Tüketim Kültürü Sifir Atik Festivali'nde masaya yatirildi

“Daha aziyla daha çok dünya” temasiyla düzenlenen Sifir Atik Festivali’nde atiksiz bir dünyanin mümkün oldugu anlatildi

Güncel 15.10.2022 17:27:00 0
Tüketim Kültürü Sifir Atik Festivali

“Daha aziyla daha çok dünya” temasiyla düzenlenen Sifir Atik Festivali’nde atiksiz bir dünyanin mümkün oldugu anlatildi

 

Kocaeli Büyüksehir Belediyesi’nin ‘Daha aziyla daha çok dünya’  temasiyla gerçeklestirdigi Sifir Atik Festivali, Kocaeli Kongre Merkezi’nde gün boyu süren çok sayida oturuma ev sahipligi yapiyor. Oturumlarda, küresel çapta sifir atik projeleri, dünya kentlerinde dönüsüm ve sürdürülebilirlik çalismalari, yerel yönetimlerde atik yönetimi ve finansmani, döngüsel ekonomide sürdürülebilir atik yönetimi ve kaynaklarin verimli kullanimi gibi çok sayida baslik ele alindi. Bu baglamda Selim Sirri Pasa Salonu’nda, tüketim kültürü, özel bir panelle masaya yatirildi. Marmara Üniversitesi Iktisat Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Esra Yüksel Aci’nin moderatörlügünde gerçeklesen panelde

Istanbul Teknik Üniversitesi Ögretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Dernegi Baskani Prof. Dr. Filiz Karaosmanoglu, Istanbul Üniversitesi Iktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü Yöneylem Ana Dilim Baskani Prof. Dr. Ercan Saridogan, Akademisyen Yazar Prof. Dr. Yavuz Odabasi, Inönü Üniversitesi Psikoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Vehbi Bayhan konusmaci olarak yer aldi.

 

“ÇOCUKLARIMIZI SIFIR ATIK NOKTASINDA BILINÇLENDIRMELIYIZ”

Ilk olarak söz alan Istanbul Teknik Üniversitesi Ögretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Dernegi Baskani Prof. Dr. Filiz Karaosmanoglu, “Öncelikle tüketirken düsünecegiz. Enerji, gida ve esyalarimizin atik olmamasi için ugrasmaliyiz. Atigi iyi yönetirsek hem cebimize hem gezegenimize fayda saglariz. Bazi seyler okul öncesi evde kazandirilir. Örnegin çocuklarimiza, ‘yere  tükürülmez, yalan söylenmez’ deriz. Çocuklarimizi da ayni sekilde sifir atik noktasinda bilinçlendirmeliyiz” dedi.

 

“ATIK ULASAL SERVETTIR”

Sifir atik projesinin iyi bir mesafe aldigini belirten Karaosmanoglu, “Evde, isyerinizde ömrünü tamamlamis kagitlarinizi biriktirin, ardindan geri dönüsüme kazandirin. Unutmayin, atik ulusal servettir. Plastikler dogalgazdan üretilmistir. Hepsi kiymetli, hepsine deger katmaliyiz. Eskisi olmayanin yenisi olmaz. Tüketim olmadan bu güzel ülke kalkinmaz” dedi.

 

“DAHA DIKKATLI TÜKETMELIYIZ”

Akademisyen-yazar Prof. Dr. Yavuz Odabasi ise yaptigi konusmada, “Tüketim kültürü ile ilgili iki nokta vardir. Bir tüketim kötüdür, iki tüketim özgürlüktür. Iki görüsün de taraftarlari vardir. Bugün Türkiye’nin içinde oldugu dünyada 5,5 milyon aç insan varsa daha dikkatli tüketmek gerekir. Tüketim ve tüketim kültürü kavramini yeniden ne için kim için konustugumuzu belirlemeliyiz. 1970’den beri dünya satin al, kullan, at anlayisinda. Biz bunu içinde bulundugumuz festivalde satin al, kullan ve degerlendire dönüstürecegiz” dedi. Istanbul Üniversitesi Iktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü Yöneylem Ana Dilim Baskani Prof. Dr. Ercan Saridogan ise, “Bir seyi kullanirken çevreci kullanmaliyiz. Bunu ana okuldan baslayarak gelistirmeliyiz. Piyasalar da çevreci ürünleri piyasaya sunmasi gerekiyor” dedi.  Son olarak söz alan Inönü Üniversitesi Psikoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Vehbi Bayhan da, Türkiye’de tüketim kültürünün gelisimine dair açiklamalar yapti. Panelin sonunda degerli fikirlerini Kocaeli Sifir Atik Festivali’nde izleyicilerle paylasan akademisyenlere, IZAYDAS Genel Müdürü Muhammet Saraç tarafindan hediye verilerek, tesekkür edildi.


Perşembe 23.4 ° / 16.3 °
Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °