Cumhurbaskani Erdogan: Anlasmanin uzatilmasinda mani yok

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, tahil koridoru anlasmasina iliskin, "Sevkiyat anlasmasini uzatma noktasinda herhangi bir mâni söz konusu degil. Dün aksam Zelenskiy ile yaptigim görüsmede de Sayin Putin ile yaptigim görüsmede de yine bunu gördüm. Ama b

Güncel 21.10.2022 14:01:00 0
Cumhurbaskani Erdogan: Anlasmanin uzatilmasinda mani yok

ANKARA (IGFA) - Cumhurbaskani Erdogan, Azerbaycan ziyareti dönüsü, uçakta gazetecilerin gündeme iliskin sorularini yanitladi. Azerbaycan'in Zengilan ve Cebrayil sehirlerine gerçeklestirdikleri çalisma ziyaretini basariyla tamamladiklarini belirten Cumhurbaskani Erdogan, Zengilan Uluslararasi Havalimani'nin açilisini Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev ile gerçeklestirdiklerini animsatti.

Son derece önemli bir konumda bulunan Zengilan'da yapimi tamamlanan havalimaninin sadece Azerbaycan için degil tüm bölge için önemli bir katma deger teskil edecegini dile getiren Cumhurbaskani Erdogan, "Bölgenin dünya ile baglantisinin yeniden tesisi ve ulastirma hatlarinin kuvvetlendirilmesi, stratejik hamlelerdir. Insallah bu atilimlari seneye Laçin Havalimani'ni da hizmete açarak taçlandiracagiz" diye konustu.

Karabag Cebrayil Orman Egitim Merkezi ve Fidanligi'nin temelini attiklarini, Zengilan Akilli Tarim Köyü Projesi'nin ilk etabinin açilisini yaptiklarini, Dost Agropark'in temelini ise geçen sene attiklarini hatirlatan Cumhurbaskani Erdogan, organik tarim ve hayvanciligin yani sira gida isleme faaliyetlerinin de yapilacagi bu modern tesisin, kirsal kalkinma çalismalarina büyük katki saglayacagini söyledi.

Azerbaycan'in isgalden kurtarilan topraklarinda baslattigi imar ve kalkinma hamlelerini süratle devam ettirdiginin altini çizen Cumhurbaskani Erdogan, "Geçen sene Susa ve Fuzuli'yi ziyaret ettigimizde, azat edilen topraklardaki çalismalari yerinde incelemistik. Bir yil sonra Karabag'in geldigi noktayi görmek, günden güne gelisimine sahit olmak, dogrusu beni son derece mutlu etti. Bu projelerde kurumlarimizin ve Türk sirketlerinin payinin olmasi bizler için ayri bir iftihar kaynagidir. Bu vesileyle basta Ilham kardesim olmak üzere, tüm Azerbaycan halkini bir kez daha tebrik ediyorum. Azerbaycan'in yatirim hamleleriyle Karabag'in kisa süre içinde bölgenin parlayan yildizi olacagina inaniyorum" diye konustu.

Cumhurbaskani Erdogan, ziyarette Aliyev ile görüsmesinde ikili iliskileri, bölgesel ve uluslararasi gelismeleri ele aldiklarini anlatti.

"8 MILYON TON TAHIL DÜNYA PIYASALARINA ARZ EDILDI"

Tahil anlasmasi süresinin, gelecek ay dolacagi hatirlatilarak, "Siz hem Sayin Putin ile hem Sayin Zelenskiy ile konuyu görüsüyorsunuz. Bu süreyi uzatma noktasinda Rus tarafindan net bir yanit aldiniz mi? Sahadaki son gelismelere baktiginiz zaman anlasmanin devam edip etmeme noktasinda bir endise tasiyor musunuz" sorusu üzerine Cumhurbaskani Erdogan, Karadeniz tahil koridoru inisiyatifi kapsaminda, 20 Ekim 2022 itibariyla 363 gemi ile 8 milyon ton tahil ve diger gida ürünlerinin dünya piyasalarina arz edildigine dikkati çekti.

Ukrayna limanlarindan yapilan sevkiyatin, yüzde 62'sinin Avrupa, yüzde 19,5'inin Asya, yüzde 13'ünün Afrika, yüzde 5,3'ünün Orta Dogu ülkelerine ulastigini belirten Cumhurbaskani Erdogan, en az gelismis ülkelere ise 454 bin 626 ton bugday sevk edildigini, bunun miktarin sadece yüzde 5,7'sine karsilik geldigini aktardi.

Ürün olarak misir, bugday, ayçiçegi yagi, kolza tohumu ve ayçiçegi küspesinin öne çiktigini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, bu ürünlerin toplam içindeki payinin yüzde 96 civarinda oldugunu dile getirdi. Cumhurbaskani Erdogan, "Sevkiyat anlasmasini uzatma noktasinda herhangi bir mani söz konusu degil. Dün aksam Zelenskiy ile yaptigim görüsmede de Sayin Putin ile yaptigim görüsmede de yine bunu gördüm. Ama bu arada herhangi bir tikanma olursa asmamiza mani bir hal de yok." degerlendirmesinde bulundu.

"BIZIM ICRAATLARIMIZIN ULASTIGI YERE BUNLARIN HAYALLERI DAHI ULASAMAZ"

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi olan "Ilk Evim Ilk Is Yerim" projesi için muhalefetin, "bu projenin tamamlanamayacagi ve gerçeklesemeyecegi" yönünde iddialarinin oldugunun aktarilmasinin ardindan degerlendirmesi sorulan Cumhurbaskani Erdogan, söyle konustu:

"Bunlarda yalan dolan çok çok fazla. Zira su an itibariyla bizim sadece TOKI'de bitirip sahiplerine teslim ettigimiz konut sayisi yaklasik 1 milyon 170 bin. Yapilmakta olan demiyorum, bitirip de sahiplerine teslim ettigimiz... Simdi ise gerek konut gerek isyeri gerekse arsa noktasinda yeni bir adim atiyoruz. Ilk etapta 1 milyon arsa planladik. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligimiz, Türkiye'nin dört bir yaninda hangi bölgede ne kadar parsel, arsa ayiracagiz, bunlarin çalismalarini yapti ve insallah bunlarin teslimini de kura ile sahiplerine yapacagiz. Bunun gerçeklestirilememesi için, yapilmamasi için hiçbir sebep yok. Çünkü bizim icraatlarimizin ulastigi yere bunlarin hayalleri dahi ulasamaz. Biz bunu yaptik. Eserimiz ortada. Esek ölür kalir semeri, insan ölür kalir eseri. Biz eserlerimizle konusuyoruz. Olay bu kadar basit."


Perşembe 23.4 ° / 16.3 °
Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °