DAVUTOGLU, MADEN FACIASI BÖLGESINDE

Gelecek Partisi Genel Baskani Ahmet Davutoglu, Bartin Amasra’da maden faciasinin yasandigi bölgede; “Basta Sayin Cumhurbaskani olmak üzere bütün yetkililere seslenisim… Bugünler, görüs ayriliklari üzerinden fikir beyan etme günleri degil. Hep beraber, ort

Güncel 15.10.2022 21:02:00 0
DAVUTOGLU, MADEN FACIASI BÖLGESINDE

Gelecek Partisi Genel Baskani Ahmet Davutoglu, Bartin Amasra’da maden faciasinin yasandigi bölgede; “Basta Sayin Cumhurbaskani olmak üzere bütün yetkililere seslenisim… Bugünler, görüs ayriliklari üzerinden fikir beyan etme günleri degil. Hep beraber, ortak bir akilla neler yapilacagini tartismamiz lazim. Iktidardakilerin de buna açik olmasi lazim” dedi.

Gelecek Partisi Genel Baskani Ahmet Davutoglu, Bartin Amasra’da, maden faciasinin yasandigi bölgede incelemelerde bulundu. Incelemelerinin ardindan açiklama yapan Davutoglu, sunlari söyledi:

“Dün bu saatlerden, neredeyse bugüne kadar; 24 saattir ülkemizin her bir kösesinde bütün vatandaslarimizin gözü gönlü Amasra’daydi. Çok büyük bir aci yasadik. Birçok kez benzer acilari yasadigimizda da milletçe bu aciyi derinden hissetmistik. Bu kez de yine 41 canimizi kaybetmenin 41 aileye düsen atesi, kendi ailemize düsmüs gibi hissetmenin hüznünü yasiyoruz. Her seyden önce hayatini kaybeden vatandaslarimiza rahmet diliyorum. Mekanlari cennet olsun. Ailelerine sabir cemil niyaz ediyorum. Bu ziyaret çerçevesinde birçok aileyi de biraz sonra ziyaret edecegim. Bu arama kurtarma çalismalarina katkida bulunan bütün ekiplere, hangi kuruma ait olurlarsa olsun; sivil, özel, kamu hepsine tek tek tesekkürlerimi ifade ediyorum.

Bugünler, omuz omuza vermemiz gereken günler. Hastanede olan yaralilarimiza acil sifalar diliyorum. Bugün tabii hep beraber bu aciyi hissetmenin sorumlulugunu tasiyoruz. Dolayisiyla öncelikle her türlü görüs ayriligini bir kenara birakarak milletçe omuz omuza vermek durumundayiz.

Ikincisi, tabii hepimiz üzülsek de en büyük aci; ailelere düstü, ocaklara düstü. Hepimiz, ailelerin yaninda olmamiz; devletin bütün kurumlariyla ailelerin yaninda olmasi, psikolojik rehabilitasyondan bütün ihtiyaçlara kadar giderilmesi, milletçe bu ailelere maden sehitlerimize bir borcumuzdur.

“ENERJININ GÜNLÜK IHTIYAÇ ANLAMINDA SÜREKLI GÜNDEMDE OLMASI, MADENCILIK SEKTÖRÜNÜN IHMAL EDILMESINI BERABERINDE GETIRMEMELI”

Tabii bu hüzün günleri, bu matem günleri geçtikten sonra da basta sorumlular olmak üzere herkesin basini iki elinin arasina alip bir muhasebe yapma vakti gelecek. Rasyonel bir sekilde hiçbir ön yargi tasimadan herkesin; çok sayida yasadigimiz, geçmisteki maden facialarindan ders alarak, bugün Amasra’da yasadiklarimizi da göz önünde bulundurarak kapsamli bir degerlendirmeye ihtiyacimiz var. Madencilik alanindaki alinan tedbirlerde eksik olanlar nedir? Yapilmasi gerekenler, tamamlanmasi gerekenler nedir, kriz yönetimi baglaminda baska hangi tedbirlerin alinmasi gerekir Enerji Bakanligi basta olmak üzere Çalisma Bakanligi ve bütün yetkililerin gerektiginde özelestiri de yapmak sartiyla bu degerlendirmeleri yapmasi sart.

Biz de parti bünyemizde bir çalisma ekibi kurduk. Bu sabah intikal edenler oldu. Simdi aileleri ziyaret eden arkadaslarimiz var. Ayrica teknik bir degerlendirmeyle birkaç gün içinde gözlemleri, eksiklikleri yapici bir muhalefet anlayisiyla kamuoyuna duyuracagiz. Ama buradan benim basta sayin Cumhurbaskani olmak üzere bütün yetkililere seslenisim, kendilerini de dinledik… Bugünler, görüs ayriliklari üzerinden fikir beyan etme günleri degil. Hep beraber, ortak bir akilla neler yapilacagini tartismamiz lazim. Iktidardakilerin de buna açik olmasi lazim.

Ayrica bugün itibariyle bir genel tavsiyede bulunmak istiyorum. Enerji ve madenciligin ayni bakanlik bünyesinde olmasi, enerji konusunun tasidigi agir ve acil önem dolayisiyla madenciligin ve madencilik alaninin kimi zaman ihmal edilmesine yol açabiliyor. Artik madenciligin, Türkiye’deki dogal kaynaklarin bir bütünü olarak ayri bir bakanlik bünyesinde yapilandirilmasini degerlendirmemiz lazim. Enerjinin günlük ihtiyaç anlaminda sürekli gündemde olmasi, madencilik sektörünün ihmal edilmesini beraberinde getirmemeli. Ilk bir tavsiye olarak da madenciligin ayri bir bakanlik bünyesinde yapilandirilmasi ve daha yogun titiz bir sekilde ele alinmasi gereken bir konu oldugu yönünde… Bir kez daha bütün vatandaslarimiza geçmis olsun dileklerimi iletiyorum. Ailelere sabir temenni ediyorum. 41 canimiza, Allah’tan rahmet diliyorum. Allah bir daha böyle bir aciyi yasatmasin.”


Salı 10.9 ° / 7.3 °
Çarşamba 14.5 ° / 6 °
Perşembe 10 ° / 6.6 °