada Tuzun Olsun Dernegi’yle beraber evsizlere Bizim Mutfak çorbalari dagitiyor. 2017’den bu yana yaptiklari sözlesme kapsaminda düzenli olarak dernegin tüm çorba ihtiyacini Bizim Mutfak çorbalariyla karsilayan Ajinomoto Türkiye, Subat 2019’dan bu yana Çorbada Tuzun Olsun Dernegi’ne 1599 kg çorba temini sagladi. Temel Ihtiyaç Dernegi (TIDER) ile Ocak 2019’da imzaladiklari anlasma kapsaminda ise Türkiye'deki yoksul aileler için çalismaya devam ediyor. Bu kapsamda da TIDER dahil edildiginde toplamda 81 bin 537 kilogram çorba bagislanmis oldu. Ajinomoto Türkiye, ürünleri TIDER araciligiyla bu ailelerle paylasarak hem gida israfiyla hem de yoksullukla mücadele alaninda basarili bir sosyal fayda yaratmayi amaçliyor. 

ISTE ÖNERILER

Gida kaybini azaltmak üzere daha iyi gida hasat mekanizmalari ve uygulamalari gelistirmek en büyük ihtiyaçlarin basinda geliyor. Tarihten bu yana en yaygin uygulamalardan biri olan tarlada kalan gidalarin toplanmasi ve yerel gida bankalarina, barinaklara bagislamak üzere gerçeklestirilen hasat etkinlikleri bu açidan daha da önem kazaniyor.Her yil 931 milyon ton gida israf ediliyor ve bunun 570 milyon tonu hane halkinda gerçeklesiyor. Yani yarisindan fazlasi diyebiliriz.

Dolayisiyla bireysel olarak yapilabilecek çok sey var. Her seyden önce buzdolabinizda eksik olan ürünlere bakmadan alisverise çikmamak en basit yöntemlerden biri. Böylece neye ihtiyaciniz oldugunu tam olarak belirlemeden yeni bir ürün almayacaksiniz. Çünkü aksi halde çogu zaman buzdolabinda bozulmus ürünlerle karsilasmaniz mümkün oluyor.  Bu nedenle mutlaka alisveris öncesi ihtiyaçlarinizi kontrol ederek satin alim yapin. Buzdolabinda ve kuru gida dolabindaki yiyecekleri düzenli olarak kontrol edin ve son kullanma tarihleri yaklasan gidalari israfi önlemek adina mutlaka tüketin. Gida tüketiminde son alinanin daha sonra tüketilmesine, daha önce aldiginiz ürünleri ise öncelikli tüketmeye dikkat ederek israfin önünü kesebilirsiniz. Yemekleri küçük porsiyonlarda servis edin, yeterli degilse tükettikten sonra biraz daha ekleyebilirsiniz. Böylece tabaga fazla alinan yiyecegin israfini önlemis olursunuz. Ertesi günün ögle yemeginde, bir gün önce tüketemediginiz yiyecekleri degerlendirin. Pisirdiginiz yemekler fazla ise daha sonra tüketmek üzere dondurun.

Yiyeceklerinizi sokaklardaki dostlarimiz olan hayvanlar ile de paylasabilirsiniz.Kimi gidalar buzdolabinda, kimi de disarida saklanmali. Aldiginiz gidalari saklamak için en dogru yöntemleri arastirin ve bunlari uygulayin. Bu sekilde aldiginiz gidalari daha uzun süre kullanabilecek ve israfin önüne geçmis olacaksiniz. Dünyada, gezegendeki herkesi beslemeye yetecek kadar gida üretiliyor. Buna ragmen Dünya çapinda 829 milyon kadar insan her gece aç yatiyor. Küçük çiftçiler, çobanlar ve balikçilar küresel gida arzinin yaklasik yüzde 70'ini karsilamalarina ragmen gida güvencesizligine karsi özellikle de onlar savunmasizlar. Çatisma, açligin bir nedeni ve sonucu. Öyle ki, 2020'de 23 ülkede 99,1 milyon insan için açligin baslica nedeni çatismalar oldu. Dünya çapinda bes yasin altindaki tahmini 14 milyon çocuk, israfin bir sonucu olarak siddetli akut yetersiz beslenmeden muzdarip. Yetersiz beslenen çocuklarin sadece yüzde 25'i hayat kurtaran tedaviye erisebiliyor. Bu nedenle gidanizi israf etmeyin, paylasin. Açlikla mücadele etmek zorunda kalan son bir kisi bile kalmayana dek birlikte mücadele etmeye devam etmek zorundayiz.


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °