Ögretmenlik Meslek Kanunu Beklentileri Karsilayacak Sekilde Yeniden Düzenlenmelidir

Egitim-Bir-Sen Sakarya Sube Baskani Murat Mengen; TBMM tarafindan 3/2/2022 tarihinde kabul edilen 7354 sayili Ögretmenlik Meslek Kanunu, ögretmenlik meslegini düzenleyen müstakil bir kanun beklentisini karsilama yönünde olumlu bir adim olmanin ötesine geç

Güncel 21.10.2022 08:37:00 0
Ögretmenlik Meslek Kanunu Beklentileri Karsilayacak Sekilde Yeniden Düzenlenmelidir

Egitim-Bir-Sen Sakarya Sube Baskani Murat Mengen; TBMM tarafindan 3/2/2022 tarihinde kabul edilen 7354 sayili Ögretmenlik Meslek Kanunu, ögretmenlik meslegini düzenleyen müstakil bir kanun beklentisini karsilama yönünde olumlu bir adim olmanin ötesine geçememis, ögretmenlerin beklentilerini karsilayamamistir dedi.

Mengen; Meslek kanununun, kariyer basamaklarinin yeniden hayata geçirilmesi, uzman ve basögretmenlere ücret ve ilave derece artisi getirilmesi, adaylik sürecindeki yazili sinavin kaldirilmasi, ögretmenlere 3600 ek gösterge verilmesi gibi önemli özlük haklari ihtiva etmesi yönüyle ögretmenlerimizin beklentilerini ve Egitim-Bir-Sen’in toplu sözlesme masasina tasimis oldugu taleplerini karsiladigini, ancak ‘meslek kanunu’ olarak nitelendirilmeyi hak edecek içerikten yoksun oldugunu ifade etmis; bir milyonu askin ögretmenin hak, yetki, görev ve sorumluluklari noktasinda bir meslek kanununda olmasi gerekenleri kapsamadigini, ilave düzenlemelere ihtiyaç oldugunu dile getirmistik seklinde konustu.

Ögretmenlik Meslek Kanunu, ögretmenlerin beklentilerini karsilayacak bir içerikle yeniden düzenlenmelidir diyen Mengen; Bu nedenle hazirladigimiz ve Millî Egitim Bakanligi’na, TBMM Baskanligi’na, Meclis’te grubu bulunan partilerin yöneticilerine sunacagimiz kanun taslaginda su öneriler yer almaktadir:

-Ögretmenlik, “özel bir ihtisas meslegi” olarak ele alinmali, resmî egitim kurumlari ile diger kamu kurumlarinda ögretmenlik, ögretmen kadro unvanindaki kadrolu memurlar eliyle yürütülmelidir.

 

-Ögretmen kadrosuna yapilacak atamalarda, sadece Kamu Personeli Seçme Sinavi puan üstünlügü esas alinmali; kademe ilerlemesinin durdurulmasi cezasi almis olmak adayliga son verme sartlari arasindan çikarilmalidir.

-Kariyer basamaklarinda ilerleme, sadece ögretmenlikteki hizmet süresi ile egitim programi ve mesleki çalismaya dayali olarak tasarlanmali; ögretmenlikte 8 yilini tamamlamis olanlar uzman ögretmenlik, 12 yilini tamamlamis olanlar basögretmenlik unvani alabilmelidir.

-Yüksek lisans egitimini tamamlayanlar uzman ögretmen unvani için öngörülen egitim programindan, doktora egitimini tamamlayanlar ise uzman ögretmen ve basögretmen unvani için öngörülen egitim programindan muaf tutulmalidir. Ögretmenlikte en az 8 yil hizmeti bulunanlardan doktora egitimini tamamlayanlar basögretmen unvani alabilmelidir.

-Ögretmen unvanli kadrolarda bulunmakta iken, fiilen ögretmenlik yapmayanlar veya sonrasinda ögretmen kadrosu disindaki kadrolara atananlara da uzman/basögretmenlik için basvuru hakki taninmalidir.

-Egitim kurumu müdürlügü, egitim kurumu müdür basyardimciligi ve müdür yardimciligi ögretmenligin yaninda ikinci görev kapsaminda yürütülmeli; ancak dört yil veya daha fazla süreli görevlendirmeler, özlük haklari, atama ve terfi yönünden sube müdürü kadrosunda geçirilmis sürelerden sayilmalidir.

-Egitim kurumu yöneticiligine görevlendirilmek için Millî Egitim Bakanligi’nca yapilacak yazili sinavda basarili olmak sarti aranmasi yeterli görülmeli; yazili sinavda 100 üzerinden 60 ve üzerinde puan alanlar egitim kurumu müdürü, müdür basyardimcisi ve müdür yardimcisi olarak görevlendirilmek üzere basvuruda bulunabilmelidir.

-Egitim kurumu yöneticisi olarak görevlendirilenler, istege, mazeret durumuna veya hizmetin geregine dayali olarak unvanlari üzerinde kalmak üzere il içinde veya iller arasinda yer degistirme suretiyle bir baska egitim kurumuna görevlendirilebilmelidir.

-Egitim kurumu yöneticileri ile ögretmenlerin haftalik çalisma süresi 40 saat olmali; egitim kurumlarinin ve egitim-ögretim hizmetlerinin özellikleri dikkate alinmak suretiyle haftalik 40 saati asmamak üzere farkli çalisma süreleri tespit olunabilmesinin yani sira ücret ödenmeksizin haftalik 40 saati asan çalistirma veya görevlendirme yapilmamalidir.

-Egitim kurumu yöneticileri ile ögretmenlere, 1500 puan karsiliginda yan ödeme yapilmalidir.

-Egitim kurumu müdürlerine yüzde 200, egitim kurumu müdür basyardimcilarina yüzde 185, egitim kurumu müdür yardimcilarina yüzde 175, ögretmenlerden; 1 ve 2. derecelerden aylik alanlara yüzde 150, 3 ve 4. derecelerden aylik alanlara yüzde 125, diger derecelerden aylik alanlara yüzde 100 oraninda egitim-ögretim tazminati ödenmelidir.

-Kalkinmada öncelikli yörelerde çalisan yönetici ve ögretmenlere; görev yapilan yere göre yüzde 10 ila yüzde 90 arasinda degisen oranlarda ilave tazminat ödenmelidir.

-Millî Egitim Bakanligi kadrolarinda görev yapanlardan fiilen egitim kurumu yöneticiligi veya ögretmenlik yapiyor olmak ya da yapmis olmak kaydiyla, uzman ögretmen unvanini kazanmis olanlara yüzde 60, basögretmen unvanini kazanmis olanlara yüzde 120 oraninda egitim-ögretim tazminati ödenmelidir.

-Egitim kurumu yöneticileri ile ögretmenlere, ek gösterge dâhil en yüksek devlet memuru ayligina; egitim kurumu müdürlerine yüzde 200, egitim kurumu müdür basyardimcilarina yüzde 185, egitim kurumu müdür yardimcilarina yüzde 175, ögretmenlere yüzde 150 oranlarinin uygulanmasi suretiyle hesaplanan tutarda ek ödeme yapilmalidir.

-Egitim kurumu yöneticiligine vekâleten veya geçici görevlendirilen yönetici ve ögretmenlere, asaleten görevlendirmede Millî Egitim Bakanligi tarafindan yapilacak yazili sinava girebilme hakkini elde etmis olmasi dâhil tüm sartlari tasimalari kaydiyla, egitim-ögretim tazminati ve ek ödeme farki, vekâleten veya geçici görevlendirme suretiyle göreve baslanildigi tarihten itibaren ve bu görev fiilen yapildigi sürece ödenmelidir.

-Ek ders ücreti karsiliginda yapilacak ders, ders niteliginde veya ders disi görevlendirmelerde, ders saati basina 200 gösterge rakaminin devlet memurlari için belirlenen aylik katsayisi ile çarpimindan olusan miktar üzerinden ödenmelidir.

-Ögretim yilina hazirlik ödenegi, ek gösterge dâhil en yüksek devlet memuru ayliginin yüzde 165’i oraninda ödenmelidir.

-Ögretmenlerin görev, hak, yetki ve sorumluluklari mesleki özerklik ve akademik özgürlük ekseninde kurgulanarak ayrintili bir sekilde düzenlenmelidir.

-Egitim ve ögretim hizmeti sunumu esnasinda veya verilen egitim ve ögretim hizmetinden kaynaklanan nedenlerle egitim çalisanlarina karsi cebir, siddet veya tehdit kullanan kisilere yönelik hapis cezasi verilmesi; egitim kurumlarinda görev yapan personele karsi görevleri sirasinda veya görevleri dolayisiyla islenen kasten yaralama suçu tutuklama nedeni varsayilan suçlardan sayilmasi; egitim ve ögretim hizmetinin sunumu sirasinda veya bu görevlerden dolayi egitim kurumlarinda çalisan personele karsi islenen suçlar sebebiyle ceza hukuku kapsaminda yürütülmekte olan islemler ve davalarda personelin talebi üzerine bakanlikça hukukî yardim yapilmasi noktasinda düzenlemeler yapilmalidir.

-Özel ögretim kurumlarinda çalisan egitim kurumu yöneticileri ile ögretmenlere ödenecek net aylik ücret ile ek ders ücreti, bu kisilerin dengi olan resmî okullarda görevli yönetici ve ögretmenler için tespit edilen miktardan az olmamalidir.

-Millî Egitim Bakanligi disindaki resmî kurumlarda görev yapan ögretmenlere de aranan sartlari saglamak kaydiyla uzman ögretmen ve basögretmen sertifikasi düzenlenebilmelidir.

-Sözlesmeli ögretmenler sartsiz ve dogrudan ögretmen kadrolarina geçirilmeli ve sözlesmelilikte geçen süreleri hizmet sürelerinden sayilmalidir.

-Ücretli ögretmenlere ödenecek aylik net ücret tutari, aylik net asgari ücretten az olmamali; bu kisilerin sigorta prim ödeme gün sayilari aylik 30 gün üzerinden hesaplanmalidir.

-Egitim kurumu yöneticilerine ve ögretmenlere ilave bir derece verilmelidir.


Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °
Pazartesi 24.9 ° / 11.7 °