TUNÇ SOYER: TIYATRONUN ÖZGÜRCE YAPILDIGI BIR MEMLEKET KURULACAK

Izmir Büyüksehir Belediyesi, Türk tiyatrosunun önemli ismi ve Izmir Sehir Tiyatrolari Kurucu Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten’in 60’inci sanat yilini sürpriz bir geceyle kutladi. Sanatçi dostlarinin Yücel Erten’i yalniz birakmadigi gecede Baskan Tunç Soy

Kültür-Sanat 20.10.2022 14:22:00 0
TUNÇ SOYER: TIYATRONUN ÖZGÜRCE YAPILDIGI BIR MEMLEKET KURULACAK

Izmir Büyüksehir Belediyesi, Türk tiyatrosunun önemli ismi ve Izmir Sehir Tiyatrolari Kurucu Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten’in 60’inci sanat yilini sürpriz bir geceyle kutladi. Sanatçi dostlarinin Yücel Erten’i yalniz birakmadigi gecede Baskan Tunç Soyer, amaçlarinin sadece sahne açmak degil Türkiye’ye model olmak oldugunu söyledi. Baskan Soyer, “Bu yolculuga katilan herkesin güle oynaya özgürce tiyatro yapacagi, sanat icra edecegi bir memleket kurulacagini biliyorum” dedi.

Izmir Büyüksehir Belediyesi Sehir Tiyatrolari (IzBBST) Kurucu Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten’in 60’inci sanat yili ve 77’nci yas günü sürpriz bir geceyle kutlandi. IzBBST ekibinin düzenledigi gece, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde dün yapildi. Etkinlikte Yücel Erten’i, Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer ve çok sayida sanatçi dostu yalniz birakmadi.  

DOSTLARI VE ÖGRENCILERI SAHNEDE

Gece, Yücel Erten’in 60 yillik sanat yasamini anlatan video gösterimiyle basladi. Erten’in sanatçi dostlari ve ögrencileri, sahneye çikarak birbirinden renkli anilarini ve Erten’in Türk tiyatrosuna katkilarini anlatti. Ünlü opera sanatçisi Selva Erdener, sef Ibrahim Yazici esliginde, Güvenç Dagüstün ise müzisyen Burçin Büke ile sahne aldi. Geceye Çigdem Erken’in sarkilari renk katti. Erten’in ögrencileri ise hep bir agizdan Frank Sinatra’nin “My Way” adli sarkisini söyleyerek hocalarinin 60. sanat yilini ve yas gününü kutladi. 

Baskan Tunç Soyer, “Insanlari diger canlilardan ayiran en önemli özelliklerden bir tanesi, iz birakma gayesi. Yücel Hoca, arkasinda biraktiklariyla hem kendi tarihine hem tiyatro tarihine hem de Türkiye tarihine iz birakiyor. Onun için saygiyla egiliyor ve tebrik ediyorum. Sanatçilarin büyük bedeller ödedigini biliyorum. Ama Yücel Erten, bir örnek, o yolculugun kendisi. Bu yolculuga katilan herkesin güle oynaya özgürce tiyatro yapacagi, sanat icra edecegi bir memleket kurulacagini biliyorum” dedi. 

“MODEL OLUSTURMAK ISTIYORUZ"

Izmir Büyüksehir Belediyesi Sehir Tiyatrolari’nin çok gecikmis oldugunu da sözlerine ekleyen Baskan Tunç Soyer, söyle devam etti:

“Sehir Tiyatrolari, ileride bir lisans tezi olarak incelenecektir. Çünkü biz, Türkiye’ye model olacak bir sey kurmaya çalisiyoruz. Derdimiz, sadece sahne açmak degil. Derdimiz, bizden sonra da takip edilecek bir model olusturmak. Belediyelerin, kamunun nasil bir tiyatro kurmasi gerektigi konusunda bir yol açmaya çalisiyoruz. Basindan beri çok büyük zorluklar çektik. Bu isi yapmamak için bin sebep vardi ama bir sebep yetti. Yapmak istedik. Insanlar bu ise sahip çikti ve Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin koca makinesi bu sahnede bulustu. Hocam, siz bize çok büyük bir hediyesiniz. Yarattiginiz bu tablo Izmir’e çok yakisti.” 

“GEÇMISI DEGIL GELECEGI YAZIYORUM"

Alkislar esliginde sahneye çikan Yücel Erten ise 60 yillik sanat hayatindaki dönüm noktalarini anlatti. Erten, “Son 10 yildaki çabalarimdan birisi de anilarimi yazmaktir. Birtakim anilarimi yazdim, yayimlandi. Üçüncü cildi hazirlanmis, Istanbul’da duruyor ama yazamiyorum. Çünkü su siralar geçmisi degil gelecegi yazmaya çalisiyorum. Izmir Büyüksehir Belediyesi Sehir Tiyatrolari’nin gelecegini yazmaya çalisiyorum. Dostlarimi bir arada görmek çok güzeldi. Beni mutlu ettiniz, umudumu çogalttiniz, gönülden tesekkür ediyorum” diye konustu.

DOSTLARI YALNIZ BIRAKMADI

Yücel Erten’i 60’inci sanat yili için hazirlanan geceye, ünlü oyuncular Zafer Algöz, Ahmet Mümtaz Taylan, Orhan Alkaya, Hatice Aslan, Hüseyin Avni Danyal, Recep Selçuk Borak, Fatma Özge Borak, Beyazit Gülercan, Ayten Uncuoglu, Hakan Meriçler, Özgen Danyal, müzisyenler Selva Erdener, Çigdem Erken, Güvenç Dagüstün, Burçin Büke, Serkan Okanar, besteci Ali Turgay Erdener, koreograf Salima Sökmen, yönetmen Sündüz Haser, Vecdi Sayar tiyatrocular, ögrencileri, dostlari ve çok sayida sanatçi katildi.  

1 EKIM 2021'DE PERDE AÇMISTI

1946’da Avni Dilligil’in yönetiminde baslayip dört yillik serüveninin ardindan sona eren Sehir Tiyatrolari dönem dönem yeniden hayata geçirilmeye çalisilsa da girisimler sonuçsuz kaldi. 1989 yilinda Prof. Dr. Özdemir Nutku Sehir Tiyatrolari adini tekrar kent yasamina kazandirmaya çalisti. Ancak bu çaba, Gezici Kamyon Tiyatrosu uygulamasiyla ancak iki yil yasayabildi. Tunç Soyer’in seçim vaatleri arasinda yer alan Sehir Tiyatrolari, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’ndeki ilanla duyuruldu. Logosu yarismayla belirlenen Sehir Tiyatrolari, özenli bir sinav sürecinin ardindan kadrosunu kurdu ve 1 Ekim 2021’de perde açti.


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °