Egeli ihracatçilardan tarimin gelecegi için yeni geri dönüsüm projesi: Zirai ilaç atiklari geri dönüstürülüyor

EIB sürdürülebilir tarimsal üretim projesiyle Türkiye’ye rol model oluyor

Ekonomi 21.10.2022 09:08:00 0
Egeli ihracatçilardan tarimin gelecegi için yeni geri dönüsüm projesi: Zirai ilaç atiklari geri dönüstürülüyor

EIB sürdürülebilir tarimsal üretim projesiyle Türkiye’ye rol model oluyor

Egeli ihracatçilar zirai ilaç atiklarini geri dönüsüme kazandiriyor

Ege Ihracatçi Birlikleri organizasyonu Denizli Acipayam ve Beyagaç Belediyeleri is birliginde tarimsal üretimde sürdürülebilirlik hedefi dogrultusunda, temiz bir çevre ve saglikli nesiller için bos tarim ilaç ambalaj atiklarinin geri dönüsüm projesinin ilk asamasi tamamlandi. 

Proje kapsaminda, Acipayam’da 10, Beyagaç’ta 6 adet zirai atik toplama merkezi kurulumu yapildi. 

Depolama merkezlerinin resmi açilisi Acipayam ve Beyagaç Belediye Baskanlari ve Ege Ihracatçi Birlikleri Yönetim Kurulu Üyelerinin katilimiyla Acipayam’in Ucari Mahallesinde ve Beyagaç’ta gerçeklestirildi. 

EIB’nin önceligi temiz bir çevre ve sürdürülebilir tarimsal üretim

Ege Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Jak Eskinazi, “Proje kapsaminda, Acipayam’da 10 adet zirai atik toplama merkezi kurulumunu Belediyemizin de çok kiymetli destekleriyle tamamladik. Ege Ihracatçi Birlikleri olarak tarimin ülkemiz için, temiz bir çevre ve sürdürülebilir tarimsal üretimin de ülkemiz tarimi için ne kadar önemli oldugunun farkindayiz. Bu farkindaligin artirilmasi ve ülke geneline yayilabilmesi için projemizi ihracatimizda önemli yer tutan tarim ürünlerimizin üretildigi bölgelerde baslattik.” dedi.

Eskinazi, bu proje için ilk pilot uygulama olan bölgedeki önemli tarim ürünlerinden biri olan yaprak tütünü seçtiklerini açiklayarak sözlerine su sekilde sürdürdü:

“Dünya oryantal tütün üretiminin lideri konumda olusumuz, tütün tarimini ülkemizde çok önemli bir konuma getirmektedir. Ihracatimizin dogrudan bagli oldugu tütün üretimimizin sürdürülebilirligini saglamamiz için sürdürülebilir tarim politikalarini takip etmemiz bir sart. Bunun için tarimsal üretimde hem yeni teknikleri takip etmemiz gerekiyor, hem de iklim krizine karsi daha yasanabilir bir dünya insa etmek ve sistemi dogru bir sekilde dönüstürmek gerekiyor.” 

Tütün ihracatçilari sürdürülebilirlige yatirim yapiyor

Ege Tütün Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Ömer Celal Umur, “Ilk olarak yaprak tütün ticaretinde sürdürülebilir üretim ve ihracatin saglanmasi amaciyla Ege Tütün Ihracatçilari Birligi üyesi yaprak tütün ihracatçisi firmalarinin temsilcilerinin katilimiyla sürdürülebilirlik çalisma grubumuzu kurduk. Tütün tarimi ile ilgili çesitli konularda çözüm ve proje önerilerinin görüsüldügü çalisma grubumuzun çalismalari dogrultusunda üretim, çevre, altyapi, isgücü, tütün tariminda sürdürülebilirlik gibi alanlarda çesitli sosyal sorumluluk projeleri olusturuyoruz.” dedi. 

Umur, “Sürdürmekte oldugumuz bos tarim ilaç ambalaj atiklarinin geri dönüsüm projesi gibi, tütün tariminda yapilan ilaçlamalarda kullanilan kisisel koruyucu ekipmanlarinin iyilestirilmesi, teknolojik gelismelerden faydalanarak drone’lar yardimiyla ilaçlama, tarim ilaçlari ambalajlarinin toplanabilmesi için üreticilere toplama poseti dagitimi, ambalaj atiklarinin geri dönüsümü ile ilgili üreticilere bilgilendirme brosürü dagitilmasi, üreticilere ilaçlama ve ilaç bos kutularinin geri dönüsümü süreci ile ilgili bilgilendirme yapacak egitimcilerin egitimi projelerini de yürütüyoruz.” diye konustu. 

Türkiye geneline yayilacak

Tütün tarimiyla baslattiklari bu projenin hedefini projeyi tüm tarimsal ürünlerin üretim sahalarina ve Türkiye geneline yaymak oldugunu açiklayan Umur sözlerini söyle tamamladi:

“Proje ilk olarak özel firmalarin da girisimleri ile Kale ilçesinde baslamisti. 10 adet toplama noktasi ile Acipayam’da, 6 adet toplama noktasiyla Beyagaç’ta yayginlastirdigimiz bu projemizi Ege bölgesi ve ülke geneline yaymak için biz elimizden gelen destegi saglamaya devam edecegiz. Projemizi gerçeklestirmemizde bize çok degerli katkilarini sunan Acipayam ve Beyagaç Belediyeleri’ne ve projede emegi geçen ziraat odalarina tesekkürlerimizi sunuyoruz.” 

Açilis törenlerine Acipayam Kaymakami Mustafa Gürbüz, Acipayam Belediye Baskani Dr. Hulusi Sevkan, Denizli Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürü Mehmet Fatih Namik ÖZTÜRK, Beyagaç Belediye Baskani Mustafa Akçay, Ege Tütün Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Ömer Celal Umur, Ege Tütün Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Mahru Gürel Agdanli, Ege Tütün Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Üyeleri Yigit Tuncel ve Ismet Çakin yer alirken, ayni zamanda Ege Tütün Ihracatçilari Birligi Sürdürülebilirlik Çalisma Grubu da katilim gösterdi. 


Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °