Batur: Belediyelerde biçak kemige dayandi

Kiyi Ege Belediyeler Birligi egitim seminerinde konusan Birlik Baskani ve Konak Belediye Baskani Mimar Abdül Batur, bugün gelinen noktada belediyelerin en büyük sikintisinin ekonomik kriz oldugunu belirterek “artik belediyelerde biçak kemige dayandi” dedi

Güncel 18.10.2022 15:49:00 0
Batur: Belediyelerde biçak kemige dayandi

Kiyi Ege Belediyeler Birligi egitim seminerinde konusan Birlik Baskani ve Konak Belediye Baskani Mimar Abdül Batur, bugün gelinen noktada belediyelerin en büyük sikintisinin ekonomik kriz oldugunu belirterek “artik belediyelerde biçak kemige dayandi” dedi. 


Türkiye Belediyeler Birligi’nin katkilariyla, Kiyi Ege Belediyeler Birligi’nin ortak protokolü çerçevesinde üç gün sürecek Mevzuat Bilgilendirme Toplantilari basladi. Mugla ili Bodrum ilçesinde yapilan egitim seminerine, Kiyi Ege Belediyeler Birligi ve ayni zamanda Konak Belediye Baskani olan Mimar Abdül Batur, Türkiye Belediyeler Birligi Temsilcisi Egitim Komisyonu Baskani Umut Gülgün, Birlik üyesi belediye baskanlari, meclis üyeleri, bürokratlar ve belediye personeli katildi. Toplantiyi takip eden Bodrum Kaymakami Bilgehan Bayar ve ev sahibi Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras’in açis konusmalarinin ardindan kürsüye gelen Kiyi Ege Belediyeler Birligi Baskani Abdül Batur, pandemi nedeniyle ara verilen yüz yüze egitimlerin yeniden baslamasini memnuniyet verici olarak nitelendirdi. Baskan Batur, “Bu egitimlerin önemi hem kaynasmak hem de yeni çikan yönetmelikler, yeni çikan mahkeme kararlari ve içtihatlarin kendi içimizde paylasilmasi. Her seminerde farkli bir sey ögreniliyor. Belediyecilik keskin bir sekilde bilginin bittigi yer degil, her gün yeni bilgi dagarciginin olustugu kurumlar. Onun için bu seminerleri düzenliyoruz. Bodrum’da seminer yapmak da ayri bir güzellik, Bodrum Belediye Baskanimiz Ahmet Aras’a da ev sahipligi için çok tesekkür ediyoruz” dedi.


Batur: Kiyi Ege Belediyeler Birligi pandemide bos durmadi
Tüm dünyayi oldugu gibi Türkiye’yi etkisi altina alan pandemi sürecinde belediyelerin hizmet ürettiklerini, özellikle sosyal yardimlar konusunda daha da tecrübelendiklerini, halkla bütünlestiklerini belirten Baskan Batur,  tüm belediyelerin ellerinden geldigi kadar, güçlerinin yettigi kadar halkina, o ilçede, o beldede yasayan vatandasina her türlü destegi vermeye çalistiklarini söyledi. Siyasi partisi ne olursa olsun belediyelerin, belediye baskanlarinin vatandasin karsisinda sinifi geçtiklerini vurgulayan Baskan Batur, bu süreç içinde Kiyi Ege Belediyeler Birligi olarak da hizmet ürettiklerini söyledi. Baskan Batur, “Bu süreçte Kiyi Ege Belediyeler Birligi olarak bos durmadik. Uzaktan egitimle hem belediyelerimizin personeline hem meclis üyelerine bilgi aktarimini sürdürdük. Kiyi Ege Belediyeler Birligi merkez binamizda kurdugumuz sistemle uzaktan egitim sistemini en iyi sekilde uyguladik” dedi.


