Her yil 931 milyon ton gida israf ediliyor ve bu israfin 570 milyon tonu hane halkinda gerçeklesiyor. Bizler gidalari çöpe atarken, dünya genelinde 800 milyondan fazla insan da her gün kronik açlik çekiyor.
ANKARA (IGFA) - Gida kaybini azaltmak üzere daha iyi gida hasat mekanizmalari ve uygulamalari gelistirmek en büyük ihtiyaçlarin basinda geliyor.
Tarihten bu yana en yaygin uygulamalardan biri olan tarlada kalan gidalarin toplanmasi ve yerel gida bankalarina, barinaklara bagislamak üzere gerçeklestirilen hasat etkinlikleri bu açidan daha da önem kazaniyor.
Her yil 931 milyon ton gida israf ediliyor ve bunun 570 milyon tonu hane halkinda gerçeklesiyor. Dolayisiyla bireysel olarak yapilabilecek çok sey var.
Her seyden önce buzdolabinizda eksik olan ürünlere bakmadan alisverise çikmamak en basit yöntemlerden biri. Böylece neye ihtiyaciniz oldugunu tam olarak belirlemeden yeni bir ürün almayacaksiniz. Çünkü aksi halde çogu zaman buzdolabinda bozulmus ürünlerle karsilasmaniz mümkün oluyor. Bu nedenle mutlaka alisveris öncesi ihtiyaçlarinizi kontrol ederek satin alim yapin.
Buzdolabinda ve kuru gida dolabindaki yiyecekleri düzenli olarak kontrol edin ve son kullanma tarihleri yaklasan gidalari israfi önlemek adina mutlaka tüketin. Gida tüketiminde son alinanin daha sonra tüketilmesine, daha önce aldiginiz ürünleri ise öncelikli tüketmeye dikkat ederek israfin önünü kesebilirsiniz.
Yemekleri küçük porsiyonlarda servis edin, yeterli degilse tükettikten sonra biraz daha ekleyebilirsiniz. Böylece tabaga fazla alinan yiyecegin israfini önlemis olursunuz. Ertesi günün ögle yemeginde, bir gün önce tüketemediginiz yiyecekleri degerlendirin.
Pisirdiginiz yemekler fazla ise daha sonra tüketmek üzere dondurun.
Yiyeceklerinizi sokaklardaki dostlarimiz olan hayvanlar ile de paylasabilirsiniz.
Kimi gidalar buzdolabinda, kimi de disarida saklanmali. Aldiginiz gidalari saklamak için en dogru yöntemleri arastirin ve bunlari uygulayin. Bu sekilde aldiginiz gidalari daha uzun süre kullanabilecek ve israfin önüne geçmis olacaksiniz.
Dünyada, gezegendeki herkesi beslemeye yetecek kadar gida üretiliyor. Buna ragmen Dünya çapinda 829 milyon kadar insan her gece aç yatiyor. Küçük çiftçiler, çobanlar ve balikçilar küresel gida arzinin yaklasik yüzde 70'ini karsilamalarina ragmen gida güvencesizligine karsi özellikle de onlar savunmasizlar. Çatisma, açligin bir nedeni ve sonucu.
Öyle ki, 2020'de 23 ülkede 99,1 milyon insan için açligin baslica nedeni çatismalar oldu. Dünya çapinda bes yasin altindaki tahmini 14 milyon çocuk, israfin bir sonucu olarak siddetli akut yetersiz beslenmeden muzdarip. Yetersiz beslenen çocuklarin sadece yüzde 25'i hayat kurtaran tedaviye erisebiliyor. Bu nedenle gidanizi israf etmeyin, paylasin.
Açlikla mücadele etmek zorunda kalan son bir kisi bile kalmayana dek birlikte mücadele etmeye devam etmek zorundayiz.