811 Milyon Insan Gidaya Erisemiyor

Dünya Doktorlari Küresel çapta artan asiri yoksulluga dikkat çekiyor

Güncel 17.10.2022 17:06:00 0
811 Milyon Insan Gidaya Erisemiyor

Dünya Doktorlari Küresel çapta artan asiri yoksulluga dikkat çekiyor

Dünya genelinde yasanan savaslar ve sagliga yönelik krizler, iklim felaketleri ve etkisini yitirse de tüm dünya’da derin izler birakan Kovid 19 pandemisi insanlarin gidaya ulasimini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Dünya Doktorlari 17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü’nde bir çagrida bulunarak yoksulluk yasayan insan sayisinin bir nesildir ilk kez artis gösterdigine dikkat çekti. 

17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü. Birlesmis Milletler her yil bu tarihte “Küresel Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi” Raporu yayinliyor. Dünya genelinde Yoksullukta çok ciddi oranda artis yasandigi kaydedilirken Dünya Doktorlari, elde edilen verilen isiginda son 25 yilda yoksullugu ortadan kaldirmaya yönelik yasanan ilerlemenin 2019 yilinda patlak veren COVID-19 pandemisi ile alt üst olduguna dikkat çekiyor. 

1,3 Milyar Insan Yoksullugun Pençesinde

Dünya Doktorlari artan yoksulluga dikkat çekmek için bir çagrida bulundu. Çagrida, asiri yoksulluk içinde yasayan insan sayisinin bir nesildir ilk kez artis gösterdigi ve pandemi öncesi tahminlerle karsilastirildiginda art arda gelen krizler sonrasi 2022’de 75 ila 95 milyon kisinin daha asiri yoksulluga sürüklenebilecegi uyarisinda bulunuldu. Mevcut durum itibariyle dünyada en az 1,3 milyar insanin hala çok yönlü yoksullugun pençesinde oldugu ve bu kisilerin neredeyse yarisinin çocuk ve gençlerin olusturdugu kaydedildi.

811 Milyon Kisi Gidaya Erisemiyor

Dünya genelinde 811 milyon insaninin gidaya erisemedigini, 44 milyon kisinin kitlik tehlikesi ile karsi karsiya oldugunu ve 2 milyar insanin temiz içme suyundan yoksun bir sekilde yasadigini vurgulayan açiklamada Dünya Doktorlari, gelir dagilimindaki esitsizlik ve adaletsizliklerin, zenginle yoksul arasindaki uçurumun açilmasiyla her geçen yil daha da derinlestigine dikkat çekti. 

“Milyonlarca insan, isçi haklarinin ve çalisma kosullarinin gerilemesiyle yalnizca günü kurtarmak, karnini doyurmak için mücadele ederken, servetleri dünya nüfusunun yüzde 99’unun toplamina esit olan 1’lik milyarder sinifi, esi görülmemis bir artisla zenginliklerini ikiye katlamis durumda”. 

Onurlu ve insanca bir yasam için her türlü ayrimciliga karsi mücadelede ortak bir sorumlulukla küresel dayanismanin ilke edinilmesinin önemine vurgu yapan Dünya Doktorlari, uluslararasi toplumu milyonlarca insanin aci çekmesine neden olan yoksullugu ortadan kaldirmak için gerekli adimlari atmaya çagirdi.


Perşembe 37.5 ° / 23.8 °
Cuma 37.1 ° / 24 °
Cumartesi 39.2 ° / 25.7 °