Batur: Belediye olarak bu süreçte ayakta kalmak büyük basari
Özellikle bugün gelinen noktada belediyelerin en büyük sikintisinin ekonomik kriz oldugunu vurgulayan Baskan Batur, bir an önce Belediye Gelirleri Yasasi’nin çikarilmasi gerektigini söyledi. Batur, “Maalesef Belediye Yasasi çikiyor, çok rahat çikiyor Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden ama Belediye Gelirleri Yasasi 25 yildir 30 yildir çikmiyor. Maalesef geldigimiz nokta su. Belediye gelirleri ile belediyeler kendi çarkini döndüremez noktaya geldi. Herkes kredi pesinde, maaslarin ödenmesi noktasindaki sikintilari biliyoruz. Artik biçak kemige dayandi belediyelerde, onun için Belediye Gelirleri Yasasi’nin çikmasi lazim. Bir tane örnek verecegim, eskiden evlerimizde telefon vardi. Iletisim vergisi aliyorduk, faturalardan. Evinde hiç ev telefonu olan arkadasimiz var mi burada, yok. Bize, Konak Belediyesi’ne bin lira geliyor sadece, komik bir rakam. Ama bütün belediyelerin sinirlari içinde biliyorsunuz iletisimi saglayan özellikle cep telefonlari ile ilgili merkezler var. Bunlardan muhakkak bizim pay almamiz lazim. Iletisim vergisi telefonlardan muhakkak alinmali. Yollarimizi tahrip eden neler, araçlar. Bu araçlar nereden geçiyor, bizim yaptigimiz yollardan. Onun ruhsatindan da harç almamiz lazim” diye konustu. Baskan Batur, ayni zamanda Türkiye Belediyeler Birligi yönetiminde Encümen Üyesi oldugunu da hatirlatarak, Türkiye Belediyeler Birligi’nde Fatma Sahin Baskanliginda bu istekleri dile getirdiklerini söyledi.  Ancak aradan geçen üç buçuk yilda bir ilerleme saglamadigini belirten Baskan Batur, buna ragmen belediyelerin çok basarili bir sekilde yönetildigini söyledi. Batur, “Ayakta kalmak, belediyeci olarak, belediye baskani olarak ayakta kalmak bu süreçte çok büyük bir basari. Hele bu ekonomik krizden sonra tüm mamullere yüzde 300 zam geldigi ve fiyat artisi oldugu bir noktada belediyeler ayakta duruyorsa onlari ayakta alkislamak lazim. Ben sizi, belediye baskanlarimizi ve belediye yöneticilerimizi alkislamaya davet ediyorum” diyerek salondan alkis istedi.


Batur: Imar affinin, kentlerin gelisimine hiçbir katkisi yok
Geçtigimiz hafta gündeme gelen Imar Barisi hazirliklarina da tepki gösteren Batur, “ Yeni Imar Barisi geliyor, hayirli olsun hepimize. Imar Barisi iki sene önce çikmisti biliyorsunuz. Simdi 30 Temmuz 2022 tarihine kadar tüm kaçak imalatli binalarin yeniden Imar Barisina girme noktasinda bir kanun teklifi hazirlandigini duyduk. O zaman belediyelere neden müfettis gelir ben anlamam. Bizim meclisimize, meclis üyemize, bürokratimiza sari zarflar geliyor, bununla ugrasiyoruz. Zaten kaçak bina iki sene sonra devlet tarafindan yasal hale getiriliyor. Bu imar affinin, kentlerin gelismesi noktasindaki kararlarin, kentlere hiçbir faydasi yok.  Artik, sistemin, yasal noktada geriye dönülmeyecek çalismalarin yapilmasi lazim. Günü kurtaran yasalar maalesef belediyeleri kurtarmiyor” dedi.


Deneyimli isimler seminer verecek

Üç gün sürecek olan Bilgilendirme Toplantilarinda, Sayistay Eski 4. Daire Baskani Abdurrahman Acar, “Belediye Baskanlari, Belediye Meclis Üyelerinin Görev, Yetki ve Sorumluluklari ile Isyeri Açma Ruhsatlari konularinda bilgi verirken, TBB Imar ve Sehircilik Danismani, Sehir Plancisi Dr. Ayse Ünal da 2022 yilinda Imar Kanununda ve yönetmeliklerindeki degisiklikler basligi altinda egitim verecek. 


Cuma 25.2 ° / 14.4 °
Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °